Nyheder • 26/01/2016

Fem skarpe til rekrutteringseksperterne

People Link er en konsulentvirksomhed i Odense, der specialiserer sig i Search & Selection, HR-udvikling, lederudvikling, teamudvikling og outplacement. Fynsk Erhverv har spurgt to af virksomhedens partnere, Jesper Nielsen og Lene Mølholm, om rekruttering og og fastholdelse af arbejdskraft i et fynsk perspektiv.

Fynsk Erhverv afholdte d. 28. januar Business Brunch om rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft sammen med advokatfirmaet Andersen Partners og konsulentfirmaet People Link.

Baggrunden for arrangementet var bl.a. en undersøgelse, Fynsk Erhverv har initieret gennem Det Fynske Erhvervspanel, som viser, at der er fremgang og optimisme i det fynske erhvervsliv, men at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft kan blive en udfordring for mange virksomheder.

Fynsk Erhverv har stillet Jesper Nielsen og Lene Mølholm fra People Link fem skarpe spørgsmål om rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft på Fyn:

Er der kommet større efterspørgsel efter bestemte typer medarbejdere/faggrupper på Fyn?

– Vi oplever generelt en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft på Fyn. Der er samtidig en tendens til, at virksomhederne efterspørger kandidater med meget ”spidse kompetencer”.  Nøglemedarbejderne skal dels være i stand til at levere hurtige resultater og samtidig være i stand til at matche en stadig mere professionel og global omverden. Dette stiller store krav til specifikke faglige og personlige kompetencer.

– I de større organisationer er det samtidig et stigende krav, at medarbejderne skal kunne begå sig og trives i komplekse virksomhedsstrukturer. Vi oplever specifikt stor efterspørgsel efter kandidater med tekniske kompetencer, økonomifolk med specifikke kompetencer, IT-udviklere og i det hele taget videnmedarbejdere, som kan være med til at udvikle virksomhederne. Inden for ledelsessegmentet bliver der efterspurgt direktører og chefer, der kan drive internationalisering og forandringsprocesser – og ofte løfte virksomheden til næste niveau.

Står Fyn over for særlige rekrutteringsudfordringer nu og i den nære fremtid?

– Vi forventer, at ovenstående tendenser vil fortsætte. Det fynske erhvervsliv består i dag af rigtig mange små og mellemstore virksomheder, som ofte er højt specialiserede. Dette udgør i sig selv en udfordring, idet disse virksomheder har brug for højt specialiseret arbejdskraft, som ikke nødvendigvis uddannes/udvikles lokalt. Samtidig betyder den efterhånden udtalte mangel på store – og måske mere modne – virksomheder, at de ledelseskompetencer, der er brug for til at løfte de små virksomheder til næste niveau, ikke har gode kår for at blive udviklet lokalt. Der mangler virksomheder, som kan give talenterne den nødvendige erfaring.

Er arbejdskraften i Danmark/verden blevet mere mobil, og er det hovedsageligt en fordel for Fyn?

– Vi oplever, at danskerne er blevet mere åbne over for at pendle – derimod ikke for at flytte. Samtidig har den dalende krisebevidsthed gjort, at flere er villige til at prøve kræfter med et nyt job. Med Fyns centrale placering i provinsen kan denne – dog begrænsede – mobilitetstigning være en fordel for det lokale erhvervsliv. Vi ser dog stadig den høje brobetaling som en væsentlig hindring for at få fuldt udbytte af Fyns centrale placering.

– Vi begynder at opleve, at den unge generation ser sig selv som globale borgere – de efterspørger globale muligheder. Såfremt de fynske virksomheder formår at udnytte denne tendens, kan der være store muligheder i både at tiltrække medarbejdere med et meget højt kompetenceniveau  internationalt og at lukrere på de erfaringer, som unge, efter nogle år i udlandet, vender hjem med, når familien skal etableres.

Hvad er det vigtigste, en virksomhed kan gøre for at fastholde nøglemedarbejdere?

