Debat • 08/10/2015

Statsjob: Se mulighederne, Fyn

Leder: Ganske som lovet spillede regeringen ud med sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen inden Folketingets åbning. Og ganske som forventet gav det anledning til en del murren i krogene – både i de berørte styrelser og institutioner, der ligefrem fik tilbudt krisehjælp, og i de byer og egne, der føler sig forbigået.

Uanset resultatet er der grund til at rose regeringen for at sætte handling bag ord. Det er en af de beslutninger, hvor der ved første øjekast er flere tabere end vindere. Men det er en beslutning, som er nødvendig for at genskabe noget af den tabte sammenhængskraft i Danmark.

Mere end hver tredje fynske virksomhedsleder udpegede før Folketingsvalget i juni måned ’Flere statslige arbejdspladser i provinsen’ som et af de væsentligste temaer, den nye regering skulle tage fat på.  Hvorfor nu det? Jo, fordi statslige arbejdspladser kan være med til at skabe øget aktivitet og gøre et område attraktivt for nye familier, hvor den ene part kan gør karriere i det private erhvervsliv, og ægtefællen kan søge job i den offentlige sektor. Altså et godt argument, når man ønsker at tiltrække den dygtigste specialist eller skarpeste tekniker til et godt job i en fynsk virksomhed. Hertil kommer muligheden for at få skabt flere attraktive studiejobs samt nye offentlige/private partnerskaber.

I alt 38.000 statslige jobs er vurderet at være egnede til udflytning. Det betyder, at kun godt 10 procent af disse flyttes ud i provinsen inden 2018. Knap 400 af dem placeres på Fyn, nærmere bestemt i Odense og Middelfart. De fleste placeres i Odense, hvor Socialstyrelsen samler sit hovedkontor, og så tilføres Spillemyndigheden og Det Frie Forskningsråd. I Middelfart får SKAT tilført såvel nye som eksisterende jobs.

Det er fuldt forståeligt, at Svendborg føler sig overset i forhold til Søfartsstyrelsen. En placering her ville netop have levet op til regeringens egne kriterier for udflytning.  Af planen ”Bedre balance – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder – Oktober 2015” fremgår det, ”… at statslige institutioner tilstræbes placeret i områder, hvor der kan opnås sammenhængende faglige miljøer og synergier. Ved at samle statslige arbejdspladser, der har overlappende eller ensartede opgaveområder og medarbejderprofiler, skabes der grobund for nyttige samarbejder institutioner imellem, ligesom det bliver muligt at opnå synergieffekter mellem statslige institutioner, uddannelsesinstitutioner og private aktører i erhvervslivet.”  Set fra Fyn stod der Svendborg på Søfartsstyrelsen.  Men det faldt som bekendt anderledes ud.

Når skuffelsen har lagt sig, kan vi glæde os over, at det lykkedes andre stærke faglige miljøer på Fyn at tiltrække nye kolleger og funktioner.  Der er dermed skabt basis for at optimere processer og arbejdsgange og udvikle mere velfungerende organisationer og myndigheder – til gavn for borgere og erhvervsliv. Der vil med garanti også blive ledige stillinger til besættelse i disse statslige myndigheder, og det vil komme hele Fyn til gavn.  Generelt er der udsigt til, at de statslige myndigheder over tid vil få større indsigt i og flere nuancer på den virkelighed, der tegner sig uden for Hovedstaden, og at det vil påvirke kulturen, attituden og på sigt centraladministrationens input til politikskabelsen. Så vil der være flere vindere end tabere.

Regeringen varsler, at flere tiltag er i spil for at styrke balancen mellem hovedstanden og provinsen, herunder en ny politiskole i Vestdanmark. Det bliver spændende at se, hvilke kriterier der vil ligge til grund for placeringen af den. Med et glimt i øjet måske antallet af kriminelle eller fartsyndere i området …

 

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.