Nyheder • 20/11/2020

Vinder af Tietgenprisen følger oldefars motto

“Man skal gøre noget!”

Sådan lød mottoet, da N.J. Haustrup i 1914 grundlagde Haustrups Fabriker, og det inspirerer stadig i 2020 i virksomheden som i dag hedder Plus Pack og drives af 4. generation af Haustrup-familien, Camilla Haustrup Hermansen og hendes bror, Anders Top Haustrup.

Og det motto er en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor Camilla Haustrup Hermansen onsdag den 18. november modtog Tietgenprisen 2020.

I sin insisteren på at gøre noget, står Camilla Haustrup Hermansen i dag i spidsen for adskillige regerings- og branche fora, der alle har bæredygtighed som omdrejningspunkt, netop for at være der, hvor hun og Plus Pack kan være med til at sætte den rette kurs.

“Jeg er utrolig stolt over at have modtaget prisen som en anerkendelse for den kæmpe indsats, som jeg og alle mine kollegaer gør hver eneste dag i Plus Pack for at levere reelt bæredygtige emballageløsninger uden CO2-aftryk. Det er i hvert fald vores ambition, og den agter vi at levere på,” sagde Camilla Haustrup Hermansen efter prisoverrækkelsen.

Viden forpligter

Ifølge Camilla Haustrup Hermansen kræver det øget indsigt og transparens i måden, affald håndteres på i dag, hvis den globale plastforurening skal stoppes, og så kræver det ikke mindst, at der sat nye og bedre affaldssystemer op, som kan sikre, at affald i stedet bliver betragtet som ressourcer. Og de ændringer står hun gerne på mål for at gennemføre alle de steder, hun kan.

“Viden forpligter og som specialister indenfor emballage til fødevarer, vil vi altid gerne bidrage med vores viden, så vi sikrer at beslutningerne bliver truffet på det rigtige, oplyste grundlag,” siger Camilla Haustrup Hermansen.

“Vi arbejder meget med faktadeling, og det betyder for eksempel, at vi har lavet en emballageskole, hvor vi deler og træner vores viden om design, materialer og genanvendelse. Vi arbejder også tæt sammen med vores konkurrenter i diverse udviklingsfora for at afklare, hvordan vi sammen kan skalere de gode løsninger,” siger Plus Pack-direktøren.

“Klimakrisen er en ressourcekrise. Europa er et ressourcefattigt kontinent og jo mere af affaldet, der kan genanvendes, jo bedre er det for os alle sammen. Lige nu er en af udfordringerne, at ny plast er billigere end genbrugsplast, så det er også nødvendigt at få kunderne med, når vi løbende designer og udvikler nye løsninger” forklarer Camilla Haustrup Hermansen.

Hendes og Plus Packs åbenlyse engagement har gjort, at hun sidste år blev udpeget formand for regeringens Klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi, ligesom hun deltager i styregruppen for det europæiske samarbejde European Plastics Pact 2020.

“Det tager selvfølgelig noget tid, som jeg kunne have brugt i Plus Pack, men vi ser det som en investering i fremtiden, og vi synes også, at det er vigtigt, at mindre og mellemstore virksomheder har en stemme i disse sammenhænge,” fortæller Camilla Haustrup Hermansen med henvisning til, at de øvrige 12 formænd i regeringens Klimapartnerskaber blandt andet tæller topcheferne fra virksomheder som Ørsted, Novo Nordisk, A.P. Møller – Mærsk og Grundfos.

Økonomi og miljøhensyn hænger sammen

Plus Pack har som virksomhed også valgt at dedikere sig til Verdensmål 12, der handler om ansvarligt forbrug og produktion, og Camilla Haustrup Hermansen lægger ikke skjul på, at Plus Packs fremtid i høj grad afhænger af, hvor godt virksomheden lykkes med at målsætningen, hvilket også blev belyst i begrundelsen til prisuddelingen:

“I viser som virksomhed, hvordan FN’s verdensmål og vores verden med private virksomheder der skal skabe indtjening, ikke er hinandens modsætninger, men i virkeligheden kan blive hinandens forudsætninger. I har lagt en plan, hvor I ikke tjener penge på trods af FN’s verdensmål, men fremadrettet måske på grund af disse,” lød det fra Tietgen-formand Peter Zink, og det bekræfter Camilla Haustrup Hermansen.

“Da vi lavede strategien, handlede det også om, at vi gerne ville løfte os som virksomhed, og vi følger op på vores resultater og sammenholder dem i forhold til konkrete udvalgte delmål under Verdensmål 12 ligesom vi følger op på alle vores andre forretningsmæssige KPI’er. Internt i virksomheden har dette arbejde givet en masse energi. Alle medarbejdere har bidraget med helt konkrete input på, hvordan vi eksempelvis kan reducere energiforbruget, så vi løbende kan reducere vores CO2-udledninger gennem både adfærdsændringer og investeringer,” fortæller Plus Pack-direktøren.

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning