Nyheder • 06/10/2023

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der sender emballage på markedet i forbindelse med deres produkter, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse, når producentansvaret for emballage træder i kraft i 2025.

Men allerede næste år skal virksomhederne i gang med den første fase, og derfor har Fynsk Erhverv inviteret Lars Bruntse fra European Recycling Platform på besøg til Fynsk Miljødag, hvor han vil gøre de fremmødte virksomhederne klogere på, hvordan de bliver klar i tide.

Virksomhederne står over for at skulle rapportere deres forventede mængde emballage de bringer på markedet allerede i 2024, og der giver det rigtig god mening at være forberedt.

For mange virksomheder handler det om ganske få typer emballage, og de kan hurtigt få sat det nødvendige system op, men for andre er det mere komplekst, og for dem giver det god mening at komme i gang i god tid,” siger Lars Bruntse, der peger på konkrete økonomiske besparelser for de effektive.

”Der kommer helt sikkert til at være opmærksomhed og tilsyn omkring registreringerne og rapporteringerne, når reglerne træder i kraft, og der er ikke meget tvivl om, at der også kan blive uddelt bøder, til virksomheder, der ikke lever op til kravene. Desuden vil reglerne komme til at betyde, at producenterne skal betale differentierede gebyrer for deres emballage, og i den forbindelse gælder det om at simplificere brugen så meget som muligt. Jo mere cirkulært, jo bedre,” konstaterer Lars Bruntse.

Ifølge Lars Bruntse er der en række rutiner, som virksomhederne trygt kan begynde på allerede nu, for at blive klar til at møde de nye regler uden problemer.

Det handler rigtig meget om at få system på tingene, og i den forbindelse er det en god idé at indhente datablade fra leverandørerne.

Og så er det en god idé at få styr på, hvordan man vil håndtere registreringen af de data, man indhenter.  IT-mæssigt kan det gøres på mange måder, men vores erfaring er, at det hurtigt kan blive meget komplekst, og derfor kommer det til at kræve en del ressourcer i nogle virksomheder at blive klar. Men der er ingen, der slipper uden om – reglerne gælder for store retailvirksomheder, små B2B-virksomheder og for den sags skyld også enkeltmandsvirksomheder, der sender noget ud til deres kunder,” lyder det.

Fynsk Miljødag 2023 finder sted den 26. oktober hos Fynsk Erhverv i Cortex Park, og her er Lars Bruntse en af de tre oplægsholdere, der klæder de fremmødte på til at komme over de hurdles, som venter alle europæiske virksomheder efter årsskiftet.

Du kan læse mere om programmet og tilmelde dig hér.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

10 år efter: Gamle Mursten er stadig en god forretning

For præcis 10 år siden kom Svendborg-virksomheden Gamle Mursten i Fynsk Erhvervs positive søgelys, fordi et patent til afrensning og genbrug af gamle mursten efter ti års liv i ubemærkethed havde fået opmærksomhed fra blandt andre daværende Energi- Klima og Bygningsminister Martin Lidegaard, der var med på åbningsdagen af en ny fabrik. I dag viser […]

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer