Nye partnervirksomheder

Nyheder • 06/01/2022

Formandens nytårshilsen

Godt nytår!

Et nyt år ligger foran os, og med det nye år åbner der sig nye muligheder for de fynske virksomheder.

Dansk økonomi er på rekordtid gået fra minusvækst og masser af tabte arbejdspladser til en absolut højkonjunktur. Aktuelt har vi kurs mod den måske højeste vækst i 15 år. Det gælder også på Fyn, hvor vi i virksomhederne skal høste gevinsterne og turde gribe de nye muligheder, der skaber afsættet for den fremtidige vækst.

I Fynsk Erhverv holder vi øje med de nye vækstmuligheder og følger udviklingen i de fynske virksomheder.  Til marts udgiver vi Det fynske Vækstbarometer, hvor vi igen tager temperaturen i de fynske virksomheder indenfor fem væsentlige vækstindikatorer:

  • Digitalisering og ny teknologi
  • Bæredygtighed
  • Internationalisering
  • Professionalisering
  • Kerneressourcer

Målet er at inspirere til fremtidig vækst gennem fokusering og investering inden for disse områder.

Samtidig afdækker vi de barrierer, virksomhederne oplever, for at rykke på netop disse områder. F.eks. står mange virksomheder og mangler kvalificeret arbejdskraft. Det er en ubetinget vækstbremse, og derfor er det afgørende at fokusere på, hvordan vi kan få løst opgaverne på anden vis, f.eks. gennem digitalisering, automatisering, outsourcing, reorganisering, efter-/videreuddannelse eller måske ved at rekruttere fra andre dele af verden.

Manglen på arbejdskraft er ikke et forbigående problem, demografien taler sit tydelig sprog.

Derfor er det vigtigt som virksomhed at afsøge alle alternative muligheder for at få løst opgaverne inhouse eller hos gode samarbejdspartnere.

Til gengæld kan vi forsikre jer om, at vi italesætter virksomhedernes akutte behov for arbejdskraft ved enhver lejlighed overfor jobcentre, kommuner og andre relevante aktører og kræver det skarpeste fokus på opkvalificering og henvisning af ledige til virksomhederne fra systemernes side af.  Det er nu, at vores ’ret- og pligt’-samfund skal bevise sit værd.

Derudover vil vi i de kommende år udbrede vores attraktive NEXT talent-program, hvor vi tilbyder virksomhederne at håndplukke dygtige unge, veluddannede mennesker til at løse netop de opgaver, som hver enkelt virksomhed har behov for.

Det kan være netop den ekstra ressource og de nye kompetencer, som kan sætte fart i udviklingen, f.eks. ved at få lavet virksomhedens første klimaregnskab, struktureret ledelsesinformationen, styrket salgsindsatsen fysisk og digitalt etc.

Statsministeren gav i sin nytårstale lovning på afbureaukratisering af den offentlige sektor.  Det hilser vi i Fynsk Erhverv naturligvis velkommen.  Det er og var et af vores klare budskaber i valgkampen og ved vores lokale valgmøde i efteråret, at kommunerne skal prioritere tilstrækkelige ressourcer og kompetencer på myndighedsområderne, fordi her har virksomhederne ikke mulighed for at få behandlet deres henvendelser andre steder.

Det handler bl.a. om kortere sagsbehandlingstider, en bedre dialog og en oplevelse af, at myndigheden under hele processen vil gå gennem ild og vand for at imødekomme virksomhedens ønsker og behov, uanset om det handler om udvidelse af virksomheden, miljøforhold, trafikforhold m.fl.

Vi fortsætter den konstruktive dialog i det nye år med politikere og embedsmænd om styrken i at erstatte myndighedskulturen med en servicekultur. Det er her, mange virksomheder ’på egen krop’ oplever, i hvilken udstrækning kommunen reelt er erhvervsvenlig.

2021 blev året, hvor vi i Fynsk Erhverv fik effektueret salget af vores domicil gennem knap 100 år på Albani Torv.  Pr. 1. november 2022 flytter Fynsk Erhverv ’tættere på Fyn’, når vi flytter ind i Cortex Business Park – et til den tid nyopført fællesdomicil tæt på SDU for en række virksomheder, som kommer til at summe af viden, netværk og forretning.  Og vi er begyndt rejsen gennem en målrettet professionalisering og udvidelse af vores mange tilbud til det fynske erhvervsliv. Vores netværkstilbud er i vækst og er i 2021 udvidet med et eksklusivt ’Videnforum’, målrettet topledere i fynske virksomheder. Flere videnfora er på vej, og vort fokus på forretningsudvikling er skærpet.  Vi udvikler også på vores arrangementer, det gælder såvel formen, indholdet som niveauet, så vi kan garantere hver enkelt endnu større udbytte af sin deltagelse og værdi af sit partnerskab.  Og vi udvikler løbende nye tilbud og muligheder, indeholdt i partnerskabet, som understøtter behovet for ny viden, læring, synlighed, forretning m.fl.

