Nyheder • 01/06/2016

Historien om Cobots startede på Fyn

For otte år siden solgte danske Universal Robots verdens første samarbejdende robot. Siden er cobot-markedet blevet det hurtigst voksende segment inden for industrirobotter. Med en vækstrate på 50 procent om året i 2016 estimeres det, at cobot- markedet vil udgøre en omsætning på tre milliarder dollars på verdensplan i 2020. 

Universal Robots visualiserer med en ny infografik den eksplosive udvikling og vækst, der i disse år sker inden for samarbejdende robotter – de såkaldte cobots. I 2008 solgte Universal Robots den første industrielle robot-arm, som var i stand til at arbejde sikkert i nærheden af medarbejdere.

Firmaet er stadig markedsledende og sælger flere cobots end deres konkurrenter tilsammen.

 

Da Linatex – en dansk producent af plastkomponenter til industrien – købte en ny UR5-robot i december 2008 for at automatisere betjeningen af deres CNC-maskine, gjorde de noget hidtil uset; i stedet for at installere robotten bag sikkerhedsgitre, afskærmet fra mennesker, som man normalt har gjort med industrirobotter, satte de den til at arbejde side om side med de ansatte. Og i stedet for at hyre eksterne programmører, som kunne håndtere kompleks programmering, kunne Linatex selv programmere robotten via en trykfølsom skærm uden at have noget forudgående programmeringskendskab.

UR5-robotten etablerede Universal Robots som en ny, markant aktør i automatiseringsindustrien. Firmaet skabte et helt nyt marked ved specifikt at målrette salgsindsatsen mod de mindre og mellemstore virksomheder, som ellers anså robotteknologi for at være for dyr og kompliceret.

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

Med mere end 8.400 cobots installeret hos fremstillingsvirksomheder i mere end 55 lande globalt har firmaet haft succes med at holde et skarpt fokus på et marked, der har brug for en brugervenlig, fleksibel robot, som kan køre uden at blive hegnet ind bag sikkerhedsudstyr og således hurtigt kan tjene sig selv hjem.

Hvad er en cobot?
Dét at have et indbygget sikkerhedssystem, som gør, at robotten er i stand til stoppe, hvis den kommer i kontakt med en medarbejder, er på nuværende tidspunkt det, som definerer en samarbejdende robot, men CTO og medstifter af Universal Robots Esben Østergaard vil udvide definitionen til også at inkludere brugervenlighed, fleksibilitet, nem opsætning og installation samt en overkommelig pris:

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

– Vi har være pionerer inden for samarbejdende robotter, siden begrebet blev opfundet. Sikkerheden i en cobot er en selvfølge, den er blot adgangsbilletten til markedet. I Universal Robots sætter vi barren højere; I vores øjne er det, der definerer en samarbejdende robot, i lige så høj grad høj brugervenlighed og let tilgængelighed. Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed, siger Esben Østergaard.

Markedet vil vokse eksponentielt
Som redaktør af det toneangivende amerikanske ‘The Robot Report’ Frank Tobe konkluderer i sin prognose for cobot-markedet:

– Der er ingen tvivl om, at markedet for samarbejdende robotter vil vokse eksponentielt over de næste par år – med Universal Robots i spidsen – og at pris, fleksibilitet og det, at produkterne er lette at programmere, vil være afgørende, når der skal tages stilling til, hvilke producent man skal vælge at købe cobots hos.

Om Universal Robots

  • Universal Robots er resultatet af mange års intensiv forskning i Danmarks succesfulde robotklynge, som ligger i Odense. Firmaets CTO Esben Østergaard var medstifter af firmaet i 2005.
  • Han ville gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at udvikle små, brugervenlige,  betalelige og fleksible robotter, som de ansatte selv kunne anvende som ethvert andet værktøj Produktporteføljen tæller UR3, UR5 og UR10 robotarmene, der har navn efter deres nyttelast i kilo. Siden den første UR-robot blev lanceret i december 2008, er firmaet vokset anseligt, og den brugervenlige cobot bliver nu solgt i mere end 50 lande verden over.
  • Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for en UR-robot – 195 dage – er industriens korteste. Firmaet er i dag en del af Teradyne inc., der har base i Boston, USA. Hovedkvarteret ligger i Odense og firmaet har datterselskaber og regionskontorer i USA, Spanien, Tyskland, Singapore, Tjekkiet, Indien og Kina.
  • Universal Robots har mere end 270 medarbejdere på verdensplan.

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.