Nyheder • 25/06/2018

Flere praktikpladser – bonus eller bøde

Praktikplads

Nu kan din virksomhed opnå en bonus, hvis du opretter nye lære- og praktikpladser – og en bøde for ikke at gøre det.  Det er en del af den nye Praktikplads-AUB-ordning, som er trådt i kraft pr. 1. januar 2018.

Ordningen sigter mod at skabe yderligere 10.000 praktikpladser i 2025, hvor beregninger viser, at vi vil komme til at mangle 60.000 faglærte på arbejdsmarkedet. Med højkonjunktur og godt gang i byggeriet rundt omkring i Danmark risikerer vi at bringe det økonomiske opsving i fare, hvis vi ikke har den nødvendige arbejdskraft til rådighed – nu som i fremtiden.

Danmark står overfor en stor mangel på talenter
Det giver rigtig god mening, at vi alle seriøst overvejer muligheden for at uddanne endnu flere lærlinge i virksomhederne og på den måde tager et medansvar for, at der også på sigt er dygtige, faglærte håndværkere m.fl. på det danske arbejdsmarked.

Erhvervsuddannelserne gennemføres efter vekseluddannelsesprincippet, hvor de studerende gennemfører en del af uddannelsen på erhvervsskolen og en del i praktik i en virksomhed. Faktum er dog, at alt for få vælger at tage en erhvervsuddannelse, og alt for få elever kommer i praktik.  Derfor er der igangsat flere forskellige initiativer, der skal sikre, at vi kan tiltrække og uddanne dygtige, faglærte håndværkere til erstatning for de ældre årgange, som forlader arbejdsmarkedet i de kommende år.

Praktikplads-AUB
Mange virksomheder har tradition for at uddanne lærlinge og elever.  Det nye er, at fremover får virksomheder, der er omfattet af Praktikplads -AUB-ordningen et mål for, hvor mange elever og lærlinge, de skal ansætte inden året er gået. Virksomheder, der overstiger deres mål for elever og lærlinge, kan få en bonus. Virksomheder, der ikke lever op til deres mål, skal betale et bidrag til Praktikplads-AUB, læs en bøde. Det handler altså om at uddanne flere elever og lærlinge end tidligere.

Forstå ordningen på to minutter

Som virksomhed skal du være godkendt som praktikvirksomhed.  Og når du opretter nye lære- og praktikpladser, kan du kontakte den lokale erhvervsskole, lave dit eget stillingsopslag og/eller slå din stilling op på Praktikpladsen.dk, som er et mødested for virksomheder og elever. Hvis en plads ikke er fyldt ud i løbet af tre måneder, kan virksomheden få reduceret deres økonomiske bidrag til ordningen.

Kritik fra virksomhederne
Tal for Undervisningsministeriet viser, at mange virksomheder har taget budskabet til sig, og i april 2018 er der oprettet 2.847 nye praktikpladser, eller godt 9% flere end i april 2016. Alligevel møder aftalen kritik fra virksomhederne.

Vi skal selvfølgelig alle løfte i flok, men vi skal samtidig tilstræbe en bred og fair løsning, som tager hensyn til virksomhedernes forskellighed i størrelse og muligheder for at uddanne lærlingene på et forsvarligt højt fagligt niveau. Hvis ikke den enkelte virksomhed kan give lærlinge tilstrækkelige opgaver og udfordringer undervejs i deres læretid, så risikerer vi at få uddannet lærlinge med for dårligere kvalifikationer. Og det kan ingen være tjent med. Den bekymring deler Berit Lambertsen fra AML ENTREPRISE ApS i det nordlige Odense.

”Vi er et mindre fynsk firma med omkring 30 ansatte. Vi beskæftiger os med bl.a. service af gartnerier, mindre anlægsopgaver samt nedbrydning. Det er alle opgaver, der fortrinsvis udføres af ufaglærte.  Vi har…. både en landmand, en væksthusgartner, en skrædder og en skomager iblandt vores ansatte.  De eneste, der arbejder indenfor det område, de er uddannet til, er vores bogholder og vores mekaniker. Det er funktioner, hvor der indtil videre ikke er behov for mere end en ansat.  Alle andre opgaver vi udfører, kræver som oftest sidemandsoplæring og er således ikke afhængig af tidligere eller anden faglig uddannelse.

Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan vi skal kunne tilbyde en elev et elevforløb, hvor der kommer et kompetent, veluddannet ungt menneske ud i den anden ende, som kan siges at være udlært inden for et bestemt fag. Vi har jo ikke behov for endnu en skomager eller skrædder!”Berit Lambertsen, AML Entreprise

Ordningen belønner ikke virksomheder, der allerede gør et stort stykke arbejde med at skabe praktikpladser, da bonusordningen ikke fungerer bagudrettet, men udelukkende gælder etableringen af nye pladser.

Med denne nye ordning forpligtes virksomheder derfor til at tage et vist antal lærlinge, afhængig af hvor stor virksomheden er. Omkring 43.500 virksomheder står til at blive straffet økonomisk, hvis de ikke skaber flere praktikpladser, og for hver manglende praktikplads koster det virksomheden 27.000 kr.

Der mangler klart overblik over virksomhedernes muligheder
Mange virksomheder mangler imidlertid overblik over Praktikplads- AUB-ordningen. Målet er nemlig ikke kun at skabe økonomiske incitamenter, det er også at forsøge at få virksomheder til at tænke anderledes og tage en elev ind til at varetage andre områder, såsom regnskab, kantine eller lager.

Derudover er der mulighed for, at en lille virksomhed kan dele en praktikant med en anden lille virksomhed. Alternative måder at gribe praktik- og lærlingemanglen an på kan vise sig at være en effektiv måde at løse den nye udfordring på for mange virksomheder. I den forbindelse er der bl.a. hjælp og vejledning  at hente på den lokale erhvervsskole.

Direktør på Syddansk Erhvervsskole, Lars Bregnehøj Hansen, påpeger, at erfaringen fra Syddansk Erhversskoles virksomhedskonsulenter er at forholdsvis få virksomheder bliver økonomisk ramt af AUB-ordningen. fordi de har for få lærlinge. Derimod vil langt flere virksomheder risikere at blive ramt af mangel på faglærte i fremtiden og de derfor mister indtjening.

”Det bedste råd vi kan give virksomhederne er, at de bidrager til at deres branche får uddannet så mange faglærte som muligt. Det vil vi gerne bidrage til. Syddansk Erhvervsskole arbejder derfor på, hvordan vi kan bidrage til at flere unge får lyst til at vælge en faglært uddannelse.”
Lars Bregnehøj Hansen, direktør, Syddansk Erhvervsskole

Lars Bregnehøj Hansen opfordrer virksomhederne til at benytte sig af de virksomhedskonsulenter, erhvervsskolerne har tilknyttet, så virksomhederne kan tilgå AUB-ordningen bedst muligt.

”Vi har desuden et mål om, at alle virksomheder kan få de lærlinge de har behov for. Ud over arbejdet med at tiltrække flere elever, er vi derfor i gang med at gennemføre en række tiltag, så virksomhederne oplever skolen mere serviceminded og mere udadvendt. På denne måde kan vi hjælpe de fynske virksomheder med deres behov for faglærte. Det er efter vores opfattelse et langt større problem end AUB-ordningen, der pt. ser ud til at ramme et mindre antal virksomheder.

Vi vil meget gerne hjælpe de virksomheder, der måtte blive ramt af AUB-ordningen med at vores virksomhedskonsulenter kommer på besøg og fortæller om hvilke fordele man har ved at ansætte lærlinge. Dermed kan virksomhederne få øget indtjening gennem sin lærling frem for et forhøjet AUB-bidrag.

Lars Bregnehøj Hansen, direktør, Syddansk Erhvervsskole

Video: Tietgenprisen 2024

Ejer af H.J. Hansen-koncernen, Jens Hempel-Hansen modtager årets Tietgenpris Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld. Jens Hempel-Hansen er 6. generation i H. […]

Interview: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

Når Fynsk Erhverv inviterer til topmøde 18. april, skal de fynske virksomhedsledere med fordel smøge ærmerne op, spidse ørerne og tage hul på en ny æra med innovativt samarbejde og videndeling. Det mener innovationsekspert Mads Thimmer.

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.