Nyheder • 06/10/2023

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der sender emballage på markedet i forbindelse med deres produkter, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse, når producentansvaret for emballage træder i kraft i 2025.

Men allerede næste år skal virksomhederne i gang med den første fase, og derfor har Fynsk Erhverv inviteret Lars Bruntse fra European Recycling Platform på besøg til Fynsk Miljødag, hvor han vil gøre de fremmødte virksomhederne klogere på, hvordan de bliver klar i tide.

Virksomhederne står over for at skulle rapportere deres forventede mængde emballage de bringer på markedet allerede i 2024, og der giver det rigtig god mening at være forberedt.

For mange virksomheder handler det om ganske få typer emballage, og de kan hurtigt få sat det nødvendige system op, men for andre er det mere komplekst, og for dem giver det god mening at komme i gang i god tid,” siger Lars Bruntse, der peger på konkrete økonomiske besparelser for de effektive.

”Der kommer helt sikkert til at være opmærksomhed og tilsyn omkring registreringerne og rapporteringerne, når reglerne træder i kraft, og der er ikke meget tvivl om, at der også kan blive uddelt bøder, til virksomheder, der ikke lever op til kravene. Desuden vil reglerne komme til at betyde, at producenterne skal betale differentierede gebyrer for deres emballage, og i den forbindelse gælder det om at simplificere brugen så meget som muligt. Jo mere cirkulært, jo bedre,” konstaterer Lars Bruntse.

Ifølge Lars Bruntse er der en række rutiner, som virksomhederne trygt kan begynde på allerede nu, for at blive klar til at møde de nye regler uden problemer.

Det handler rigtig meget om at få system på tingene, og i den forbindelse er det en god idé at indhente datablade fra leverandørerne.

Og så er det en god idé at få styr på, hvordan man vil håndtere registreringen af de data, man indhenter.  IT-mæssigt kan det gøres på mange måder, men vores erfaring er, at det hurtigt kan blive meget komplekst, og derfor kommer det til at kræve en del ressourcer i nogle virksomheder at blive klar. Men der er ingen, der slipper uden om – reglerne gælder for store retailvirksomheder, små B2B-virksomheder og for den sags skyld også enkeltmandsvirksomheder, der sender noget ud til deres kunder,” lyder det.

Fynsk Miljødag 2023 finder sted den 26. oktober hos Fynsk Erhverv i Cortex Park, og her er Lars Bruntse en af de tre oplægsholdere, der klæder de fremmødte på til at komme over de hurdles, som venter alle europæiske virksomheder efter årsskiftet.

Du kan læse mere om programmet og tilmelde dig hér.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

10 år efter: Gamle Mursten er stadig en god forretning

For præcis 10 år siden kom Svendborg-virksomheden Gamle Mursten i Fynsk Erhvervs positive søgelys, fordi et patent til afrensning og genbrug af gamle mursten efter ti års liv i ubemærkethed havde fået opmærksomhed fra blandt andre daværende Energi- Klima og Bygningsminister Martin Lidegaard, der var med på åbningsdagen af en ny fabrik. I dag viser […]

2024 bliver endnu et år med fokus på Odense Havns udviklingsplaner

Fredag d. 26. januar var det fynske erhvervsliv samlet til nytårsreception på Odense Havn. Med oplæg fra Erhvervsminister, Morten Bødskov og Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen, blev der sat fokus på Odense Havns betydning for den grønne omstilling i Danmark og globalt, og der blev sendt et klart politisk signal om opbakning til havnens udviklingsplaner. […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.