Nyheder • 02/01/2023

Nytårshilsen fra formanden 2023

Kære partnervirksomhed – allerførst godt nytår!

Så fik vi en ny regering, den første, brede regering i mange år. Der er kommet mere fokus på erhvervslivet og på reformer, men vi ser også områder med plads til forbedringer og en smule bekymring. Vi har i det fynske erhvervsliv behov for langsigtede løsninger, forenklinger og incitamenter. Min opfordring er, at vi sammen arbejder for, at politikerne får fokus på gulerod fremfor pisk.

Især i vores mange små og mellemstore virksomheder på Fyn kæmper vi med ulogiske regler, kompliceret lovgivning og et bureaukrati, der i urimelig grad belaster ressourceforbruget og omkostningsniveauet i virksomhederne. Vi har i højere grad behov for et system, der belønner dem, der virkelig gør en forskel og flytter noget. Det fokus kunne vi godt tænke os stod skarpere hos politikere og embedsværket. Vi ude i virksomhederne er gode til at se muligheder og til at omstille os, de tricks skal vi lære politikerne. Vi skal have indført et fornuftsbegreb, så vi kan få afstemt omfanget af regler og bureaukrati i forhold til målet. Det uanset om det gælder tiltrækning af udenlandske medarbejdere, byggeansøgninger, grønne investeringer m.fl. Det er nogle af de centrale ønsker, som de fynske virksomheder har fremsat i vores spørgeskemaundersøgelse før folketingsvalget.

Det er disse udfordringer, vi i Fynsk Erhverv nu vil italesætte over for den nye regering og de fynske folketingsmedlemmer. Lige som vi naturligvis fortsat har fuld fokus på vore fynske mærkesager, herunder udvidelse af den fynske motorvej syd om Odense, nyt tilslutningsanlæg til E20 i Odense V, sikre at Storebæltsbroen ikke forbliver en finansieringskilde til andre store projekter rundt i Danmark, så broafgifterne ikke kan nedsættes i takt med afviklingen af gælden, bedre adgang til viden og kvalificeret arbejdskraft og forbedring af de generelle rammevilkår i øvrigt.

Som nævnt er vi i virksomhederne generelt gode til at drive virksomhed – også i turbulente tider som nu med inflation, høje energipriser og krig ude i verden. Her er det vigtigere end nogensinde før, at vi står sammen. For sammen kan vi udrette endnu mere og finde nye veje til fremtidig udvikling og vækst. Så du f.eks. Matadorerne på DR1 den 1. januar med C. F. Tietgen som hovedpersonen, hvor han som blot 28 år gammel scorer jobbet som den første bankdirektør i Privatbanken, udfordrer vanetænkningen om mådehold og ensidigt fokus på omkostningerne og kækt replicerer:

Det er ikke udgifterne, det kommer an på. Det er indtægterne, der skal øges.

En af vejene til at øge indtægterne kan f.eks. være at gribe mulighederne i den grønne omstilling. Bryde vanetænkningen, overkomme startvanskelighederne og jagte de nye forretningsmulighederne og fordele, der ligger i at kunne dokumentere et konkurrencedygtigt klimaaftryk i forhold til konkurrenterne i markedet. Det vil blive belønnet af dine kunder og dine banker. Og du vil være med til at trække dine leverandører i samme retning ved at stille de fornødne krav til deres dokumentation.

Og vi har gjort det enkelt for de fynske virksomheder at vælge denne vej. Vi er højaktuelle med en række ‘Go green-netværk’, hvor vi faciliterer, at deltagerne får nyeste viden, indsigt, overblik og får udarbejdet det første klimaregnskab på baggrund af egne data. Har du allerede styr på den grønne omstilling, klimaregnskab og bæredygtighedsrapportering m.fl., eller er dit forretningsfokus et andet sted, så har der aldrig været et bedre tidspunkt at søge ind i en af Fynsk Erhvervs netværksgrupper og videnfora – alle på CXO-niveau. Vi er jo ofte vores egen største blindvinkel, og alle virksomheder er afhængige af andre kompetencer.

Så det berømte blik udefra kan være den gamechanger, der får din virksomhed styrket igennem et turbulent 2023.

Mange af os har lagt flere budgetter for 2023, og strategiplanen er afløst af scenarier, alt efter hvordan verden omkring os udvikler sig. Vi er langt inde i den aktuelle krise, og som professor Philip Schrøder fortrøstningsfuldt fortalte os på Topmødet i november, så varer en krise typisk 8 kvartaler. Det er nu, vi skal vise vores værd og ikke miste tilliden til fremtiden. Vi skal passe på med at tale krisen endnu mere op, ikke mindst af hensyn til vores medarbejdere – og vores kunder. Det er os, der skaber arbejdspladserne og sikrer pengene til vort velfærdssamfund. Det er os, der med de rette betingelser kan  øge indtægterne og dermed gøre samfundskagen større til alles gavn og glæde.

