Nyheder • 06/10/2023

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der sender emballage på markedet i forbindelse med deres produkter, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse, når producentansvaret for emballage træder i kraft i 2025.

Men allerede næste år skal virksomhederne i gang med den første fase, og derfor har Fynsk Erhverv inviteret Lars Bruntse fra European Recycling Platform på besøg til Fynsk Miljødag, hvor han vil gøre de fremmødte virksomhederne klogere på, hvordan de bliver klar i tide.

Virksomhederne står over for at skulle rapportere deres forventede mængde emballage de bringer på markedet allerede i 2024, og der giver det rigtig god mening at være forberedt.

For mange virksomheder handler det om ganske få typer emballage, og de kan hurtigt få sat det nødvendige system op, men for andre er det mere komplekst, og for dem giver det god mening at komme i gang i god tid,” siger Lars Bruntse, der peger på konkrete økonomiske besparelser for de effektive.

”Der kommer helt sikkert til at være opmærksomhed og tilsyn omkring registreringerne og rapporteringerne, når reglerne træder i kraft, og der er ikke meget tvivl om, at der også kan blive uddelt bøder, til virksomheder, der ikke lever op til kravene. Desuden vil reglerne komme til at betyde, at producenterne skal betale differentierede gebyrer for deres emballage, og i den forbindelse gælder det om at simplificere brugen så meget som muligt. Jo mere cirkulært, jo bedre,” konstaterer Lars Bruntse.

Ifølge Lars Bruntse er der en række rutiner, som virksomhederne trygt kan begynde på allerede nu, for at blive klar til at møde de nye regler uden problemer.

Det handler rigtig meget om at få system på tingene, og i den forbindelse er det en god idé at indhente datablade fra leverandørerne.

Og så er det en god idé at få styr på, hvordan man vil håndtere registreringen af de data, man indhenter.  IT-mæssigt kan det gøres på mange måder, men vores erfaring er, at det hurtigt kan blive meget komplekst, og derfor kommer det til at kræve en del ressourcer i nogle virksomheder at blive klar. Men der er ingen, der slipper uden om – reglerne gælder for store retailvirksomheder, små B2B-virksomheder og for den sags skyld også enkeltmandsvirksomheder, der sender noget ud til deres kunder,” lyder det.

Fynsk Miljødag 2023 finder sted den 26. oktober hos Fynsk Erhverv i Cortex Park, og her er Lars Bruntse en af de tre oplægsholdere, der klæder de fremmødte på til at komme over de hurdles, som venter alle europæiske virksomheder efter årsskiftet.

Du kan læse mere om programmet og tilmelde dig hér.

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet. Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for […]

SBS-Friction ruster sig til fremtiden

Den sydfynske bremseklodsproducent SBS-Friction satser benhårdt på bæredygtighed og teknologi

Klimapilot klædte virksomhed bedre på til grøn omstilling

Mathias Høck har bekræftet vognmandsvirksomheden Peder Olsen & Søn i, at nytænkning kan være lønsomt

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier. Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de […]

20 års optimering kræver et nyt navn

I Stentransporten Vissenbjerg har Heine Pedersen i 20 år arbejdet så intenst på at føre faderens livsværk til nye højder, at et navneskifte helt bogstaveligt talt lurer i nær fremtid.

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet. Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for […]

Montana: Vi skal være dygtige for at blive i Danmark

I den sydfynske familievirksomhed Montana Furnitures har udviklingen  aldrig gået stærkere, end den gør i dag. Driften bliver løbende automatiseret på alle områder, hvor det er muligt, fokus på bedre bæredygtighed er stadig skarpere og digitaliseringen er rykket højt op på bestyrelsens dagsordenen.

40 fynske erhvervsledere besejrede Mont Ventoux

I september besejrede Fynsk Erhvervs netværksgruppe Business Challenge Cykling årets ultimative udfordring i Provence. Blandt de cyklende er adm. direktør Kim Aage Birkerød Nielsen, der fortæller om sin erfaring med netværket og hvilken styrke sparringen på turene og virksomhedsbesøgene giver ham - både personligt og fagligt. 

Offentlig velfærd skal understøtte virksomhederne

De politiske planer for det kommende år er ved at tage form. Med statsministerens åbningstale og åbningsdebatten i folketinget i sidste uge er banen kridtet op for 167 nye lovforslag og -ændringer. Og i de fynske kommuner er serviceniveauet nu lagt fast for 2024 i forbindelse med godkendelsen af de kommunale budgetter. Fem generationer på arbejdsmarkedet samtidig og udsigt til en kraftigt faldende arbejdsstyrke stiller nye krav til virksomhederne. Det skal den offentlige velfærd understøtte.

Digitalisering skal gøre dyr og gæster glade i Zoo

Odense Zoo investerer i digitalisering og automatisering for at hæve dyrevelfærden og give gæsterne får bedre oplevelser.

SBS-Friction ruster sig til fremtiden

Den sydfynske bremseklodsproducent SBS-Friction satser benhårdt på bæredygtighed og teknologi