Nyheder • 01/03/2024

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Cyberkriminaliteten florerer på sit højeste og kan ramme store som små virksomheder. Et voksende antal virksomheder, både på Fyn og i resten af landet, har oplevet brud på it-sikkerheden, hvilket kan have alvorlige driftsmæssige og økonomiske konsekvenser.

Men hvad gør man, når uheldet er ude? Og hvordan kan man som virksomhed forberede sig, når hackeren er ude med riven?

Det sætter vi, i samarbejde med Chili Security og PwC, fokus på, når vi den 14. marts 2024 inviterer til Brain Boost om Cybercrime, hvor vi også har ny viden, inspiration og konkrete værktøjer på agendaen til de fynske virksomheder.

Her kan du også møde Michael Andersen, der foruden at være administrerende direktør hos Fjord Bælt og Naturama på Fyn, også arbejder som datagidselforhandler for virksomheder i Danmark.

Som datagidselforhandler rådgiver og hjælper han virksomheders kriseteams med at håndtere kriser i forbindelse med cyberangreb. Han bidrager med stor viden og indsigt i det komplekse forløb, virksomheder gennemgår i den udsatte periode.

Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst.

Alle virksomhedsledere SKAL forstå, at det er en kæmpe trussel mod danske virksomheder.

“Efterretningstjenesten har i flere år sagt, at vi er på øverste trusselsniveau i forhold til cyberkriminalitet. Trusselsniveauet kan ikke blive højere, og antallet af cyberangreb stiger, antallet af trusselsaktører stiger og kompleksiteten af afpresning stiger” fremhæver datagidselforhandleren, der mener, at intensiteten af angreb kun bliver værre:

“Cyberkriminalitet er i konstant udvikling, og der udvikles konstant på afpresningsmetoderne. Derfor kan man ikke sammenligne en datagidselforhandling med en forhandling, som organisationer kender fra store forretningsforhandlinger. I 2022 var der kendskab til 3 angreb med dobbeltafpresning. I 2023 var der over 20 angreb med dobbeltafpresning, og vi begynder også at se angrebstyper med 3 afpresningsmetoder.”

Som virksomhed bør man derfor prioritere at få lavet konkrete planer, der tages i brug, når man bliver udsat for hackerangreb. Her er der heldigvis hjælp at hente, og Michael Andersen løfter lidt af sløret for den viden og de værktøjer, som deltagerne får på mødet:

I “fredstid” skal man forberede sig på at skabe en cyberresiliens.

“Her skal man bl.a. sikre noget så simpelt som analoge kriseplaner, man skal have et IR-beredskab, der kan rykke ud, man skal have genskabelsesplaner på op til seks måneder og helst have tryktestet sit kriseteam m.fl. Der skal laves en opdeling af teknik og forretning. Den tekniske side skal standse ulykken, lappe hullerne, sikre en nøddrift, og lave data forensic. Forretningen skal forholde sig til nøddrift, krisekommunikation, underretning til myndigheder, konsekvensberegning m.fl.”.

Af planerne bør der også fremgå, hvilke elementer der er vigtigst for virksomheden, hvis virksomheden står i en forhandlingssituation:

I datagidselforhandlinger er målet ikke nødvendigvis finansielt, men kan være tid, hjælp, tavshed, og måske først langt nede på liste ligger pris på løsesum. Det er altid målsætningen at komme igennem en operation/forhandling uden at ende med at betale. Det handler om at sikre, at der ikke sker læk af data, sikre at der er tid til den tekniske operation og sikre, at der ikke er en uhensigtsmæssig kommunikation fra hacker mod presse eller fra presse mod hacker”.

Bliver man udsat for et hackerangreb, uden at man har forberedt sig med en plan, så har Michael Andersen også råd mod det:

Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket.

“Er det dog gået galt, så trækker man stikket og ringer til én af de seriøse cybersikkerhedsfirmaer i Danmark og beder dem sende et IR-Team. Derudover skal man forvente nogle meget lange dage/uger med lidt søvn, men megen frustration. Og skal man tænke rigtig godt over, om man vil lade IR-teamets IT-folk rådgive om forretning og forhandling, eller man skal bede om at få en erfaren forhandler på banen, som kender til forretning og forhandling.”

Ønsker du at forebygge og sikre din virksomhed mod cyberangreb, så kom til vores seminar den 14. marts, hvor vi, sammen med Chili Security og PwC, bringer ny viden og konkrete værktøjer, som du kan tage med hjem og implementere i din virksomhed.

Læs mere og tilmeld dig her

Stadig ikke overbevist? Se hvor nemt og hurtigt hackere kan bruge lækkede ’ikke personfølsomme’ data til at opspore og i værste tilfælde misbruge personlige og sensitive data:

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

Formandens sommerhilsen

Sommerferien nærmer sig, og Fynsk Erhvervs bestyrelsesformand, Henrik Neelmeyer, sender her sin sommerhilsen med ønsket om en rigtig god sommer til det fynske erhvervsliv og anbefalinger til en sommerferie uden for mange afbrydelser.

VELUX strategiske fokus på psykologisk tryghed handler om af høste værdien af øget diversitet og forbedret kreativitet

Med omkring 2.500 ansatte i Danmark, 11.500 medarbejdere globalt samt solide regnskaber med positive resultater år efter år, er vinduesproducenten VELUX en af landets helt store virksomheder. Men selvom tingene har gået godt i lang tid, er der altid plads til forbedring, hvilket bliver understreget af Senior Director HR, Jon Holst-Christensen, der i 2024 har […]

E-handelskonference: Brugeren skal i centrum

Ved 2024-udgaven af Den Fynske E-handelskonference, der er arrangeret i samarbejde mellem e-handelsvirksomheden Hesehus og Fynsk Erhverv, var der i tidens ånd masser af AI på programmet, men nok så gennemgående var det, at de teknologiske landvindinger skal ske med fokus på forbrugeren, hvis investeringerne skal give mening.

Gislev Rejser: Fra familievirksomhed til del af stor koncern

Den fynske rejsevirksomhed Gislev Rejser har gennem de senere år været gennem en betydelig transformation. Ifølge administrerende direktør Niels Ravn Eriksen har både det nye ejerskab og flytningen været med til at styrke virksomhedens profil og synlighed, og samtidig har samarbejdet med Aller-koncernen hurtigt vist sig at skabe værdi.

Familievirksomhed forbereder sig på miljøkrav i god tid

Mens byggevirksomheden Poul Rasmussen endnu ikke er undlagt lovkravet om bæredygtighedsrapporteringen, så er virksomheden godt i gang med at klæde sig på til den bæredygtige dagsorden. Derfor har familievirksomheden tilmeldt sig vores ESG-Netværk for at være klar til fremtidige krav fra både stat, kunder og institutioner. 

Brain Boost: Ikke alle indtægter skaber samme værdi

Da softwarehuset Ecreo og Fynsk Erhverv i fællesskab afholdte seminaret "Styrk din digitale B2B-strategi og skab resiliens i en uforudsigelig tid" var Odense-virksomheden Flexbuy Technologies repræsenteret blandt deltagerne i form af Jacob Brage. Og han forlod Alfred og Kamilla, hvor arrangementet blev afholdt, i opløftet tilstand.

Brug din stemme på et stærkt EU

Når der søndag, den 9. juni er valg til Europa-Parlamentet i Danmark, er det vigtigt, at vi alle gør brug af vores demokratiske ret og sætter vores kryds på stemmesedlen. Det skaber en grønnere fremtid og styrker den enkelte virksomhed, det enkelte land - og den europæiske union. Tak fordi du bruger din stemme.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.