Debat • 05/03/2015

SKAT ville ikke overleve på markedsvilkår

Prøv engang at gøre tankeeksperimentet: Kunne SKAT klare sig uden sit beskyttende monopol?

Jeg indrømmer, at det er en urimelig sammenligning.  Men det er altså også en helt urimelig behandling, som SKAT byder sine kunder.  Senest i forbindelse med virksomhedernes momsindberetning i denne uge.

Når man som virksomhed ønsker at indberette sin moms, mødes man – efter lang tid – af et skærmbillede, der fortæller, at ”TastSelv Erhverv oplever i øjeblikket lange svartider. Hvis du ikke kan angive, sørg da for at betale på fristdagen, og angiv senere.”. Derefter kan man som virksomhed ikke gøre andet end at vente og prøve igen senere – uden garanti for, at det virker der.  Vi har i Fynsk Erhverv trods talrige forsøg over de seneste dage stadig ikke fået angivet vores momsbeløb.  Og overskrides fristen, får man som virksomhed en bøde på 800 kr.

Det er helt urimeligt, at SKAT ikke får løst deres tekniske problemer, så virksomhederne ikke skal binde så mange administrative ressourcer i de ellers simple indberetninger. Bruger alle danske virksomheder blot én time ekstra på momsindberetning hvert kvartal eller halvår, og det er ikke en urimelig antagelse, så er der tale om tabt arbejdstid svarende til mange millioner kroner, der ellers kunne have været anvendt mere produktivt.

Næppe er regeringens nye vækstaftale om digitalisering af Danmark underskrevet,  før virksomhederne oplever massive problemer med SKAT´s TastSelv Erhverv-portal.  Digitaliseringen er et konkurrenceparameter for dansk erhvervsliv. Den griber ind i alle virksomheder, offentlige som private, store som små, og vil med stigende hast ændre procedurer, arbejdsgange, ja selve  forretningsmodellerne – og kræve nye investeringer i kampen om kunderne – og markedspositionen.

Trods sit monopol må vi med rimelighed kunne forlange, at SKAT straks får styr på den teknik, erhvervslivet er så afhængige af, så diverse indberetninger kan foretages,  når det passer ind i den enkelte virksomheds planlægning og ikke som nu, når SKAT´s digitale portal tillader det.

Jytte Reinholdt

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.