Endelig vil vi have fuldt fokus på de nye kommunalbestyrelser og på, at der nu rent faktisk bliver leveret på de mange løfter fra valgkampen, herunder ikke mindst klimadagsordenen i samspil med erhvervslivet.

Og vi vil også udvikle vores erhvervspolitiske interessevaretagelse, så vi kan sikre, at de fynske virksomheder bliver set og hørt på rette tid og sted.

Og så er det i 2022 ti år siden, at vi fejrede Fynsk Erhvervs 150 års jubilæum under sloganet:  Med ryggen mod fortiden og front mod fremtiden.  Det har været en fantastisk rejse til i dag.  Bestyrelsen vil, med respekt for det solide fundament, der er opbygget gennem nu 160 år, have fuldt fokus på, at Fynsk Erhverv også fremover kan varetage sin rolle som katalysator for, at virksomheder og ledelser indgår i et stærkt fællesskab med det formål at realisere potentialet og styrke udvikling og vækst – personligt og forretningsmæssigt. Og som erhvervspolitisk talerør kan sikre de fynske virksomheder indflydelse lokalt og nationalt.

Der er god grund til at tro, at 2022 bliver mulighedernes år. Hent inspiration i Det fynske Vækstbarometer og de fem megatrends ovenfor og grib ud efter vores mange tilbud – det er måske netop det, der løfter dig og din virksomhed videre i det nye år.

Godt Nytår.

Henrik Neelmeyer
Bestyrelsesformand

Kloakmester: Man skal ikke frygte akademikerne

Den familieejede kloakmestervirksomhed R. Hansen & Søn kører på fjerde generation, og kan i år fejre 100-års jubilæum. Trods den lange historie er kloakmesteren alt andet end traditionel og gammeldags i sin tilgang til faget. Dels er Gitte Zimmermann en af meget få kvindelige kloakmestre i Danmark med egen virksomhed, dels er hun meget glad […]

Bliv klogere på Tyskland og lær det bedste vinområde i Tyskland at kende

De danske virksomheder har gode muligheder for at komme ind på det tyske marked. Ifølge virksomhedskonsulent, Sandra Neelmeyer, er der et stort potentiale indenfor digitale løsninger, hvor de skandinaviske lande er langt foran sammenlignet Tyskland.

Små skridt til stærke resultater ved øget fokus på ansvarlighed

I disse år stiger kravene til ansvarlighed, transparens og dokumentation for både store og små virksomheder. Derfor sætter Fynsk Erhverv og Lise Bendix fra STRONG SMALL STEPS fokus på emnet den 23. august. Vi har talt med Lise Bendix om bl.a. vigtigheden af at stille skarpt på ansvarlighed i virksomhederne.

Møde med transportministeren giver grund til optimisme på Fyn

Den fynske infrastruktur står højt på Fynsk Erhvervs politiske dagsorden. Derfor har vi netop været forbi transportminister Trine Bramsen for at sikre et fortsat stærkt fokus på de fynske vejprojekter og broafgifterne over Storebælt.

God sommer fra Fynsk Erhverv

Vi ønsker hele det fynske erhvervsliv en god sommer. Vi står selvfølgelig klar til at hjælpe dig på Albani Torv 4, 5000 Odense C. I juni, juli og august holder eksportkontoret åbent: Mandag til torsdag fra kl. 10-14 og fredag fra kl. 10-13. Vi står også klar til at hjælpe dig på tlf: 66 14 47 14 eller mail: info@fynskerhverv.dk og eksport@fynskerhverv.dk

Lederes tilstedeværelse på sociale medier er en vigtig opgave

Synlighed er vigtigt. Vi ved, at når kunderne skal vælge leverandør og produkter er kendskab vigtigt. Vi ved, at det er nemmere at tiltrække medarbejdere, når man har et stærkt brand. Men i 2022 er det ikke nok at virksomheden kommunikerer. Enhver leder i 2022 skal kommunikere – internt som eksternt. I artiklen kommer kommunikationsrådgiver Julie Lindegaard med en række gode råd til, hvordan du gør.

Tour de France-festen vil sætte sit tydelige præg på Fyn

Den 1. juli rammer det legendariske cykelløb Tour de France Danmark. På andendagen afsluttes etapen i Nyborg og tusindvis af fynboer kommer til at mærke den gule feber. Optakten mærker man særligt i hotelbranchen, hvor Nyborg nu melder fuldt booket og øvrige hoteller på Fyn følger trop.

Virksomheder skal slås for lærlingene

Der har i årenes løb været mange eksempler på, at lærlingene på erhvervsuddannelserne har måttet kigge langt efter lærepladser. I dag er problemet det modsatte, og ifølge Lars Bregnehøj, der er direktør på Syddansk Erhvervsskole, vil udfordringen for virksomhederne blive endnu mere markant i de kommende år.

Bæredygtig fynsk virksomhed med eksportdrømme

Den fynske virksomhed Biotrans Nordic tilbyder løsninger inden for håndtering og genanvendelse af organisk affald, og har i det seneste år haft en øget efterspørgsel på ca. 25 procent. Dermed er der for alvor gang i hjulene igen efter en ufrivillig opbremsning grundet Covid-19.