Det vil vi fortælle politikerne,  hver gang vi møder dem. Og så vil vi følge den nye SVM-regering tæt og måle dem på deres resultater i forhold til de langsigtede reformer og på omfanget af afbureaukratisering. Det gælder også de fynske kommuner.

Vi ser frem til at møde alle vores partnervirksomheder i 2023 til en række interessante og indholdsrige arrangementer, men først glæder vi os til at vise vores nye lokaler frem i Cortex Business Park den 27. januar.

På gensyn og godt nytår

Henrik Neelmeyer
Formand for Fynsk Erhverv

Software-eksperter får sparring til nyansættelser

Da Viking Software havde brug for nye kompetencer til deres marketingafdeling, så skete matchet gennem Fynsk Erhvervs Next Talent forløb - to gange.

Nyt, grønt projekt gør bæredygtighed mere målbar for Automation Lab i Svendborg

I Svendborg-virksomheden Automation Lab har der i de senere år været skarpt fokus på at skrue op for bæredygtigheden og ned for klimaaftrykket. I den forbindelse har virksomheden været testkanin på et nyt tiltag, der nu skal gøre det lettere for alle virksomheder at måle udviklingen på de bæredygtige tiltag. Værktøjet bliver nu rullet ud […]

Focus Advokater: Gode HR-værktøjer understøtter forretningen

Digitalisering af HR-processen hjælper Focus Advokater til at bruge ressourcerne mere fordelagtigt med HR-ONs systemer.

Netværk blæste Gitte over fra første møde

Gitte Zimmermann er glad for den fortrolige sparring, hun får sammen med andre ejerledere i Fynsk Erhvervs netværk. Og anbefaler andre at kigge nærmere på tilbuddet.

Hør Tue Mantoni ved Nytårskuren i Cortex Business Park

Den 27. januar afholder vi nytårskur, hvor vi skal møde Tue Mantoni, der vil udfordrer os på vores vanetænkning, tidens uforudsigelighed, virksomhedernes nye sårbarhed og samfundsansvar. Tue Mantoni er bestyrelsesformand i Vækstfonden og tidligere direktør i Bang & Olufsen og Triumph Mortorcycles. Derudover er han forfatter til bogen ’Samfundskontrakten – En danmarksrejse på jagt efter […]

Årets fynske ejerledere fra AM Tooling forventer fortsat succes

Den fynske virksomhed AM Tooling er blevet hyldet som Årets Ejerledere 2022 på Fyn. Takket være målrettede satsninger på specifikke brancher og højteknologisk udvikling har de to ejere på få år femdoblet omsætningen, og planen er at fortsætte i samme stil i de kommende år.

Go Green – License to operate

I vores dialog med virksomheder over hele Fyn oplever vi et udtalt behov for et konkret tilbud, der kan få det første klimaregnskab i hus. Derfor har vi udviklet et netværkskoncept, som vi kalder ’Go Green’.  Her skaber virksomhedsledere i løbet af få møder det første klimaregnskab og får introduktion til bæredygtighedsrapporten

Broby-virksomhed til kamp for global trivsel

Med fokus på sundhed, hygiejne, digitalisering og FNs verdensmål, har Ken Hygiejne godt gang i forretningen, der hele tiden udvider med båder kunder og ansatte. Og særlig inddragelsen af verdensmålene har været en vigtig spiller i vækstrejsen.

EG Digital Welfare udvider medarbejderstaben med Next Talent

Next Talent-projekt, der matcher virksomheder med højtuddannede kandidater, gav det match, som EG Digital havde behov for - dog i en anden stilling, end først tænkt.

Forsikringsrådgiverens gode råd: Netværk på to hjul styrker dig både professionelt og personligt

For forsikringsrådgiveren i Söderberg & Partners, Henrik Dybdahl Trommer, er der ingen tvivl om, hvilken værdi Fynsk Erhvervs Business Challenge Cykling har gjort for ham - både professionelt og personligt.

Dystre toner og gode råd fra Topmødet 2022

Der er ingen grund til at være optimistisk omkring verdenssituationen. Men der er god grund til at handle på den. Til Fynsk ErhvervsTopmøde gik økonomiprofessor fra Aarhus Universitet Philipp Schröder på scenen for at give sit syn på verdens tilstand.

Helge Munk modtager Tietgenprisen 2022

Ved Fynsk ErhvervsTopmøde onsdag den 16. november fik Helge Munk under middagen overrakt Tietgenprisen.  Tietgenprisen, der er Fyns ypperste erhvervspris og har været uddelt hvert år siden 2005, tilfalder en visionær, fynsk erhvervsleder m/k, som har gjort sig særligt bemærket.