Debat • 16/04/2015

Togfond giver tusindvis af fynske job – hvis den bliver til noget

Analysebureauet COWI har udarbejdet en rapport for Trafikstyrelsen, BaneDanmark, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Uddannelses- og Forskningsministeriet, der viser, at hvis Togfonden realiseres, vil den over de kommende 10 år skabe fuldtidsbeskæftigelse for 13.146 personer, hvoraf 4.386 vil være fra Region Syddanmark. Det er dog stadig usikkert, hvordan Togfonden skal finansieres, og dermed om den overhovedet bliver gennemført. 

Togfonden er en politisk aftale fra 2013 indgået af Regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, hvor 28,5 mia. kr. reserveres til ny og opgraderet jernbaneinfrastruktur, der muliggør timemodellen, og elektrificering af resten af hovedbanenettet, så rejsetiden reduceres på tværs af landet.

Analysebureauet COWI fastslår i en ny rapport, at en fuld implementering af Togfondens planer betyder, beskæftigelsen vil stige med 13.146 årsværk over de næste 10 år. De største investeringer vil ske i Region Syddanmark, som også vil opleve næstflest nye arbejdspladser som følge af aftalen.

– Det er selvfølgelig en god nyhed, at mange af de nye arbejdspladser, der skabes, når Togfonden skal anlægge nye spor og sikre timedriften i den kollektive trafik, forventes at tilfalde vores region. Men der henstår stadig stor usikkerhed omkring Togfonden. For det første finansieres Togfonden ved en harmonisering af beskatningen på råolieudvinding i Nordsøen, men så længe oliepriserne er så lave, som de er nu, er realiseringen af Togfonden langt fra sikker. Seneste opgørelse fra tænketanken Kraka fra januar måned viste, at med en råoliepris på 48 dollar tønden mangler Togfonden 18 mia. kr. Det er to tredjedele af finansieringen. Dags dato er prisen på en tønde råolie lidt over 52 dollar, siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv, og fortsætter:

– For det andet er arbejdspladser i forbindelse med offentlige anlægsprojekter i sagens natur midlertidige. Derfor tæller de selvfølgelig stadig og er ubetinget et plus for det danske arbejdsmarked, mens de er der, men på sigt er det erhvervslivets rammevilkår, der skaber job.

Mangel på arbejdskraft
De anlægsprojekter, der igangsættes i investeringsperioden, vil især kræve et stort antal ikke-faglærte og et større antal ingeniører, herunder især mange ingeniører inden for bygge- og anlægsområdet, samt et mærkbart antal elektrikere, murer og teknikere, beretter rapporten. Flere, end der umiddelbart er ledige hænder til, hvorfor det er vigtigt, at erhvervsskolerne får øget optaget af studerende meget hurtigt.

Konkret viser de fremskrivninger, der er foretaget i forbindelse med analysen, at der vil være risiko for rekrutteringsproblemer eller mangel på arbejdskraft på følgende faggrupper i hele fremskrivningsperioden 2014 – 2020’erne.

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.