Nyheder • 03/03/2016

“Teknisk innovation bag 91 procent vækst i omsætningen”

Universal Robots har i 2015 haft en fremgang i omsætningen på 91 procent i forhold til året før – til 418 millioner kroner og et resultat på 65,4 millioner kroner før skat. “Robotindustrien er i fremgang, men selv inden for industrien er det et virkeligt godt regnskab,” fortæller Enrico Krog Iversen, direktør i Universal Robots. 

Robotvirksomheden Universal Robots fra Odense har haft nogle rigtig gode år, og regnskabet for 2015 var bestemt ingen undtagelse med en fremgang i omsætningen på 91 procent og og et resultat før skat på 65,4 millioner kroner.

Universal Robots har udviklet verdens første samarbejdende robotter, de såkaldte cobots, som interagerer med mennesker. Den første cobot blev sendt på markedet i december 2008, og sidste år blev markedet for cobots vurderet til 677 millioner kroner. Nogle analytikere vurderer det til at nå op på 20 milliarder kroner i 2020.

– Vores vækstrater ligger signifikant over gennemsnittet i robotindustrien, men selvfølgelig bliver vi også hjulpet af en branche i fremgang, fortæller Enrico Krog Iversen og fortsætter:

– Vi har i øjeblikket 90 procent af markedet for samarbejdende robotter, så det er i høj grad vores unikke produkt, der er hovedårsag til fremgangen. Det, og så nogle dygtige sælgere rundt omkring i verden.

Siden 2012 har Universal Robots i gennemsnit øget sit årlige salg med ca. 75 procent. Al produktion foregår i Odense, og de færdige robotter leveres via 200 forhandlere i hele verden. I 2015 blev 45 procent af robotterne leveret til industrien i Europa, 30 procent til Nord- og Sydamerika og 25 procent til Asien.

En helt ny måde at tænke robotter
Robotindustrien har været i fremgang i flere år, og den breder sig til flere og flere brancher. Men de samarbejdende robotter er noget helt nyt.

– Samarbejdende robotter er en helt ny måde at tænke robotter på, som vi har bragt på markedet og er ved at rulle ud til virksomheder i hele verden. Vi har ikke fokus på bestemte industrier, og hele idéen bag vores robotter er, at de kan bruges meget forskelligt, siger Enrico Krog Iversen.

Samlet i Odense
I foråret 2015 blev Universal Robots købt af amerikanske Teradyne, der betalte mere end 285 USD for virksomheden, men ifølge Enrico Krog Iversen har opkøbet ikke haft indflydelse på hverken forretningsplanen eller Universal Robots imponerende 2015-regnskab, og både produktion og hovedkvarter ligger fortsat i Odense.

“Jeg er stor tilhænger af, at viden og produktion er samlet. Det giver klart den bedste dialog internt, at ingeniøren kan komme ud og se, om det, de arbejder med, rent faktisk virker i praksis, og produktionsfolkene kan nemt rette spørgsmål den anden vej.”

– Jeg er stor tilhænger af, at viden og produktion er samlet. Det giver klart den bedste dialog internt, at ingeniøren kan komme ud og se, om det, de arbejder med, rent faktisk virker i praksis, og produktionsfolkene kan nemt rette spørgsmål den anden vej. Hele den interaktion er meget værdiskabende, fortæller Enrico Krog Iversen.

Rekruttering den største udfordring
Universal Robots regner med, at fremgangen fortsætter i de kommende år.  Den største udfordring ift. at håndtere væksten er adgangen til kvalificeret arbejdskraft.

– Den ubetinget største udfordring for den fremtidige vækst er at finde de rigtige mennesker – både til Fyn og til vores internationale kontorer. På Fyn handler det i høj grad om ingeniører og udviklingspersonel af en hver art. Det er faktisk nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Fyn end folk fra andre steder i landet. Udlændinge flytter til Danmark, og tænker ikke så meget over til hvilken del af landet, siger Enrico Krog Iversen og slutter:

– Det er delvist et image-spørgsmål – flere synes, det er sjovere at bo tæt på Købehavn end på Fyn, og så er det også et spørgsmål om job til partner og ægtefælle, hvis en medarbejder skal flytte hertil.

 

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.