Nyheder • 01/03/2024

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Efter et årti med optimistiske toner fra erhvervslivet, markerede corona-epidemien begyndelsen på en uforudsigelighed, der kun er blevet større med Ruslands invasion af Ukraine. Med udsigten til et amerikansk valg senere på året, kan 2024 blive både historisk og tumultarisk på mange måder.

Sådan lyder den dystre spådom fra Berlingskes erhvervskommentator og lederskribent Thomas Bernt Henriksen, der indtager scenen i forlængelse af generalforsamlingen i Fynsk Erhverv den 20. marts. Her giver han sit aktuelle bud på de globale og nationale dagsordener, der venter – ligesom, at han håber på en god dialog med de fremmødte.

Hvis der er et enkelt element, der indrammer, hvor vildt 2024 kan blive, så er det det amerikanske præsidentvalg senere på året.

“Det eneste vi rigtigt ved, er, at Donald Trump har nogle helt andre planer med Europa, end vi ser i dag under Biden. Hvis han bliver valgt ind, kan det ændre helt grundlæggende ved dynamikken mellem Europa og Amerika – både sikkerhedspolitisk og økonomisk,” konstaterer Thomas Bernt Henriksen, der forventer, at alle erhvervsledere er nødt til fortsat at holde deres fokus så skarpt som muligt:

”Udviklingen de seneste år har givet virksomhederne en hel masse stød, som de ikke selv har haft direkte indflydelse på. Det har været med til at understrege værdien af at have styr på den del af virkeligheden, som man selv er herre over – og af at være forberedt på at lede sin virksomhed i et ekstremt dynamisk miljø. Det kommer ikke til at ændre sig i 2024,” lyder det videre fra Thomas Bernt Henriksen.

Vejrudsigten byder på shit-storm

De store udsving i samfundsstrømningerne har i det forgangne år også vist sig på direktionsgangene, hvor mange ledere har skullet forholde sig til en forandret hverdag. Ifølge erhvervsredaktøren giver det god mening at tage yderligere forholdsregler i den henseende:

”Vi har set stærkt forankrede danske virksomheder som Rockwool og Ecco blive hvirvlet ind i krigen i Ukraine. Samtidig er våbenproduktion gået fra at være et no-go til også at kunne være noget pænt og ordentligt. Det har vist, at virksomhederne skal være meget opmærksomme på at håndtere, at moral og etik i nogen grad er blevet foranderlige og bevægelige størrelser, hvor det, der var hvidt i går, er sort i dag,” siger han.

Reglerne til ESG-rapportering er monstrøse for de helt store virksomheder, og det er givet, at en del af de krav drypper nedad til de små.

“Så uanset rapporteringspligten, vil reglerne få betydning for mange virksomheder i dagligdagen fremover,” konstaterer Thomas Bernt Henriksen, som af samme årsag forventer, at det går ud over salgsargumenterne i den bæredygtige indsats:

”Spørgsmålet er om bæredygtigheden overhovedet er et område, man kan skille sig positivt ud på, når alle gør det samme. Til gengæld kan man garanteret ende i en shitstorm, hvis man kommunikerer noget ud, og bliver fanget i en fejl. Jeg tror, at mange virksomheder måske i stedet bør underdrive deres fortræffeligheder lidt, men i øvrigt sørge for at fokusere på at leve op til reglerne og på at passe deres forretning.”

Som partnervirksomhed kan du hører mere om hvad 2024 byder på iflg. erhvervsredaktøren, når han deler ud af sin viden og indsigt i forlængelse af vores generalforsamling den 20. marts i Cortex Business Park.

Læs mere og tilmeld dig her

Video: Tietgenprisen 2024

Ejer af H.J. Hansen-koncernen, Jens Hempel-Hansen modtager årets Tietgenpris Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld. Jens Hempel-Hansen er 6. generation i H. […]

Interview: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

Når Fynsk Erhverv inviterer til topmøde 18. april, skal de fynske virksomhedsledere med fordel smøge ærmerne op, spidse ørerne og tage hul på en ny æra med innovativt samarbejde og videndeling. Det mener innovationsekspert Mads Thimmer.

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

Tid til at ’tanke op’…

Forandringer er blevet hverdag, og uforudsigelighed et vilkår. Derfor skal vi tænke i nye måder at drive og udvikle vores virksomheder på. Gennem dit partnerskab har du en række muligheder, der styrker dig som leder og din virksomhed.