Nyheder • 30/09/2021

KV21: Tag ordet og brug din stemme på erhvervsklimaet

Kommunerne har stor indflydelse på erhvervsklimaet og de lokale rammevilkår. Ligeledes er kommunerne ansvarlige for kernevelfærden som f.eks. gode daginstitutioner, skoler, fritids- og kulturtilbud og for på anden vis at gøre det attraktivt for borgerne at bosætte sig og leve det gode liv, så virksomhederne kan tiltrække og fastholde medarbejdere og ledere lokalt.

Kommunalvalget den 16. november er en slags ’regnskabets time’. De afgående kommunalbestyrelses-/byrådsmedlemmer og borgmestre bliver bedømt på deres indsats og resultater de foregående 4 år, og vælgerne sætter sit kryds ved den kandidat, som de har mest tillid og størst forventninger til.  På valgnatten forhandles der intenst, og ofte vågner vi op næste dag til nye konstitueringsaftaler i de fynske kommuner, som sender nye folk ind på posterne og gamle ud i kulissen.  Det er sket før – og det vil ske igen.

Hvem der kommer med på holdet, afhænger fuldt og helt af, hvem borgerne stemmer på. Derfor er det så vigtigt, at du som virksomhedsejer eller -leder bruger din stemme ved det forestående kommunalvalg.

Erhvervsklimaet er under konstant pres og bevågenhed.  Og det med rette.  For de rammer og vilkår kommunerne har indflydelse på, er med til at understøtte de lokale virksomheders konkurrencekraft og muligheder for at udvikle sig og skabe vækst.

Det handler bl.a. om en veludbygget infrastruktur, hurtig og smidig myndighedsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer og en god information og dialog med kommunen generelt.   Men allervigtigst lige nu er adgangen til kvalificeret arbejdskraft og klimadagsordenen.

Arbejdskraft og klima
I gennemsnit er det næsten hvert fjerde ledige job i de fynske virksomheder, som ikke bliver besat med en kvalificeret ansøger efter opslag.  Nogle jobs forbliver ubesatte, mens en del andre bliver besat med kandidater, der ikke har de påkrævede kvalifikationer.  Manglen på arbejdskraft er et gennemgående træk i alle brancher, men bygge/anlæg, hoteller og restaurationer, transport- samt rengøringsbranchen er nogle af de hårdest ramte.  Det er kritisk for de virksomheder, som står og mangler dygtige medarbejdere.  Her er resultatet længere leveringstider, kortere åbningstider, nej tak til nye opgaver osv. Med utilfredse kunder, uudnyttet potentiale og tabt indtjening til følge. Det er selvsagt stærkt utilfredsstillende for den enkelte virksomhed.  Og tilsvarende for kommunen, der må se et mindre provenue i den fælles kasse, hvilket er lig med mindre velfærd.

Bæredygtighed, klima og den grønne omstilling er på alle virksomheders dagsorden i større og mindre grad.  Og det står klart, at der er tale om en kompleks og omfattende transformation, som lokalt bør løses i et stærkt partnerskab mellem kommune og erhvervsliv.

Kommunerne har en væsentlig rolle at spille her og kan f.eks. bringe deres ’indkøbsmuskel’ i spil ved at gå i dialog med markedet og efterspørge nye, bæredygtige løsninger, der efterlader et bedre aftryk på klimaet i forhold til i dag.  Sammen kan vi sikre, at de mange, gode erfaringer og ideer til nye innovative løsninger, som ligger i virksomhederne allerede, bliver efterspurgt, sat i produktion og sendt på markedet.

Vi vil i Fynsk Erhverv gå aktivt ind i valgkampen og sætte erhvervslivets udfordringer og ønsker på den lokale agenda.  De næste uger frem mod efterårsferien vil vi på fyraftensmøder rundt i de fynske kommuner sætte de udfordringer og ønsker til debat, som erhvervslivet peger på.  Men vi kan ikke gøre det alene.  Vi har brug for de lokale virksomheders engagement – for jer, der er afhængige af erhvervsklimaet i hverdagen. Vi har brug for, at I blander jer i debatterne, tager ordet og deler jeres oplevelser og erfaringer, så vi sammen kan løfte erhvervsklimaet til nye højder.   Så mød op – tag ordet – og brug din stemme på erhvervsklimaet.

Klumme af direktør Jytte Reinholdt, Fynsk Erhverv, publiceret i Erhverv+ den 30. september 2021

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.