Nyheder • 09/08/2022

Kriser er gode for kreativiteten

De forgangne år har budt på en række udfordringer for erhvervslivet verden over, og hos de rådgivende ingeniører i INGENIØR’NE er det ingen undtagelse.

Her har skibsstop i Suezkanalen, Corona-pandemien og krigen i Ukraine også skabt betydelige ændringer i dagligdagen, men ifølge afdelingschef, Bjarne Linde Jensen, og markedschef, Anders Friis-Wandall Nielsen, i virksomhedens fynske afdeling, er det ikke alt, der er blevet værre i perioden.

“Helt overordnet set kan vi glæde os over, at de fleste virksomheder var sunde i forvejen, og at de stadig er det.

Der har selvfølgelig været projekter, der er bremset lidt op, men vi har fundet løsninger igennem det hele, og vores ordrebøger er rigtig godt fyldt op,” fortæller afdelingschef Bjarne Linde Jensen.

Han suppleres af markedschef, Anders Friis-Wandall Nielsen, der tilføjer, at væksten i det private erhvervsliv stort set har været uberørt, mens bygherrerne i de offentlige projekter har været lidt mere udfordret.

“Ofte arbejdes der med rammebeløb, der er sat flere år ud i fremtiden, og når priserne pludselig stiger voldsomt, kan byggerierne ikke fuldføres som først projekteret, men generelt har der været stor villighed til at kigge på alternative løsninger,” siger Anders Friis-Wandall Nielsen, der fortsætter:

“For eksempel har der været mange materialer, som pludselig har haft meget lange leveringstider, og der har opgaven for os været at løfte projekterne med andre materialer. Hvis man nu ikke kan finde røde mursten, kan man måske bruge gule, og vi har haft byggerier, hvor vi har bygget i træ i stedet for stål.”

Bæredygtighed for virksomhedens trivsel

Ud over prisstigningerne har verdenssituationen også skubbet en anden tendens langt ‘frem i bussen’ på rekordtid. Ifølge INGENIØR’NE har især krigen i Ukraine skruet gevaldigt op for hastigheden i den grønne omstilling.

“I dag er de grønne beslutninger ikke alene for miljøets skyld.

Det handler i høj grad om, at virksomhedernes egen trivsel er på spil, og derfor kan man sige, at de udefrakommende faktorer har haft stor betydning for udviklingen. Lige nu er der stor usikkerhed omkring gasforsyningerne, og samtidig er der kommet en større lyst til at satse på de nære løsninger som jordvarme, solceller, fjernvarme og lignende,” fortæller Anders Friis-Wandall Nielsen, som understreger, at byggeriet på alle måder er blevet mere bæredygtigt.

“Hvis vi ser på de projekter, som vi har projekteret de seneste år, vil jeg skyde på, at mindst 80% er DGNB-certificeret (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) som bæredygtigt byggeri. Det koster måske op til få hundrede tusinde ekstra i det samlede projekt, og langt de fleste ser det som en helt naturlig del af processen,” fastslår INGENIØR’NEs fynske markedschef.

Klar, parat – vent

Optimismen er til at få øje på hos de rådgivende ingeniører, og Bjarne Linde Jensen maner til en form for ro, når han skal komme med sine råd til, hvordan man som kunde skal forholde sig til verdenssituationen lige nu.

“Når det kommer til energioptimeringer med 6-7 års tilbagebetalingstid som for eksempel varmepumper, så er det bare at sætte i gang,

hvis man i øvrigt kan få leveret de komponenter, som man har brug for. Tekniske installationer har typisk 30 års levetid, og med de stigende energipriser er man meget hurtigt i gang med at spare op til kommende installationer,” siger Bjarne Linde Jensen.

“I forhold til nybyggerier er situationen i Ukraine lige nu så uforudseelig, at vi anbefaler vores kunder, at de får alle papirer og tegninger klar til deres projekter,

og så skal vi lige se tiden an i det næste halve års tid for at se, om priserne stiger, stagnerer eller falder. Så ved man, hvor man er, og at man kan stå først i køen, hvis muligheden for en god forretning opstår,” lyder det videre fra Bjarne Linde Jensen, der også har et øje på situationen ved de igangværende byggerier, der var påbegyndt, før det hele ramlede sammen:

“Vi har professionelle kunder, der godt ved, hvad det hele drejer sig om, og vores oplevelse er, at alle er både kreative og løsningsorienterede, når det kommer til stykket.”

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.