Nyheder • 05/02/2024

10 år efter: Gamle Mursten er stadig en god forretning

For præcis 10 år siden kom Svendborg-virksomheden Gamle Mursten i Fynsk Erhvervs positive søgelys, fordi et patent til afrensning og genbrug af gamle mursten efter ti års liv i ubemærkethed havde fået opmærksomhed fra blandt andre daværende Energi- Klima og Bygningsminister Martin Lidegaard, der var med på åbningsdagen af en ny fabrik.

I dag viser det sig, at konceptet i den grad holder, og bortset fra 2013 er samtlige regnskaber i virksomhedens historie endt med sorte tal, og fremtiden ser ifølge direktør Claus Juul Nielsen meget lys ud.

”Jeg kommer fra landet, og der smider man ikke noget ud. Alle bønder har en stak mursten stående, og alle ved, at de holder lige så længe, det skal være. Så jeg var ikke i tvivl om potentialet, da vi fik patent på en løsning, der kunne rense dem. Vi har også muret en testmur op af rensede sten fra 1600-tallet, og den holder uden problemer,” fortæller Claus Juul Nielsen, der også har fået kunderne til at købe ind på idéen i stor stil. Bogstaveligt talt.

”Vores kunder er primært store byggerier som FL Schmidts nye hovedkontor og en del nye børnehaver og skoler i København, samt en række store byggerier rundt omkring i Skandinavien. Jeg tror ikke, at vi leverer til mere end 10 parcelhuse om året, og der er et klart vækstpotentiale” vurderer han.

Ny teknologi – nye muligheder

Siden 2014 er der placeret adskillige milepæle i Gamle Murstens historiebøger. Selvom Claus Juul Nielsens virksomhed bygger på fortiden, har lovgivningen banet vejen for mere succes, og endelig er investering i moderne teknologi en væsentlig del af fundamentet for fremtiden.

Den helt store game changer kom i 2018, hvor vi som den første virksomhed i Europa fik CE-mærket et genbrugsprodukt.

“Dermed kunne vi både sælge og markedsføre gamle mursten, som er dokumenteret til at leve op til de kvalitetskrav der er. Det har betydet utrolig meget, fordi vi nu kan bevise, at de genbrugte sten lever op til de samme harmoniserede krav, som nye sten gør,” konstaterer Claus Juul Nielsen, der i disse dage også kan løfte sløret for en anden udfordring, som har begrænset succespotentialet.

”Vores gamle system kan fjerne kalkmørtel uden at ødelægge stenene. Siden 1960 har man muret op med cementmørtel, som hidtil ikke har været til at rense af, men det har vi fundet en løsning på nu. Vores prototypemaskine har kørt i sidste uge i et fint, rentabelt tempo, og det betyder, at vi også kan genbruge sten fra nye byggerier, ligesom vi også kan leje maskinerne ud til eksport for eksempel Norge, Sverige og Tyskland, og det åbner for nye muligheder,” siger Claus Juul Nielsen:

”Fordi den hårde mørtel ikke har været til at få af, er mursten fra nyere danske byggerier blevet knust eller gravet ned, og det er et stort spild af ressourcer, så det glæder mig meget, at vi er på vej med en løsning, der holder,” slår direktøren fast.

Nyt mindset ændrer vilkårene

Selvom det seneste årti har budt på flere store landvindinger for Gamle Mursten, og selvom CE-mærkninger og EPD-rapporter har åbnet nye døre for virksomheden, er Claus Juul Nielsen ikke i tvivl om, hvor det største paradigmeskifte har været:

Vores teknologiske evner er blevet meget bedre i løbet af årene, men den største forandring har været, at folk er blevet meget mere obs på miljøet og nødvendigheden af genbrug.

”I dag gør det ondt helt ind i folks sjæl at smide ting ud, hvis de stadig kan bruges. Det betyder, at tanken om genbrug i høj grad er blevet en del af processen i nye byggerier. Det hjælper selvfølgelig også vores forretning, at nye mursten er blevet meget dyrere, og jeg glæder mig til at snakke om vores udvikling igen om 10 år,” slutter Claus Juul Nielsen.

Fakta:

Gamle Mursten har som mål at rense og genbruge 30 millioner mursten om året. Det svarer til det antal sten, der skal benyttes til 3.000 parcelhuse af gennemsnitsstørrelse. I Danmark er der de senere år blevet bygget omkring 8.000 parcelhuse årligt.

Læs vores tidligere artikler med Gamle Mursten her:

GAMLE MURSTEN: Cirkulær økonomi i firkantede sten

Ny fabrik til Gamle Mursten: “EU-støtte gav det første skub”

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

2024 bliver endnu et år med fokus på Odense Havns udviklingsplaner

Fredag d. 26. januar var det fynske erhvervsliv samlet til nytårsreception på Odense Havn. Med oplæg fra Erhvervsminister, Morten Bødskov og Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen, blev der sat fokus på Odense Havns betydning for den grønne omstilling i Danmark og globalt, og der blev sendt et klart politisk signal om opbakning til havnens udviklingsplaner. […]

Gislev Rejser: Fra familievirksomhed til del af stor koncern

Den fynske rejsevirksomhed Gislev Rejser har gennem de senere år været gennem en betydelig transformation. Ifølge administrerende direktør Niels Ravn Eriksen har både det nye ejerskab og flytningen været med til at styrke virksomhedens profil og synlighed, og samtidig har samarbejdet med Aller-koncernen hurtigt vist sig at skabe værdi.

Familievirksomhed forbereder sig på miljøkrav i god tid

Mens byggevirksomheden Poul Rasmussen endnu ikke er undlagt lovkravet om bæredygtighedsrapporteringen, så er virksomheden godt i gang med at klæde sig på til den bæredygtige dagsorden. Derfor har familievirksomheden tilmeldt sig vores ESG-Netværk for at være klar til fremtidige krav fra både stat, kunder og institutioner. 

Brain Boost: Ikke alle indtægter skaber samme værdi

Da softwarehuset Ecreo og Fynsk Erhverv i fællesskab afholdte seminaret "Styrk din digitale B2B-strategi og skab resiliens i en uforudsigelig tid" var Odense-virksomheden Flexbuy Technologies repræsenteret blandt deltagerne i form af Jacob Brage. Og han forlod Alfred og Kamilla, hvor arrangementet blev afholdt, i opløftet tilstand.

Brug din stemme på et stærkt EU

Når der søndag, den 9. juni er valg til Europa-Parlamentet i Danmark, er det vigtigt, at vi alle gør brug af vores demokratiske ret og sætter vores kryds på stemmesedlen. Det skaber en grønnere fremtid og styrker den enkelte virksomhed, det enkelte land - og den europæiske union. Tak fordi du bruger din stemme.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.