Nyheder • 09/08/2022

Kriser er gode for kreativiteten

De forgangne år har budt på en række udfordringer for erhvervslivet verden over, og hos de rådgivende ingeniører i INGENIØR’NE er det ingen undtagelse.

Her har skibsstop i Suezkanalen, Corona-pandemien og krigen i Ukraine også skabt betydelige ændringer i dagligdagen, men ifølge afdelingschef, Bjarne Linde Jensen, og markedschef, Anders Friis-Wandall Nielsen, i virksomhedens fynske afdeling, er det ikke alt, der er blevet værre i perioden.

“Helt overordnet set kan vi glæde os over, at de fleste virksomheder var sunde i forvejen, og at de stadig er det.

Der har selvfølgelig været projekter, der er bremset lidt op, men vi har fundet løsninger igennem det hele, og vores ordrebøger er rigtig godt fyldt op,” fortæller afdelingschef Bjarne Linde Jensen.

Han suppleres af markedschef, Anders Friis-Wandall Nielsen, der tilføjer, at væksten i det private erhvervsliv stort set har været uberørt, mens bygherrerne i de offentlige projekter har været lidt mere udfordret.

“Ofte arbejdes der med rammebeløb, der er sat flere år ud i fremtiden, og når priserne pludselig stiger voldsomt, kan byggerierne ikke fuldføres som først projekteret, men generelt har der været stor villighed til at kigge på alternative løsninger,” siger Anders Friis-Wandall Nielsen, der fortsætter:

“For eksempel har der været mange materialer, som pludselig har haft meget lange leveringstider, og der har opgaven for os været at løfte projekterne med andre materialer. Hvis man nu ikke kan finde røde mursten, kan man måske bruge gule, og vi har haft byggerier, hvor vi har bygget i træ i stedet for stål.”

Bæredygtighed for virksomhedens trivsel

Ud over prisstigningerne har verdenssituationen også skubbet en anden tendens langt ‘frem i bussen’ på rekordtid. Ifølge INGENIØR’NE har især krigen i Ukraine skruet gevaldigt op for hastigheden i den grønne omstilling.

“I dag er de grønne beslutninger ikke alene for miljøets skyld.

Det handler i høj grad om, at virksomhedernes egen trivsel er på spil, og derfor kan man sige, at de udefrakommende faktorer har haft stor betydning for udviklingen. Lige nu er der stor usikkerhed omkring gasforsyningerne, og samtidig er der kommet en større lyst til at satse på de nære løsninger som jordvarme, solceller, fjernvarme og lignende,” fortæller Anders Friis-Wandall Nielsen, som understreger, at byggeriet på alle måder er blevet mere bæredygtigt.

“Hvis vi ser på de projekter, som vi har projekteret de seneste år, vil jeg skyde på, at mindst 80% er DGNB-certificeret (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) som bæredygtigt byggeri. Det koster måske op til få hundrede tusinde ekstra i det samlede projekt, og langt de fleste ser det som en helt naturlig del af processen,” fastslår INGENIØR’NEs fynske markedschef.

Klar, parat – vent

Optimismen er til at få øje på hos de rådgivende ingeniører, og Bjarne Linde Jensen maner til en form for ro, når han skal komme med sine råd til, hvordan man som kunde skal forholde sig til verdenssituationen lige nu.

“Når det kommer til energioptimeringer med 6-7 års tilbagebetalingstid som for eksempel varmepumper, så er det bare at sætte i gang,

hvis man i øvrigt kan få leveret de komponenter, som man har brug for. Tekniske installationer har typisk 30 års levetid, og med de stigende energipriser er man meget hurtigt i gang med at spare op til kommende installationer,” siger Bjarne Linde Jensen.

“I forhold til nybyggerier er situationen i Ukraine lige nu så uforudseelig, at vi anbefaler vores kunder, at de får alle papirer og tegninger klar til deres projekter,

og så skal vi lige se tiden an i det næste halve års tid for at se, om priserne stiger, stagnerer eller falder. Så ved man, hvor man er, og at man kan stå først i køen, hvis muligheden for en god forretning opstår,” lyder det videre fra Bjarne Linde Jensen, der også har et øje på situationen ved de igangværende byggerier, der var påbegyndt, før det hele ramlede sammen:

“Vi har professionelle kunder, der godt ved, hvad det hele drejer sig om, og vores oplevelse er, at alle er både kreative og løsningsorienterede, når det kommer til stykket.”

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.