Nyheder • 18/06/2015

Månedens virksomhed: “Vi har intelligente hænder i Danmark”

Titech Electric A/S er månedens virksomhed i Fynsk Erhverv. De er valgt, fordi det er en ejerledet virksomhed, der har opnået vækst både organisk og gennem opkøb, fordi de har højteknologisk produktion i Danmark, fordi de fem gange er blevet Gazelle-virksomhed i Børsen, fordi de er ISO-certificerede og går op i kvalitet og ordentligt håndværk, og fordi de er blandt de førende i verden på deres felt. Vi har talt med grundlægger og administrerende direktør, Ulrik Juul. 

Titech Electric A/S fra Odense er producent af mange forskellige typer eltavler. Virksomheden blev grundlagt i 1998 af elektrikeren Ulrik Juul, der til at begynde med selv producerede eltavlerne fra sin kælder på Fasanvej i Odense. Virksomheden voksede hurtigt, og efter et par år flytter Titech i egne lokaler. Allerede i 2002 havde Titech 15 ansatte, og i 2003 fik virksomheden en professionel bestyrelse.

– Man står som iværksætter hurtigt over for valget mellem at lave en mand-kone-virksomhed med en lille produktion, eller om man vil vokse og blive ved med at vokse. For det er et stort skridt, når man skal til at ansætte flere folk, og især når man skal til at uddelegere ansvar til mellemledere, men vi har haft vækstplaner lige fra starten, fortæller Ulrik Juul og tilføjer:

– Jeg kan kun anbefale alle virksomheder, der ønsker vækst, at få etableret en professionel bestyrelse så tidligt som muligt. Det giver rigtig meget at have de ekstra øjne på drift, regnskaber og planer, og man bliver selv en bedre og langt mere opmærksom leder af at have en bestyrelse at spille op ad. Men man skal turde at blive modsagt og få stillet svære spørgsmål.

Titech havde fra begyndelsen en tosporet forretningsstrategi, hvor man både producerede eltavler og havde elinstallationsforretning, så i 2004 overtager Titech installatørvirksomheden CME El-service. Den bliver dog frasolgt igen i 2007, hvor Titech beslutter sig for, at fokus fremover skal være på eltavleproduktion alene.

– Vi vælger at specialisere os for at blive bedre til det, vi allerede er bedst til, forklarer Ulrik Juul.

 Jeg kan kun anbefale alle virksomheder, der ønsker vækst, at få etableret en professionel bestyrelse så tidligt som muligt.

Siden da har Odense-virksomheden bl.a. fået en afdeling i Herning og har opkøbt flere virksomheder for at blive større.

– Der er en styrke i at have en vis masse som virksomhed. Vi har stordriftsfordele ved det og står mere solidt på markedet, og det er nødvendigt, når det er så svært at konkurrere på prisen i Danmark, siger Ulrik Juul.

De kloge, danske hænder – og den gode beliggenhed
Ulrik Juul peger selv på bl.a. specialiseringen og den bevidste og konstante vækststrategi som årsager til Titechs succes.

– Det er meget dyrt at producere i Danmark, fordi omkostningsniveauet er så meget højere end hos vores konkurrenter. Vi konkurrerer f.eks. meget med sydkoreanske virksomheder, og de kan altså lave produkter til nogle helt andre priser end os. Men vi har alligevel valgt at beholde produktionen i Danmark, og det har vi af flere grunde:

– Vi har flest kunder i Danmark, og mange af dem vil gerne se selve produktionen af vores produkt. Vores danske kunder kan også lide den fleksibilitet, vi kan levere som lokal virksomhed, og her er det en stor fordel at ligge på Fyn, for vi har et kæmpe opland fra både Jylland og Sjælland, når vi ligger så centralt. Samtidig er der også store fordele ved at have produktion, udvikling og administration samlet på ét sted. Det gør arbejdsgangene nemmere og afstanden mellem beslutning og udførelse kortere. Og så har vi også bare nogle gode medabejdere herhjemme, det skal vi huske på. Vi har ansatte med intelligente hænder, og vi skulle nok bruge dobbelt så mange medarbejdere til det samme arbejde, hvis vi rykkede til udlandet, siger Ulrik Juul.

Omkostningsniveauet og de gode håndværkere
Selvom Titech er et eksempel på, at det er muligt at have højteknologisk produktion i Danmark, så advarer virksomhedens direktør mod, at man lader de gode eksempler være argument for, at det sagtens kan lade sig gøre at have produktionsvirksomhed i Danmark, for det kræver stadig rigtig meget at lykkedes med varig produktion herhjemme, siger han.

– Vi automatiserer og effektiviserer hele tiden for at være konkurrencedygtige, og selvom man som virksomhed i Danmark kan have en meget høj omsætning, er det ikke sikkert, man tjener specielt mange penge. Det er det, der er svært herhjemme. Omkostningstrykket er meget højt, og her ville det nok især hjælpe at få sænket indkomstskatterne. Vores medarbejdere kigger på, hvad de netto får udbetalt om måneden, og så bekymrer de sig mindre om, hvordan det beløb er blevet til. Men bl.a. pga. de høje indkomstskatter er det i dag meget dyrt for os at give lønstigninger til de ansatte, fortæller Ulrik Juul og fortsætter:

– Vi kan godt frygte, at der nu, hvor de økonomiske hjul er ved at komme i gang igen, vil komme krav om lønstigninger. Vi håber, fagbevægelsen vil besinde sig på det område, for det kan simpelthen være en showstopper for det danske erhvervsliv.

For Titech er det mest presserende spørgsmål i den nære fremtid dog kvalificeret arbejdskraft.

– Lige nu er vores største udfordring mangel på faglært arbejdskraft. Der bliver kritisk mangel på elektrikere. I alt for mange år har der været for stort fokus på gymnasierne og universitetsuddannelserne, mens håndværkerfagene ikke har haft særlig høj status. Det skal der laves om på. Heldigvis oplever vi også, at politikerne er meget lydhøre for vores ønsker på det område, slutter Ulrik Juul.

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.