Nyheder • 09/08/2019

Manglende lærepladser er et for alvorligt problem til enkle løsninger

Godt 41.000 virksomheder har modtaget en bøde på 27.000 kr., da de ikke har ansat det antal lærlinge, som de skal ifølge deres måltal. Men bøder er ikke løsningen på et så alvorligt problem. Der skal et konstruktivt samarbejde mellem erhvervsskoler og erhvervslivet til.

Trepartsforhandlingerne i 2016 endte med et mål om, at der i 2025 skal være lærepladser til 8.000-10.000 flere lærlinge. Som motivation for at nå målsætningen vanker der bøder til virksomheder, der ikke ansætter nok lærlinge, mens der er bonus til de virksomheder, der indgår en praktikaftale med en lærling.

Pisk/gulerods-metoden er ifølge Fynsk Erhverv ikke en løsning, der er brugbar.

”Sanktioner er ikke svaret på de manglende praktikpladser. Problemstillingen er for alvorlig til så enkel en løsning. Det drejer sig om fremtidens arbejdskraft”, siger direktør i Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt, og fortsætter:

”Der skal konstruktive løsninger til, hvor vi har fokus på et styrket samarbejde mellem erhvervsskolerne og virksomhederne, der sammen bærer ansvaret for at sikre høj faglighed i uddannelsen, både på skolen og i praktikforløbet. Ved alene at fokusere på et kvantitativt mål risikerer vi at gå på kompromis med fagligheden i uddannelserne, og det vil være stærkt kritisk.”

”Arbejdsmarkedet forandrer sig, og det er derfor vigtigt, at erhvervsskolerne og virksomhederne får talt sammen og får tilpasset praktikforløbene, så det passer til virkelighedens arbejdsmarked. Vi skal mindske bureaukratiet og øge incitamentet hos alle parter til at få flere lærlinge i praktikforløb. Samarbejde er vejen frem. Fra det overordnede samarbejde mellem erhvervsskoler og erhvervslivet ud fra en helhedstanke for hele uddannelsesforløbet til det lokale samarbejde mellem to virksomheder, der sammen må dele en lærling for at sikre fagligheden”, siger Jytte Reinholdt.

Nyhed

Kulturelle oplevelser venter dig og dine kolleger på Kunstmuseum Brandts

Fynsk Erhverv har endnu en gang lavet en aftale med Kunstmuseum Brandts om en række kultur-oplevelser for partnervirksomhederne. Deltagelse er gratis, så invitér kollegerne med til en kulturel oplevelse. Torsdag den 14. november, kl. 8:30-10:00 byder Brandts indenfor i de...

Nyhed

Ny viden og værktøjer skaber vækst i SMV-virksomhederne

En kold og regnfuld tidlig morgen i oktober steg godt 30 fynske erhvervsledere på ’Fynsk Erhverv’-bussen med kurs mod Århus Universitet. Fælles for os alle var, at vi er nysgerrige på, hvordan man bedst skaber og styrer vækst og udvikling...

Nyhed
Ebbe Vej

Debat: SMV-virksomheder er motoren i velfærdsmaskinen

SMV-virksomhederne udgør rygraden i dansk økonomi og dem, der i udstrakt grad sikrer finansieringen af den velfærd, som vi alle nyder godt af. Derfor er SMV-virksomhedernes rammevilkår og det lokale erhvervsklima et vigtigt fokuspunkt i forbindelse med de kommunale budgetforhandlinger....