Nyheder • 11/10/2017

KV17 – Erhvervslivets agenda

Kommunerne spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe attraktive rammer og vilkår for virksomhedernes udvikling, vækst og beskæftigelse. Og vi oplever, at erhvervsklimaet generelt er forbedret i de fynske kommuner, og optimismen er tilbage. Men udviklingen går stærkt, og der er behov for konstant at tilpasse den offentlige service og planlægning, så virksomhederne har de bedste rammer og vilkår for at udvikle sig og skabe vækst.

Fynsk Erhverv har i en undersøgelse i Det Fynske Erhvervspanel afdækket de fynske virksomheders udfordringer og ønsker til kommunerne i forbindelse med det forestående kommunalvalg. Derudover har vi sammenholdt resultaterne med en række andre erhvervsklimaundersøgelser samt løbende været i tæt dialog med lokale virksomheder.

På dette grundlag har Fynsk Erhverv som erhvervslivets lokale talerør opstillet det fynske erhvervslivs agenda, som afspejler de forhold, som virksomhederne vurderer vil understøtte den positive udvikling:

Rammevilkårene
Fyn bør fremstå som én attraktiv erhvervsregion, som tiltrækker og understøtter virksomhederne på grund af attraktive rammevilkår. Ambitionen bør være, at Fyn bliver det absolut bedste sted at etablere og drive virksomhed i Danmark.

Rammevilkårene bør således harmoniseres imellem de fynske kommuner, så alle virksomheder på Fyn har samme attraktive (læs laveste) niveau for skatter, afgifter, takster og gebyrer og services, f.eks.

  • Ingen dækningsafgift
  • Ingen gebyrer for byggesagsbehandling
  • Ensartede åbningstider og gebyrsatser for erhvervsaffald på genbrugsstationer
  • Minimér de administrative byrder på virksomhederne (læs mindre kontrol, registreringer, indberetninger etc.)
  • Korte sagsbehandlingstider (intet afslag uden et alternativt forslag)
  • Attraktive erhvervsudstykninger, hvor der er let adgang for såvel erhvervs- som persontrafik (bil, bus, cykel)
  • Stærke, åbne iværksættermiljøer

Arbejdskraft
De fynske virksomheder oplever generelt en positiv udvikling og vækst, men også stigende konkurrence fra såvel kendte som ukendte aktører. Den aktuelt største udfordring i rigtig mange fynske virksomheder inden for forskellige brancher er manglen på velkvalificeret og topmotiveret arbejdskraft (læs kernearbejdskraft). Og den seneste undersøgelse i Det Fynske Erhvervspanel viser, at virksomhederne vurderer, at denne udfordring ikke bare er forbigående, men vil være aktuel de kommende år.  Samtidig ser langt størstedelen sig nødsaget til at sige nej til ordre og nedskalere virksomheden, såfremt det ikke lykkes dem at tiltrække og fastholde nye medarbejdere og specialister. Derfor bør kommunerne arbejde aktivt for at tiltrække nye borgere til Fyn for at afhjælpe virksomhedernes mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Virksomhederne efterlyser, at kommunerne investerer i og markedsfører

  • Attraktive bosætningsmuligheder
  • Gode daginstitutioner med fleksible åbningstider, der matcher virksomhedernes behov
  • Velholdte folkeskoler med stærkt fokus på faglige og personlige kompetencer
  • Et rigt udbud af fritids- og kulturtilbud
  • Gode forbindelser (veje, bus, cykelstier m.fl)

Endvidere efterspørger virksomhederne kommunernes hjælp til

  • Rekruttering af udenlandske specialister/kompetencer
  • Modtagelse af udenlandske specialister/medarbejdere

Infrastruktur
Høj mobilitet og god tilgængelighed er begge forudsætninger for en positiv udvikling og vækst.

Virksomhederne efterlyser en veludbygget infrastruktur, der binder Fyn sammen – og ikke mindst binder Fyn sammen med resten af Danmark og Europa. Det handler således om

  • Prioritering af udbygning og vedligeholdelse af vejforbindelser lokalt
  • Gode vejforbindelser til den fynske motorvej/Odense
  • En hurtig udbygning af den fynske motorvej E20 på strækningen Nr. Aaby- Odense V (Finanslov 2018)
  • Udbygning af den fynske motorvej E20 på strækningen Odense V – Odense SØ
  • En hurtig afvikling af broafgifterne på Storebæltsbroen (Finanslov 2018)
  • Adgang til lokale erhvervsområder med modulvogntog

Derudover efterlyser virksomhederne

  • En velfungerende digital infrastruktur og mobildækning over hele Fyn

Offentlig/privat samspil
Der ligger betydelige gevinster i at styrke/dyrke det offentlige/private samspil. F.eks. kan private virksomheder bidrage med ny viden og indsigt, som kan bidrage til en bedre og mere effektiv løsning af opgaverne. Og i andre tilfælde kan kommunerne efterspørge løsninger på problemer/opgaver, som skaber incitamenter i virksomhederne til at eksperimentere og innovere.

Kommunerne bør

  • Invitere til nye samarbejdsformer, der understøtter innovation og vidensopbygning i virksomhederne med sigte på kommercialisering
  • Aktivt vælge udbudsformer, der styrker konkurrencen (læs mindre udbud giver flere mulighed for at byde ind)
  • Styrke udvikling, vækst og jobskabelsen i de private virksomheder ved at efterspørge deres produkter og ydelser
  • Afholde sig fra offentligt opgavetyveri og nøje vurdere på, hvilke opgaver, der bedst løses i offentligt regi og hvilke, der bør løses sammen med eller bestilles hos privat virksomhed.

Fynsk Erhverv deltager gerne i valgmøder og -debatter på Fyn frem mod kommunalvalget den 21. november. Kontakt direktør Jytte Reinholdt for nærmere aftale på mail jre@fynskerhverv.dk eller mobil 29 13 03 30.

 Læs mere om Fynsk Erhvervs fokusområder her

 

Video: Tietgenprisen 2024

Ejer af H.J. Hansen-koncernen, Jens Hempel-Hansen modtager årets Tietgenpris Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld. Jens Hempel-Hansen er 6. generation i H. […]

Interview: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

Når Fynsk Erhverv inviterer til topmøde 18. april, skal de fynske virksomhedsledere med fordel smøge ærmerne op, spidse ørerne og tage hul på en ny æra med innovativt samarbejde og videndeling. Det mener innovationsekspert Mads Thimmer.

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.