Nyheder • 27/01/2016

Første EUX-elever parat til arbejdsmarkedet: Højere niveau – mere dedikation

TietgenSkolen er første sted i landet, der har sendt færdige EUX-studerende ud på arbejdsmarkedet. Fynsk Erhverv havde torsdag d.21. januar besøg af Rasmus Biller Due og Line Ackermann, som begge har taget den nye EUX-uddannelse og nu leder efter arbejde. EUX er en gymnasial tilføjelse til erhvervsuddannelserne, der gør, at niveauet bliver hævet, og de studerende får flere muligheder for videreuddannelse.  

EUX er en tilføjelse til erhvervsuddannelser, som giver gymnasiale kompetencer og dermed flere muligheder for at videreuddanne sig. Torsdag d. 21. januar dimitterede Danmarks første EUX-uddannede elever fra TietgenSkolen i Odense.

– For elektrikere, tømrere og de andre erhvervsuddannelser er EUX to-tre år gammelt, hvor vi på handelsuddannelserne indførte det i august 2015. På Fyn skrev TietgenSkolen danmarkshistorie i torsdags, da vi afleverede landets første EUX-eksamensbeviser. Jeg tyvstartede nemlig og gav vores elever mulighed for at tage de ekstra fire fag på høje niveauer her i efteråret 2015, fortæller Bo Ravn, forstander på TietgenSkolen i Odense.

To af de færdiguddannede, Rasmus Biller Due og Line Ackermann, var torsdag eftermiddag forbi Fynsk Erhverv for at høre om det fynske erhvervsliv – blot få timer før, de skulle til dimission.

– Jeg valgte uddannelsen, fordi den åbner en masse døre. Jeg vil gerne ud og have noget erfaring nu, men senere kan det godt være, jeg videreuddanner mig, fortæller Line Ackermann.

Rasmus Biller Due har samme planer om at arbejde først og derefter måske videreuddanne sig, og de begge to også været meget tilfredse med uddannelsen.

– Vi har haft erfarne undervisere, og det har været et rigtig godt forløb, fortæller Rasmus Biller Due.

Både Rasmus og Line leder efter job inden for kontor og økonomi. Drømmejobbet er i speditionsbranchen.

Det gymnasiale X
Bo Ravn forklarer, at EUX er en opgradering af TietgenSkolens merkantile uddannelser.

– EUX er skoledelen af vores elevuddannelser, som retter sig mod kontor, handel og detail. Det er afløseren for det gamle HG (Handelsskolernes grundforløb) og en ny grunduddannelse for de dygtigste og mest målrettede elever. Så vi kalder os ikke Tietgen HG mere, men Tietgen Business. Landet over har vi brandet de nye EUX-uddannelser inden for vores hovedområde – detail, handel, kontor, event og i teorien finans – som ‘business’, fortæller Bo Ravn og fortsætter:

– Når uddannelsen hedder noget med ‘X’, er det for at rime på STX (studentereksamen), HTX (Højere teknisk eksamen) og HHX (Højere handelseksamen) – altså de tre andre gymnasiale retninger. ‘EU’ betyder erhvervsuddannelse, og ‘X’ betyder gymnasial eksamen og studiekompetence. Så de elever, der færdiggør forløbet, har adgang til erhvervsakademi og professionsbacheloruddannelser og kan komme videre i videregående uddannelser.

Stærkere elever – flere kompetencer
Når erhvervsuddannelserne tilføjer EUX, bliver de fagligt mere krævende, hvilket ifølge Bo Ravn giver stærkere elever til arbejdsmarkedet.

– EUX er betydeligt mere krævende end det, der var før. Det betyder, at det er stærkere elever, vi optager, og stærkere elever som gennemfører uddannelsen. De kommer ud med flere kompetencer. På en lang række områder bliver de nu siddestillet med dem med huer på, og det er der efterspørgsel efter. Det høje niveau gør så også, at der er flere, som ikke har kompetencerne til at gennemføre. Man skal komme hertil med gode kompetencer fra folkeskolen, og så skal man yde en indsats.

– Adgangskravet til EUX er karakteren 2 i dansk og i matematik samt uddannelsesparathed. Det har brancherne ønsket. Erhvervslivet har førhen i høj grad ansat andet end HG’ere. Med EUX får vi mulighed for at aflevere unge mennesker, som kan det, erhvervslivet ønsker, så de rent faktisk kan få elevpladser, siger Bo Ravn og slutter:

– Indholdet i vores uddannelser skal være så tæt på virksomhedernes behov som overhovedet muligt. Hæve niveauet, tiltrække de rigtige elever, og aflevere unge mennesker med de rette kompetencer til erhvervslivet. Det er vores mål. Men det står og falder så også med, om virksomhederne tager imod de nye elever – giver dem elevpladser og ansætter dem. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.