Nyheder • 05/02/2024

10 år efter: Gamle Mursten er stadig en god forretning

For præcis 10 år siden kom Svendborg-virksomheden Gamle Mursten i Fynsk Erhvervs positive søgelys, fordi et patent til afrensning og genbrug af gamle mursten efter ti års liv i ubemærkethed havde fået opmærksomhed fra blandt andre daværende Energi- Klima og Bygningsminister Martin Lidegaard, der var med på åbningsdagen af en ny fabrik.

I dag viser det sig, at konceptet i den grad holder, og bortset fra 2013 er samtlige regnskaber i virksomhedens historie endt med sorte tal, og fremtiden ser ifølge direktør Claus Juul Nielsen meget lys ud.

”Jeg kommer fra landet, og der smider man ikke noget ud. Alle bønder har en stak mursten stående, og alle ved, at de holder lige så længe, det skal være. Så jeg var ikke i tvivl om potentialet, da vi fik patent på en løsning, der kunne rense dem. Vi har også muret en testmur op af rensede sten fra 1600-tallet, og den holder uden problemer,” fortæller Claus Juul Nielsen, der også har fået kunderne til at købe ind på idéen i stor stil. Bogstaveligt talt.

”Vores kunder er primært store byggerier som FL Schmidts nye hovedkontor og en del nye børnehaver og skoler i København, samt en række store byggerier rundt omkring i Skandinavien. Jeg tror ikke, at vi leverer til mere end 10 parcelhuse om året, og der er et klart vækstpotentiale” vurderer han.

Ny teknologi – nye muligheder

Siden 2014 er der placeret adskillige milepæle i Gamle Murstens historiebøger. Selvom Claus Juul Nielsens virksomhed bygger på fortiden, har lovgivningen banet vejen for mere succes, og endelig er investering i moderne teknologi en væsentlig del af fundamentet for fremtiden.

Den helt store game changer kom i 2018, hvor vi som den første virksomhed i Europa fik CE-mærket et genbrugsprodukt.

“Dermed kunne vi både sælge og markedsføre gamle mursten, som er dokumenteret til at leve op til de kvalitetskrav der er. Det har betydet utrolig meget, fordi vi nu kan bevise, at de genbrugte sten lever op til de samme harmoniserede krav, som nye sten gør,” konstaterer Claus Juul Nielsen, der i disse dage også kan løfte sløret for en anden udfordring, som har begrænset succespotentialet.

”Vores gamle system kan fjerne kalkmørtel uden at ødelægge stenene. Siden 1960 har man muret op med cementmørtel, som hidtil ikke har været til at rense af, men det har vi fundet en løsning på nu. Vores prototypemaskine har kørt i sidste uge i et fint, rentabelt tempo, og det betyder, at vi også kan genbruge sten fra nye byggerier, ligesom vi også kan leje maskinerne ud til eksport for eksempel Norge, Sverige og Tyskland, og det åbner for nye muligheder,” siger Claus Juul Nielsen:

”Fordi den hårde mørtel ikke har været til at få af, er mursten fra nyere danske byggerier blevet knust eller gravet ned, og det er et stort spild af ressourcer, så det glæder mig meget, at vi er på vej med en løsning, der holder,” slår direktøren fast.

Nyt mindset ændrer vilkårene

Selvom det seneste årti har budt på flere store landvindinger for Gamle Mursten, og selvom CE-mærkninger og EPD-rapporter har åbnet nye døre for virksomheden, er Claus Juul Nielsen ikke i tvivl om, hvor det største paradigmeskifte har været:

Vores teknologiske evner er blevet meget bedre i løbet af årene, men den største forandring har været, at folk er blevet meget mere obs på miljøet og nødvendigheden af genbrug.

