Nyheder • 26/08/2015

Kommuner har fordoblet erhvervsindsatsen siden 2007

De danske kommuner brugte i 2014 næsten dobbelt så mange ressourcer på forskellige former for erhvervsfremme, end de gjorde i 2007. De øgede ressourcer er et tegn på en generel opprioritering af erhvervslivets kommunale rammevilkår og Fynsk Erhverv er positiv over for denne udvikling, som genkendes  i de fynske kommuner.

I 2007 brugte de danske kommuner 556 millioner kroner på forskellige vækstfremmende tiltag. I 2014 var det beløb steget til 959 millioner kroner – altså næsten en fordobling. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Kommunernes Landsforening har indsamlet.

Kommunernes Landsforening har bedt Niels Milling, underdirektør i afdelingen for regional erhvervsudvikling hos Dansk Erhverv kommentere på disse tal. Han mener, at de øgede ressourcer er tegn på en generel udvikling, hvor erhvervslivets vilkår i højere grad har kommunalpolitikernes fokus.

– Der er ingen tvivl om, at kommunerne i dag på både det politiske og administrative plan er langt mere opmærksomme på erhvervslivets betydning. Derfor tildeler de også mere opmærksomhed og flere finansielle ressourcer til området, siger Niels Milling til KL.

Kommunerne er vigtige
Fynsk Erhverv har fulgt denne udvikling gennem årene og ikke mindst finanskrisen og den deraf afledte  øgede arbejdsløshed har givet en langt større erkendelse af virksomhedernes betydning for samfundsudviklingen og den kommunale økonomi.  Fynsk Erhverv oplever idag stor lydhørhed og velvilje, når Fynsk Erhverv går i dialog  med kommunerne om erhvervslivets ønsker og behov.

I den offentlige debat undervurderes det ofte, hvor stor indflydelse kommunerne har på erhvervslivets rammevilkår og deraf følgende vækstbetingelser. Så det er helt klart en positiv udvikling, at kommunerne har skærpet fokus på erhvervslivet, fortæller Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv, og fortsætter:

– Men det er vigtigt for os at påpege, at flere penge ikke gør det alene.  En åben servicekultur, der sætter den enkelte virksomhed i centrum og indebærer et minimum af bureaukrati, er et spørgsmål om fokuseret ledelse og fælles værdier i den offentlige forvaltning. Èn indgang til kommunen og en koordineret sagsbehandling af virksomhedernes henvendelser, der sikrer parallel sagsbehandling hos forskellige myndigheder/fagområder samtidigt, understøtter  virksomhederne i deres udvikling og vækst, og det er tiltag, som alle kommuner kan implementere uden store omkostninger.

“Det er vigtigt for os at påpege, at flere penge ikke gør det alene.  En åben servicekultur, der sætter den enkelte virksomhed i centrum og indebærer et minimum af bureaukrati, er et spørgsmål om fokuseret ledelse og fælles værdier i den offentlige forvaltning.”

– Fynsk Erhvervs seneste medlemsundersøgelse viser, at de fynske virksomheder har positive forventninger til såvel øget omsætning, indtjening, beskæftigelse og investeringer i de kommende 2-5 år. Her skal kommunerne vise sig at være dygtige medspillere – og ikke utilsigtet komme til at bremse den gunstige udvikling, slutter Jytte Reinholdt.

Fynsk Erhverv har netop taget initiativ til at nedsætte en byrdekommission bestående af repræsentanter for erhvervslivet, som kender til den daglige drift af en virksomhed.  Byrdekommissionen skal konkretisere de økonomiske og administrative byrder, der i dagligdagen opleves som en belastning. Resultatet af dette arbejde vil Fynsk Erhverv forelægge de ansvarlige myndigheder og beslutningstagere med henblik på at få lettet disse byrder.

Størst fokus på turisme og Erhvervsservice og iværksætteri 
Det er særligt på områderne ‘Turisme’ og ‘Erhvervsservice og iværksætteri’, at kommunerne anvender flere ressourcer i dag end for otte år siden. ‘Turisme’ og ‘Erhvervsservice og iværksætteri’ er de to klart største udgiftsposter på kommunernes budgetter til erhvervsfremme.

Både i de fynske kommuner og i Region Syddanmark er tendensen den samme som på landsplan. Tallene skal dog læses med det forbehold, at ikke alle kommuner opgør deres udgifter på samme måde

Kommunale udgifter

 

 

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.