Nyheder • 18/06/2015

Nye tider: Bankerne låner igen flere penge ud

I Fynsk Erhvervs undersøgelse af de fynske virksomheders prioriteringer til en kommende regering, var spørgsmålet ‘Sikre adgang til optimale finansieringsmuligheder for danske virksomheder’ på en samlet ottendeplads, og blandt Fynsk Erhvervs medlemsvirksomheder bliver spørgsmålet om finansiering ofte taget op som en reel udfordring. Men nu tyder det på, at kriseårene er ved at være forbi for den danske banksektor, som er begyndt at låne flere penge ud igen – også i Region Syddanmark. 

Siden begyndelsen af 2008 er de danske pengeinstitutters udlån til ikke-finansielle selskaber faldet med 36,5 procent, og antallet af pengeinstitutter er faldet fra 146 før krisen til 88 i den seneste optælling fra 2013.

Finanskrisen gjorde med andre ord et stort indhug i den finansielle sektor og og i dennes lyst til at foretage udlån. Krisen gjorde også, at efterspørgslen efter lån faldt, og bankerne er blevet underlagt skrappere krav til deres udlån, så vækstvirksomheder har nu i flere år lidt under mangel på risikovillig kapital.

Men ifølge Finansrådet og de store banker er det billede nu ved at vende, beretter Børsen.

Danske Bank har således forøget deres udlån til danske virksomheder med 10 procent i år, og også hos Jyske Bank og Sydbank melder man om lignende tendenser, og man tror på, de stigende udlån er en tendens, der fortsætter i de kommende år.

– Pilen peger frem for dansk og europæisk økonomi, og det gør også, at der begynder at komme gang i virksomhedernes investeringer. Dermed kan det også for alvor få gang i bankernes udlånsvækst igen, siger Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, til Børsen.

Også i Syddanmark
Søren Jan Nielsen, regionsdirektør i Danske Bank og medlem af Fynsk Erhvervs bestyrelse, fortæller, at tendensen også gør sig gældende for Region Syddanmark.

– Siden marts 2014 har vi haft en kontinuerlig stigning i vores udlån, og interessen har været stigende for både de store virksomheder og fra de små- og mellemstore, fortæller Søren Jan Nielsen til Fynsk Erhverv og fortsætter:

– Vi ser særligt væksten i Esbjerg, Trekanstområdet og ved Odense, men der sker også ting andre steder. Vi forventer, fremgangen vil fortsætte og at tendensen vil sprede sig yderligere fra de større byområder i regionen. 

I Fynsk Erhverv ser man meget positivt på tendensen.

– Bankerne er den absolut vigtigste finansieringskilde til vækstvirksomheder i Danmark. Øgede udlån betyder øget vækst for erhvervslivet, så det er gode nyheder, der kommer fra de store banker. Det er fuldt ud forståeligt, at der har været skepsis over for risikovillig kapital i årene efter finanskrisen, men vi mener også, tiden er inde til, at pendulet kan svinge den anden vej igen, siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

Lars Mørch, chef for business banking og medlem af direktionen i Danske Bank, mener også, at bankerne står i en stærkere position til at konkurrere om udlån i dag, end de gjorde i årene efter finanskrisen.

– Der er masser af konkurrence, selvom vi er færre banker, end der var i begyndelsen af krisen. Til gengæld er bankerne stærkere nu, siger han til Børsen. 

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.