Nyheder • 01/03/2024

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Cyberkriminaliteten florerer på sit højeste og kan ramme store som små virksomheder. Et voksende antal virksomheder, både på Fyn og i resten af landet, har oplevet brud på it-sikkerheden, hvilket kan have alvorlige driftsmæssige og økonomiske konsekvenser.

Men hvad gør man, når uheldet er ude? Og hvordan kan man som virksomhed forberede sig, når hackeren er ude med riven?

Det sætter vi, i samarbejde med Chili Security og PwC, fokus på, når vi den 14. marts 2024 inviterer til Brain Boost om Cybercrime, hvor vi også har ny viden, inspiration og konkrete værktøjer på agendaen til de fynske virksomheder.

Her kan du også møde Michael Andersen, der foruden at være administrerende direktør hos Fjord Bælt og Naturama på Fyn, også arbejder som datagidselforhandler for virksomheder i Danmark.

Som datagidselforhandler rådgiver og hjælper han virksomheders kriseteams med at håndtere kriser i forbindelse med cyberangreb. Han bidrager med stor viden og indsigt i det komplekse forløb, virksomheder gennemgår i den udsatte periode.

Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst.

Alle virksomhedsledere SKAL forstå, at det er en kæmpe trussel mod danske virksomheder.

“Efterretningstjenesten har i flere år sagt, at vi er på øverste trusselsniveau i forhold til cyberkriminalitet. Trusselsniveauet kan ikke blive højere, og antallet af cyberangreb stiger, antallet af trusselsaktører stiger og kompleksiteten af afpresning stiger” fremhæver datagidselforhandleren, der mener, at intensiteten af angreb kun bliver værre:

“Cyberkriminalitet er i konstant udvikling, og der udvikles konstant på afpresningsmetoderne. Derfor kan man ikke sammenligne en datagidselforhandling med en forhandling, som organisationer kender fra store forretningsforhandlinger. I 2022 var der kendskab til 3 angreb med dobbeltafpresning. I 2023 var der over 20 angreb med dobbeltafpresning, og vi begynder også at se angrebstyper med 3 afpresningsmetoder.”

Som virksomhed bør man derfor prioritere at få lavet konkrete planer, der tages i brug, når man bliver udsat for hackerangreb. Her er der heldigvis hjælp at hente, og Michael Andersen løfter lidt af sløret for den viden og de værktøjer, som deltagerne får på mødet:

I “fredstid” skal man forberede sig på at skabe en cyberresiliens.

“Her skal man bl.a. sikre noget så simpelt som analoge kriseplaner, man skal have et IR-beredskab, der kan rykke ud, man skal have genskabelsesplaner på op til seks måneder og helst have tryktestet sit kriseteam m.fl. Der skal laves en opdeling af teknik og forretning. Den tekniske side skal standse ulykken, lappe hullerne, sikre en nøddrift, og lave data forensic. Forretningen skal forholde sig til nøddrift, krisekommunikation, underretning til myndigheder, konsekvensberegning m.fl.”.

Af planerne bør der også fremgå, hvilke elementer der er vigtigst for virksomheden, hvis virksomheden står i en forhandlingssituation:

I datagidselforhandlinger er målet ikke nødvendigvis finansielt, men kan være tid, hjælp, tavshed, og måske først langt nede på liste ligger pris på løsesum. Det er altid målsætningen at komme igennem en operation/forhandling uden at ende med at betale. Det handler om at sikre, at der ikke sker læk af data, sikre at der er tid til den tekniske operation og sikre, at der ikke er en uhensigtsmæssig kommunikation fra hacker mod presse eller fra presse mod hacker”.

Bliver man udsat for et hackerangreb, uden at man har forberedt sig med en plan, så har Michael Andersen også råd mod det:

Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket.

“Er det dog gået galt, så trækker man stikket og ringer til én af de seriøse cybersikkerhedsfirmaer i Danmark og beder dem sende et IR-Team. Derudover skal man forvente nogle meget lange dage/uger med lidt søvn, men megen frustration. Og skal man tænke rigtig godt over, om man vil lade IR-teamets IT-folk rådgive om forretning og forhandling, eller man skal bede om at få en erfaren forhandler på banen, som kender til forretning og forhandling.”

Ønsker du at forebygge og sikre din virksomhed mod cyberangreb, så kom til vores seminar den 14. marts, hvor vi, sammen med Chili Security og PwC, bringer ny viden og konkrete værktøjer, som du kan tage med hjem og implementere i din virksomhed.

Læs mere og tilmeld dig her

Stadig ikke overbevist? Se hvor nemt og hurtigt hackere kan bruge lækkede ’ikke personfølsomme’ data til at opspore og i værste tilfælde misbruge personlige og sensitive data:

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]

Fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser i fokus

Engagementet var højt og stemningen god ved Viden til Vækst-Konferencen i september på Odense Teater.  Det var også et vigtigt tema, der var på agendaen og havde trukket flere end 200 fynske erhvervsledere til, nemlig fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser. Gik du glip af konferencen? Så kommer her nogle af pointerne: Psykologisk tryghed er en […]

Nyt Whitepaper afslører mod og handlekraft i fynske virksomheder

Det ligger dybt forankret i Fynsk Erhvervs DNA, at vi bidrager til hinandens udvikling og vækst ved at bringe værdifuld viden, erfaringer og kontakter i spil for hinanden på tværs af  virksomheder og ledelser. Det er dette Whitepaper et godt eksempel på.  Her møder du Lars Hedal, Mads Pedersen, Mogens B. Christensen, Michael Søndergaard, Kim Birkerød og Erik Sandberg - alle topchefer i spændende fynske virksomheder, der viser vejen til succes.

De yngste skal sikre fremtiden i tømrerfirma

Foto: Lasse Gade Bonde og Patrick Vangsgaard Christiansen fra Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S på Craft-festival i Middelfart Middelfart: Ligesom i resten af byggebranchen har ledelsen i Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S for længe siden set skriften på væggen: Middelfart-virksomhedens fremtidsudsigter står og falder med evnen til at fastholde og tiltrække nye medarbejdere. Af samme grund […]

Guldtfeldt: Investering i medarbejderne og fællesskaber er en god forretning

Interview med Kim Birkerød, administrerende direktør i Guldfeldt og Hans Jørgensen & Søn Da Kim Birkerød tiltrådte som direktør for otte år siden, var det en målsætning, at Guldfeldt ikke længere udelukkende skulle være et tømrer- og snedkerfirma men derimod Central Danmarks bedste entreprenørfirma. ”For at påbegynde den proces måtte jeg vide, hvordan forretningen fungerede. […]

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Egeskov Slot har skærpet fokus på dokumentation af bæredygtighedsindsatsen for at leve op til kravene fra kunder og gæster. Og for at være klar til fremtiden har direktøren trådt ind i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.