”I dag gør det ondt helt ind i folks sjæl at smide ting ud, hvis de stadig kan bruges. Det betyder, at tanken om genbrug i høj grad er blevet en del af processen i nye byggerier. Det hjælper selvfølgelig også vores forretning, at nye mursten er blevet meget dyrere, og jeg glæder mig til at snakke om vores udvikling igen om 10 år,” slutter Claus Juul Nielsen.

Fakta:

Gamle Mursten har som mål at rense og genbruge 30 millioner mursten om året. Det svarer til det antal sten, der skal benyttes til 3.000 parcelhuse af gennemsnitsstørrelse. I Danmark er der de senere år blevet bygget omkring 8.000 parcelhuse årligt.

Læs vores tidligere artikler med Gamle Mursten her:

GAMLE MURSTEN: Cirkulær økonomi i firkantede sten

Ny fabrik til Gamle Mursten: “EU-støtte gav det første skub”

2024 bliver endnu et år med fokus på Odense Havns udviklingsplaner

Fredag d. 26. januar var det fynske erhvervsliv samlet til nytårsreception på Odense Havn. Med oplæg fra Erhvervsminister, Morten Bødskov og Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen, blev der sat fokus på Odense Havns betydning for den grønne omstilling i Danmark og globalt, og der blev sendt et klart politisk signal om opbakning til havnens udviklingsplaner. […]

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet. Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for […]

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der anvender emballage i en eller anden form, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse. Er du klar? Kom til Fynsk Miljødag 2023 d. 26. oktober og få viden, løsninger og svar.

Formandens nytårshilsen

Formanden for Fynsk Erhverv, Henrik Neelmeyer, ønsker partnervirksomheder og det fynske erhvervsliv godt nytår og sender en klar appel til de fynske virksomheder.

Brug dit partnerskab til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft

Vi har igennem de senere år haft stor succes med at matche ledige akademikere med fynske virksomheder.  I mange tilfælde virksomheder, der ikke tidligere har haft ansat akademikere.

Geopartner rykker på digitaliseringen i nyt videnforum

Den stigende efterspørgsel efter nye digitale løsninger har blandt andet betydet, at Geopartner tilbyder en bred vifte af ydelser, der kan optimere arbejdsprocesser og levere mere præcise resultater for kunderne. Det mærker IT-driftschef Kenneth Søndergaard, der blandt andet af den grund har meldt sig under fanerne på Fynsk Erhvervs Videnforum for Digital Transformation.

Bliv bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv og gør en forskel!

Vil du være med til at udvikle det fynske erhvervsliv? Vil du være med til at indfri Fynsk Erhvervs vision om at realisere potentialerne – personlige som forretningsmæssige i de fynske virksomheder? Så har du nu en unik mulighed for at blive bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv!

‘Årets Ejerledere’ er et stærkt makkerpar

Makkerparret Allan Hansen og Rune Lund Bendixen fra Broby-virksomheden Ventherm A/S kåret som Årets Ejerledere 2023 på Fyn i et meget stærkt felt.

Byggros fik nyt blod, friske øjne og en ny kollega gennem Next Talent-programmet

Byggros fik i efteråret en af vores Next Talent kandidater ud i forløb, der var så stor en succes, at virksomheden nu har ansat kandidaten.

Netværkets friske øjne fjerner de blinde pletter

For virksomhedsejer Betina Skipper er det helt centralt, at udvikle sine kompetencer kontinuerligt, få udvidet netværket samt have forskellige sparringsmuligheder til rådighed. Det får hun bl.a. igennem vores netværksgruppe SoloConnect.

Robotklynge: Innovation kræver samarbejde

Ifølge Søren Adamsen Mouritsen, der er Head of Innovation i robotklyngen Odense Robotics, skal de fynske virksomheder stå sammen for at udnytte mulighederne i de teknologiske fremskridt

Logistikkompagniet: Vi skal forholde os til teknologien

Som ejer af virksomheden Logistikkompagniet er Jan Dewald Hansen nødt til at holde sig opdateret, når det kommer til de muligheder, som de teknologiske fremskridt bringer.