Nyheder • 25/06/2015

Ny liste: Verdens mest attraktive arbejdspladser for studerende

240.000 studerende fra 55 forskellige lande har udnævnt de virksomheder, de helst vil arbejde for. Det er virksomheden Universum, der hvert år samler omfattende lister over, hvor folk fra hele verden helst vil arbejde – men det er kun de samlede resultater fra verdens studerende, der er offentliggjort indtil videre. 

Universum spørger hvert år over én million mennesker fra 55 forskellige lande om arbejdsrelaterede emner. Den fulde rapport fra 2015 med detaljeret information om hvert enkelt land er endnu ikke offentliggjort, men Universum har løftet sløret for et delresultat, som omhandler de helt nyuddannede respondenter. Lidt over 240.000 studerende fra over 2.200 uddannelsesinstitutioner inden for hhv. forretningsorienterede linjer og IT/ingeniør-linjer har svaret på, hvor de allerhelst vil arbejde, hvis de frit kunne vælge.

Listens absolutte topscorer er for begge typer studerende Google, som har ligget øverst på listen i flere år. Men derudover adskiller ønskerne sig markant for de to grupper. For de forretningsorienterede linjer er det generelt de store firmaer inden for den finansielle sektor, der er mest attraktive, og for IT/ingeniørstuderende er det IT-virksomheder og bilindustrien, der dominerer de øverste pladser på listen.

Alle de øverste virksomheder på listen har det til fælles, at de er kendte og har et stærkt brand, at de ses som stabile og som steder med karrieremuligheder, og at de opfattes som virksomheder, hvor det er muligt at få efteruddannelse og fleksibel arbejdstid, hvilket alt sammen er noget, de adspurgte studerende prioriterer højt.

De mest populære arbejdspladser hos forretningsorienterede linjer:

Businessstuderende

De mest populære arbejdspladser hos IT/ingeniør-linjer:

Ingeniørstuderende2

 

Ifølge Universums undersøgelse er det, der adskiller Google fra de andre virksomheder på listernes top 10 egentlig ikke de faktiske arbejdsforhold, som studerende jo heller ikke ved noget om endnu. Google adskiller sig f.eks. ikke væsentligt fra de andre store IT-virksomheder på det område. Men Google har gjort enormt meget ud af at brande sig selv som en spændende arbejdsplads, hvor de mest ambitiøse søger hen og har mulighed for at udvikle sig og påvirke virksomheden.

Faktisk påpeger Universum, at Googles store brandsucces er en kæmpe udfordring for virksomheden, for det er kun en meget lille del af Googles ansatte, som arbejder med de spændende projekter, virksomheden brander sig selv på. Langt størstedelen arbejder med ret almindelige opgaver. Derfor risikerer Google at være en skuffelse for de ansatte, fordi det netop kun er de dygtigste og mest ambitiøse, som kommer igennem virksomhedens omfattende ansættelsesprocesser, og de har typisk meget høje forventninger, som Google kan have svært ved at leve op til.

Råd til dagens arbejdsgiver 
55 procent af de forretningsstuderende og 52 procent af IT/ingeniøsstuderende vægter work-life-balance højst, når de søger job. 47 og 46 procent vægter jobstabilitet og sikkerhed og 44 og 42 procent søgte efter arbejdspladser, som kan tilbyde træning og videreuddannelse.

På trods af listernes store overvægt af kendte og store virksomheder, så vægtede meget få af de adspurgte prestige specielt højt, så listerne skal snarere ses som et udtryk for, at man vælger de virksomheder, man i forvejen kender, samt at virksomheder skal være blandt de mest attraktive arbejdspladser i mindst seks lande for overhovedet at komme med, hvilket selvsagt giver virksomheder med et kendt, internationalt brand forrang.

Penge er heller ikke nær så høj en motivationsfaktor, som det tidligere har været. ‘Et venligt arbejdsmiljø’ blev set som vigtigere af langt flere.

Work-life-balance var det parameter, som scorede højst blandt de studerende overhovedet, og mulighed for træning og udvikling blev vægtet dobbelt så højt som fleksible arbejdsmuligheder i virksomheden, hvilket nok er lidt af en overraskelse for mange. Det skyldes, at de unge i højere grad leder efter en karriere end efter et bestemt sted at arbejde. De ser ikke nødvendigvis dem selv i det samme firma i årevis, men i stedet på deres egen mulige udvikling.
De unge studerende kan godt holdes i samme firma i lang tid, selvom de skal arbejde med de samme opgaver dagligt, hvis bare de får konkrete målsætninger at opfylde med mulighed for avancement, hvis opgaverne løses tilfredsstillende.

Knap så overraskende er det måske, at de sociale medier ifølge Universums rapport er den vigtigste platform til branding af arbejdspladser for de studerende.

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.