Nyheder • 26/01/2016

Fem skarpe til rekrutteringseksperterne

People Link er en konsulentvirksomhed i Odense, der specialiserer sig i Search & Selection, HR-udvikling, lederudvikling, teamudvikling og outplacement. Fynsk Erhverv har spurgt to af virksomhedens partnere, Jesper Nielsen og Lene Mølholm, om rekruttering og og fastholdelse af arbejdskraft i et fynsk perspektiv.

Fynsk Erhverv afholdte d. 28. januar Business Brunch om rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft sammen med advokatfirmaet Andersen Partners og konsulentfirmaet People Link.

Baggrunden for arrangementet var bl.a. en undersøgelse, Fynsk Erhverv har initieret gennem Det Fynske Erhvervspanel, som viser, at der er fremgang og optimisme i det fynske erhvervsliv, men at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft kan blive en udfordring for mange virksomheder.

Fynsk Erhverv har stillet Jesper Nielsen og Lene Mølholm fra People Link fem skarpe spørgsmål om rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft på Fyn:

Er der kommet større efterspørgsel efter bestemte typer medarbejdere/faggrupper på Fyn?

– Vi oplever generelt en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft på Fyn. Der er samtidig en tendens til, at virksomhederne efterspørger kandidater med meget ”spidse kompetencer”.  Nøglemedarbejderne skal dels være i stand til at levere hurtige resultater og samtidig være i stand til at matche en stadig mere professionel og global omverden. Dette stiller store krav til specifikke faglige og personlige kompetencer.

– I de større organisationer er det samtidig et stigende krav, at medarbejderne skal kunne begå sig og trives i komplekse virksomhedsstrukturer. Vi oplever specifikt stor efterspørgsel efter kandidater med tekniske kompetencer, økonomifolk med specifikke kompetencer, IT-udviklere og i det hele taget videnmedarbejdere, som kan være med til at udvikle virksomhederne. Inden for ledelsessegmentet bliver der efterspurgt direktører og chefer, der kan drive internationalisering og forandringsprocesser – og ofte løfte virksomheden til næste niveau.

Står Fyn over for særlige rekrutteringsudfordringer nu og i den nære fremtid?

– Vi forventer, at ovenstående tendenser vil fortsætte. Det fynske erhvervsliv består i dag af rigtig mange små og mellemstore virksomheder, som ofte er højt specialiserede. Dette udgør i sig selv en udfordring, idet disse virksomheder har brug for højt specialiseret arbejdskraft, som ikke nødvendigvis uddannes/udvikles lokalt. Samtidig betyder den efterhånden udtalte mangel på store – og måske mere modne – virksomheder, at de ledelseskompetencer, der er brug for til at løfte de små virksomheder til næste niveau, ikke har gode kår for at blive udviklet lokalt. Der mangler virksomheder, som kan give talenterne den nødvendige erfaring.

Er arbejdskraften i Danmark/verden blevet mere mobil, og er det hovedsageligt en fordel for Fyn?

– Vi oplever, at danskerne er blevet mere åbne over for at pendle – derimod ikke for at flytte. Samtidig har den dalende krisebevidsthed gjort, at flere er villige til at prøve kræfter med et nyt job. Med Fyns centrale placering i provinsen kan denne – dog begrænsede – mobilitetstigning være en fordel for det lokale erhvervsliv. Vi ser dog stadig den høje brobetaling som en væsentlig hindring for at få fuldt udbytte af Fyns centrale placering.

– Vi begynder at opleve, at den unge generation ser sig selv som globale borgere – de efterspørger globale muligheder. Såfremt de fynske virksomheder formår at udnytte denne tendens, kan der være store muligheder i både at tiltrække medarbejdere med et meget højt kompetenceniveau  internationalt og at lukrere på de erfaringer, som unge, efter nogle år i udlandet, vender hjem med, når familien skal etableres.

Hvad er det vigtigste, en virksomhed kan gøre for at fastholde nøglemedarbejdere?

– Vi ser, at det vigtigste for nøglemedarbejdere er fagligt spændende og udfordrende opgaver. Hertil kommer et udviklende miljø (kompetente chefer og kolleger) – samt ikke mindst at jobbet er meritgivende (åbner mulighed for næste job internt eller eksternt). Man skal ikke være nervøs for at kompetenceudvikle sine medarbejdere – hvis ikke, finder medarbejderen et andet sted at udvikle sig.

– Det er samtidig væsentligt, især for globale- og lederprofiler, at virksomheden har den rigtige brand-værdi og robusthed.

Hvad skal der til, for at Fyn bliver mere attraktivt for nøglemedarbejdere?

– Flere, større og mere ambitiøse virksomheder. Når vi i dag kun har få fyrtårne , må vi sørge for at sælge det, vi har: Fyrtårnene, klyngerne, de succesfulde – og gerne som en samlet indsats. Hertil bevidstheden (selvbevidstheden) om, at Odense er Danmarks tredjestørste by. Vi skal have attraktive tilbud inden for børnepasning, skoler (gerne internationale), uddannelse, kultur og sport.

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.