Nyheder • 26/01/2016

Nyt fynsk biogasanlæg: Lokale arbejdspladser og bæredygtig energi

D. 29. januar åbnede Nature Energy Nordfyn et nyt biogasanlæg ved Bogense. “Det betyder ikke kun ren energi – det betyder også gode, lokale arbejdspladser, der ikke bliver outsourcet, og et nyt sted, erhvervslivet kan komme af med deres organiske affald”, udtaler Ole Hvelplund, adm. direktør i NGF Nature Energy. 

NGF Nature Energy (det tidligere Naturgas Fyn) har i dag biogasanlæg i Ålborg og Holsted. Den 29. januar startede NGF biogassatsningen på Fyn, da virksomheden indviede et anlæg vedNature Energy Nordfyn Bogense på Nordfyn, som giver energi til hvad der svarer til 6.000 parcelhuse. Til marts åbner endnu et anlæg på Midtfyn.

Der har været naturgasanlæg på Fyn i flere år, men det er første gang, NGF indvier anlæg på øen, og det er også første gang, et fynsk biogasanlæg kobles på naturgasnettet.

– Vi opgraderer gassen fra den biomasse, vi får ind, til helt problemfrit at kunne indgå i naturgasnettet, fortæller Ole Hvelplund.

Naturgas udfaset i 2050
Biogas er en CO2-neutral og dermed grønnere energikilde end den nuværende naturgas, vi modtager fra Nordsøen.

– Folketinget har besluttet, at naturgassen skal udfases i 2050, men det betyder ikke, at naturgasnettet skal udfases. Derfor skal vi igang nu, fortæller Ole Hvelplund om baggrunden for, at NGF Nature Energy indvier biogasanlæg i Danmark.

– Vi har lavet en aftale med leverandørforeninger, så vi får gylle ind ude fra landmændene og organisk affald fra bl.a. industrien og detailhandlen – og på længere sigt vil vi også kunne tage imod husstandsaffald, som kommunerne har indsamlet.  Det bliver således også et affaldssorteringsanlæg, hvor vi omdanner organisk materiale til biogas.

Lokale arbejdspladser og effektiv affaldshåndtering
Biogasanlæg skal både bygges, driftes og forsynes, så etableringen af anlæg på Fyn skaber gode, blivende arbejdspladser.

– Man taler meget om, hvordan vi får skabt virksomheder med job til højtuddannede, og det får vi her. Miljøingeniører f.eks. og driftsteknikere ude på anlæggene – og derudover en række chauffører, der transporterer materialet. Det er gode, lokale arbejdspladser, som helt sikkert ikke bliver outsourcet, fortæller Ole Hvelplund og fortsætter:

– Når et biogasanlæg er etableret, får erhvervslivet et sted at aflevere deres organiske affald. Det er ikke kun en fordel for de fynske kommuner, men også for erhvervslivet. Efter vi har forarbejdet gylle fra landbruget, giver vi et finere og afgasset gødningsprodukt tilbage, som ikke lugter nær så slemt. Vi låner så at sige bare gyllen, og værdiforædler den for landbruget.

Flere anlæg i fremtiden
NGF Nature Energys biogasanlæg ved Bogense bliver højst sandsynligt ikke det sidste, virksomheden opfører.

– Vi planlægger at bygge flere biogasanlæg både på Fyn og i resten af landet. Der er organisk materiale nok til det, og i vores planer kan vi rigeligt erstatte Nordsøgassen med biogas. Fordi vi bruger naturgasnettet, kan biogassen også bruges til at forsyne kraftvarmeværker rundt omkring i landet og dermed gøre elproduktionen stabil, så vi også har energirigtig strøm, når solen ikke skinner, og det ikke blæser, slutter Ole Hvelplund.

 

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.