– Vi ser, at det vigtigste for nøglemedarbejdere er fagligt spændende og udfordrende opgaver. Hertil kommer et udviklende miljø (kompetente chefer og kolleger) – samt ikke mindst at jobbet er meritgivende (åbner mulighed for næste job internt eller eksternt). Man skal ikke være nervøs for at kompetenceudvikle sine medarbejdere – hvis ikke, finder medarbejderen et andet sted at udvikle sig.

– Det er samtidig væsentligt, især for globale- og lederprofiler, at virksomheden har den rigtige brand-værdi og robusthed.

Hvad skal der til, for at Fyn bliver mere attraktivt for nøglemedarbejdere?

– Flere, større og mere ambitiøse virksomheder. Når vi i dag kun har få fyrtårne , må vi sørge for at sælge det, vi har: Fyrtårnene, klyngerne, de succesfulde – og gerne som en samlet indsats. Hertil bevidstheden (selvbevidstheden) om, at Odense er Danmarks tredjestørste by. Vi skal have attraktive tilbud inden for børnepasning, skoler (gerne internationale), uddannelse, kultur og sport.

Rutineret netværker beriges af forskelligheden i sin netværksgruppe i Fynsk Erhverv

I mere end 15 år har Dennis Larsen været fast netværksmedlem Fynsk Erhverv, men han er langt fra færdig med at udvikle sig i fællesskab med ligesindede.

Bæredygtighed er en hjørnesten i Damixa

Fynskfødte Damixa nærmer sig hundrede år, men er en topmoderne virksomhed. Og at være topmoderne i 2023 handler i høj grad om fokus på bæredygtighed

Tue Mantoni: Virksomhedens rolle i samfundet er vigtig

Ifølge Tue Mantoni, der er tidligere CEO i Bang & Olufsen og motorcykelgiganten Triumph samt tidligere bestyrelsesformand i Vækstfonden, bør alle erhvervsledere have fokus på, hvilken rolle deres virksomhed kan spille i samfundet i 2023. “Man skal selvfølgelig levere værdi til sine aktionærer, men man skal også tænke på, hvordan man kan appellere og kommunikere […]

Tag en bestyrelsesuddannelse og skab større værdi

Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du mulighed for at deltage i Bestyrelsesuddannelsen for SMV-virksomheder ved Aarhus Universitet, endda på favorable vilkår. Igennem de senere år har tæt på 40 fynske erhvervsledere gjort brug af denne partnerfordel, og alle uden undtagelse har gennemført uddannelsen med stor begejstring for både form, indhold og netværket.

Nordeas frivillige arbejde er et “win-win”

I de seneste har tre har de ansatte i banken Nordea haft mulighed for at bruge to arbejdsdage hvert år på at arbejde frivilligt i en god sags tjeneste. En del ansatte i Odense-afdelingen er tilknyttet frivilligcenter Odense - et samarbejde alle parter er godt tilfreds med.

FormueFyn satser på smarte IT-løsninger og godt netværk

Selvom FormueFyn var Danmarks første fondsmælgerselskab, så er moderne teknologi, netværk og nytænkning fortsat en meget vigtig del af hverdagen i forretningen. 

Software-eksperter får sparring til nyansættelser

Da Viking Software havde brug for nye kompetencer til deres marketingafdeling, så skete matchet gennem Fynsk Erhvervs Next Talent forløb - to gange.

Nyt, grønt projekt gør bæredygtighed mere målbar for Automation Lab i Svendborg

I Svendborg-virksomheden Automation Lab har der i de senere år været skarpt fokus på at skrue op for bæredygtigheden og ned for klimaaftrykket. I den forbindelse har virksomheden været testkanin på et nyt tiltag, der nu skal gøre det lettere for alle virksomheder at måle udviklingen på de bæredygtige tiltag. Værktøjet bliver nu rullet ud […]

Focus Advokater: Gode HR-værktøjer understøtter forretningen

Digitalisering af HR-processen hjælper Focus Advokater til at bruge ressourcerne mere fordelagtigt med HR-ONs systemer.