Nyheder • 27/06/2014

Månedens virksomhed: PA Savværk

“Jeg ser op til den opmærksomhed, som ledelsen giver os, og som tillader, at PA Savværk hele tiden kan følge med. Det er et ældre fynsk firma, der hele tiden har fulgt med i vor udvikling med opmærksomhed og energi.”

Sådan lød ordene, da direktør Knud Erik Hansen fra Carl Hansen & Søn skulle give stafetten som Månedens Virksomhed i Fynsk Erhverv videre, og de varmede i sagens natur i den anden ende hos Kim Axelsen, der er direktør for den mere end 125 år gamle virksomhed i Korinth uden for Faaborg.

“Det er et godt skulderklap at få, når ens største og ældste kunde anbefaler en videre, så det er vi selvfølgelig glade for. Det beviser, at vi gør noget rigtigt,” siger Kim Axelsen.

Bortset fra skulderklappet fra Carl Hansen & Søn kan ledelsen på PA Savværk også bevise med regnskabstallene, at virksomheden er på en fortsat god kurs, og trods krisen ser økonomien bedre ud år efter år.

PA Savværk producerer og leverer emner til den bedre ende af den danske møbelindustri, samt eksklusive massive plankegulve, og netop det sidste punkt har været et springende punkt i forhold til at holde trit med udviklingen.

“Vi har ændret vores grundtanke, så hvor vi førhen primært producerede til forhandlere og til møbelindustrien, der solgte videre, så går vi nu mere direkte til kunderne, og her har introduceringen af gulve i programmet givet os et nyt fundament at stå på. Det har været vores redning,” siger Kim Axelsen om ændringerne, der i 2012 opkøbte den nordjyske virksomhed Wiking Gulve for at være i stand til at tilbyde “den fulde palet” af brede eksklusive gulve – både massive og lamelopbyggede, og i år har virksomheden solgt mere end 200.000 m2 gulve.

Satser på øget produktion på Fyn

Opkøbet af Wiking Gulve betød ikke, at PA Savværk var på vej væk fra Fyn. Tvært i mod er en del af gulvproduktionen flyttet fra Jebjerg til Korinth, og sådan vil det blive ved med at gå, hvis det står til direktøren.

“Vi udvider så meget, vi kan på Fyn. Det er også en del af min grundtanke, at hvis vi henter træ i Danmark, behandler det i Danmark og sælger det i Danmark, så er det ikke kun mit problem, hvis det ikke længere kan hænge sammen økonomisk,” konstaterer Kim Axelsen, som også glæder sig over, at han i stort omfang kan få al den arbejdskraft, han har brug for i lokalområdet.

“Meget af det personale, vi har brug for er ufaglært og kommer ofte fra lokalområdet. Vi er en meget rummelig virksomhed, som har plads til alle – også dem der ikke nødvendigvis har været de bedste i skolen. Vi kan godt få nogle udfordringer, hvis vi skal til at lave nogle mere forfinede ting, der kræver faglærte snedkere, men de er en mangelvare generelt, og ikke kun på Fyn,” fortæller Kim Axelsen.

Godt lokalt samarbejde med myndighederne

Ud over, at Kim Axelsen glæder sig over, at arbejdskraften er tilstrækkelig i Faaborg-Midtfyn Kommune, noterer han sig, at PA Savværk generelt har et godt samarbejde med kommunen, selvom der er en lille udfordring med beliggenheden.

“Virksomheden har ligget her i mere end hundrede år, og dengang var der ikke en landsby omkring, som der er nu. Det betyder, at der er nogle ret ekstreme støjkrav, og vi plejer at sige, at vi skal slukke for fuglene først, når vi måler, hvor meget vi støjer. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kan arbejde i holdskifter, hvis vi var interesserede i det, men de gør det godt i den tekniske forvaltning, og de har erkendt, at der er behov for industrien i kommunen,” siger Kim Axelsen, som pusler med et øget fremtidigt samarbejde i den retning:

“Vi har jo en del affaldstræ her som møbelproducerende virksomhed, og der har vi en tanke og idé om, at vi gerne vil være med til at lave biobrændsel, der kan bruges til opvarmning i kommunen, og det er et af de politiske projekter, vi arbejder med.”

Øget kendskab i flere brancher

Mens virksomheden er godt kendt i møbelindustrien, er der få andre, der er stødt på navnet PA Savværk, og det ser Kim Axelsen frem til at få gjort noget ved gennem sit medlemskab i Fynsk Erhverv.

“Netværksdelen i Fynsk Erhverv kan hjælpe os med at udbrede kendskabet til virksomheden, for ud over de lønomkostninger, der følger med at være en dansk industrivirksomhed med meget tungt manuelt arbejde, er det vores største udfordring at blive mere kendte. Vi vil gerne arbejde tættere sammen med arkitekterne og de rådgivende entreprenørvirksomheder, så vores gulve måske kan blive tænkt ind som et alternativ til de kinesiske gulve i fremtiden. Lige nu er gulvene jo bogstaveligt talt det sidste, der bliver lagt, og det betyder ofte, at budgetterne er brugt, og så er der ikke længere økonomi til kvalitetsgulve,” forklarer direktøren, der allerede har glædet sig over, at den politiske kamp for nedsat PSO har givet ham flere muligheder, hvis forliget vedtages

“Vi betalte over 600.000 sidste år, og vi står til en besparelse på mere end 200.000 kroner. Det giver os nogle penge i budgettet til at sætte en ny savlinje op, og det er da den slags vi kigger på, når vi får muligheder for at bruge penge, der ellers var sat af til noget andet. Vi skal investere, hvis vi også skal være her om 10 år,” konstaterer Kim Axelsen.

 

 

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.