Nyheder • 07/12/2016

Månedens virksomhed: LIFA A/S Landinspektører

Vores verden ændrer sig hele tiden

Tilknytningen af en professionel bestyrelse har været medvirkende til, at landinspektørfirmaet LIFA, der oprindeligt blev grundlagt i Assens, har præsteret stigende vækst i et marked i voldsom forandring.

Landinspektørbranchen er midt i en langvarig overgangsfase, hvor opgaverne ændrer sig dramatisk år for år. De omstillingsparate overlever og vokser, mens adskillige andre må dreje nøglen om, fordi ny teknologi overtager opgaverne.

LIFA, der har hovedsæde på Fyn, hvor halvdelen af de ansatte også har arbejdsplads, hører til i den omstillingsparate kategori. Firmaets overskud vokser såvel som medarbejderskaren år for år, og direktør Lennart Hansen er ikke i tvivl om, at han og kollegaerne fortsat skal have skarpt fokus på udviklingsmulighederne, hvis fremdriften – og overlevelsen skal sikres på sigt.

– Det er efterhånden lang tid siden, at vi alene var et traditionelt landinspektørfirma, og vores arbejdsopgaver ændrer sig hele tiden. Man kan sige, at af de produkter, vi havde for 10 år siden, der har vi måske kun 50 procent på hylderne i dag, og mon ikke man kan sige, at vi kun henter 25 procent af omsætningen på de gamle produkter, siger Lennart Hansen, der lagde grundstenen til den nuværende virksomhed i 1982 i Assens.

Teknologien bærer udfordringerne og mulighederne

I sine første ti år i direktørsædet kunne Lennart Hansen styre en virksomhed, hvor landinspektøropgaverne i marken var hovedforretningen, så begyndte tingene at ændre sig, og LIFAs første alternative produkter på hylderne dukkede op.

– Den proces startede for alvor i begyndelsen af 90’erne med EDB-kort og er så siden vokset med offentlige data, som vi har fået mulighed for at distribuere i forarbejdet form. Vores største kundegruppe er stadig kommunerne, men vores opgaver er nu hyppigere konsulentopgaver, hvor vi laver analyser af data til planlægninger, så beslutningerne ikke længere kun skal træffes på mavefornemmelse.

– Desuden har vi en række opgaver for forsyningsselskaber som vand og kloak, og så arbejder vi for styrelser, ministerier og naturligvis en lang række private virksomheder, hvor der er brug for IT-løsninger, der er baseret på kort- og ejendomsdata, forklarer Lennart Hansen og fortsætter:

– Udviklingen i teknikken gør også, at vi kan levere på nogle andre præmisser og til andre priser, end vi kunne før. En af tingene er, at vi har fået en såkaldt ”Slammer”, hvor vi kan gå en bygning igennem på et par timer, og så kan der være en komplet tegning klar næste morgen. Nøjagtigheden er ikke så stor som ved traditionelt målearbejde, men prisen er helt anderledes, og nogle gange er det det, der skal til, før det bliver interessant for kunderne. Og det er sådan, vi skal tænke. – For os handler det meget om, at vi har fokus på at udvikle os og følge med markedet.

Professionel bestyrelse holder kursen

LIFA er ejet af de 25 partnere i huset, men med til at holde fokus på fremtiden er en professionel bestyrelse med to eksterne medlemmer, og Lennart Hansen kan ikke understrege nok, hvad det har betydet for LIFAs udvikling:

– Det har været meget, meget værdifuldt for os. Vi har Hans O. Damgaard, der er direktør i Stibo A/S, og så har vi Wenche Strømsnes fra Center for Ledelse med. De er dygtige og skarpe, og frem for alt er de gode til at stille de rigtige spørgsmål. Jeg har brugt Hans meget som sparringspartner på en række IT-spørgsmål, og Wenche har også faciliteret nogle ture, hvor vi har arbejdet med LIFA i 2028 og med at gøre virksomhedens DNA synlig. Det har bestemt gjort vores forretningsfokus skarpere, konstaterer Lennart Hansen og tilføjer, at kvaliteten af bestyrelsesmøderne er øget betragteligt.

– Det at få eksterne bestyrelsesmedlemmer ind gør, at det bliver nogle meget mere professionelle bestyrelsesmøder, hvor vi er bedre forberedte, og vi rykker os mere, end vi gjorde før. Og så er vi blevet meget mere klar på at få standset tiltag i tide. God forretning handler jo også i høj grad om at vælge opgaver fra, når de ikke giver mening i det store hele, og det er vi blevet bedre til, slutter Lennart Hansen.

Fakta om LIFA A/S Landindspektører

Fynsk adresse: Østergade 61, 5000 Odense C
Ansatte 112
Start år 1998

Læs mere om LIFA

Gislev Rejser: Fra familievirksomhed til del af stor koncern

Den fynske rejsevirksomhed Gislev Rejser har gennem de senere år været gennem en betydelig transformation. Ifølge administrerende direktør Niels Ravn Eriksen har både det nye ejerskab og flytningen været med til at styrke virksomhedens profil og synlighed, og samtidig har samarbejdet med Aller-koncernen hurtigt vist sig at skabe værdi.

Familievirksomhed forbereder sig på miljøkrav i god tid

Mens byggevirksomheden Poul Rasmussen endnu ikke er undlagt lovkravet om bæredygtighedsrapporteringen, så er virksomheden godt i gang med at klæde sig på til den bæredygtige dagsorden. Derfor har familievirksomheden tilmeldt sig vores ESG-Netværk for at være klar til fremtidige krav fra både stat, kunder og institutioner. 

Brain Boost: Ikke alle indtægter skaber samme værdi

Da softwarehuset Ecreo og Fynsk Erhverv i fællesskab afholdte seminaret "Styrk din digitale B2B-strategi og skab resiliens i en uforudsigelig tid" var Odense-virksomheden Flexbuy Technologies repræsenteret blandt deltagerne i form af Jacob Brage. Og han forlod Alfred og Kamilla, hvor arrangementet blev afholdt, i opløftet tilstand.

Brug din stemme på et stærkt EU

Når der søndag, den 9. juni er valg til Europa-Parlamentet i Danmark, er det vigtigt, at vi alle gør brug af vores demokratiske ret og sætter vores kryds på stemmesedlen. Det skaber en grønnere fremtid og styrker den enkelte virksomhed, det enkelte land - og den europæiske union. Tak fordi du bruger din stemme.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.