Nyheder • 18/08/2015

Ny undersøgelse: Kommuner udbyder langt flere opgaver

En ny undersøgelse fra KL viser, at ni ud af 10 danske kommuner har øget antallet af konkurrenceudsatte opgaver fra 2007 til 2014. 68 procent af kommunerne udbyder i dag over 25 procent af opgaverne, og samlet set er der sket en stigning fra 22,6 procent konkurrenceudsatte opgaver i 2007 til 26,4 procent i 2014. 

Kommunernes Landsforening har gennemført en undersøgelse, der viser, at den samlede mængde kommunale opgaver, der sættes i udbud, er steget fra 22,6 procent i 2007 til 26,4 procent i 2014.

Det er særligt de ikke-borgernære opgaver, der udbydes, og ifølge KL vil det være svært at øge andelen yderligere, uden at begynde at udbyde opgaver på borgernære områder.

– Praktisk talt alle kommuner har erfaringer med udbud af tekniske opgaver som eksempelvis dagrenovation, rengøringsopgaver og vedligeholdelse af veje og grønne områder, og mange har gjort det i en længere årrække. På velfærdsområder som ældrepleje og socialområdet er der dog langt større spredning, i hvor mange kommuner der er i gang, og hvor længe de har været i gang med at udbyde for eksempel drift af plejecentre og ældreboliger, siger Ole Helby Petersen, lektor på Roskilde Universitet og leder af et stort forskningsprojekt om effekter af konkurrenceudsættelse, til KL.

Med 52,3 procent er transport og infrastruktur det kommunale område, hvor flest opgaver udsættes for konkurrence fra private leverandører, mens velfærdsområder som dagtilbud til børn og unge og handicap- og ældreområdet ligger lavt med 25,2 procent.

Mellem 70 og 80 procent af kommunernes budgetter går til velfærdsområdet mod 10 til 15 procent på de tekniske områder.

– Det er en positiv udvikling for alle parter, at kommunerne udbyder flere opgaver. Det handler om at sikre, at opgaverne løses til den bedste pris og kvalitet, og her er konkurrenceudsættelse et godt værktøj.   Derudover er udbud velegnede til at teste markedet for nye innovative løsninger, som kan bane vejen for kvalitetsløft, effektiviseringer eller direkte besparelser, udtaler Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

Hun opfordrer de fynske kommuner til at lade sig inspirere af de kommuner i undersøgelsen, som konkurrenceudsætter endnu flere opgaver.

– Der er helt sikkert mere at hente, og de private virksomheder står klar til at byde sig til, siger hun.

De fynske kommuner ligger ca. i midten af tabellen ift., hvem der udbyder flest opgaver.

Kommunalt_opdelt_Danmarkskort_-_Andel_af_kommunale

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.