Nyheder • 26/01/2016

Fem skarpe til rekrutteringseksperterne

People Link er en konsulentvirksomhed i Odense, der specialiserer sig i Search & Selection, HR-udvikling, lederudvikling, teamudvikling og outplacement. Fynsk Erhverv har spurgt to af virksomhedens partnere, Jesper Nielsen og Lene Mølholm, om rekruttering og og fastholdelse af arbejdskraft i et fynsk perspektiv.

Fynsk Erhverv afholdte d. 28. januar Business Brunch om rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft sammen med advokatfirmaet Andersen Partners og konsulentfirmaet People Link.

Baggrunden for arrangementet var bl.a. en undersøgelse, Fynsk Erhverv har initieret gennem Det Fynske Erhvervspanel, som viser, at der er fremgang og optimisme i det fynske erhvervsliv, men at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft kan blive en udfordring for mange virksomheder.

Fynsk Erhverv har stillet Jesper Nielsen og Lene Mølholm fra People Link fem skarpe spørgsmål om rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft på Fyn:

Er der kommet større efterspørgsel efter bestemte typer medarbejdere/faggrupper på Fyn?

– Vi oplever generelt en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft på Fyn. Der er samtidig en tendens til, at virksomhederne efterspørger kandidater med meget ”spidse kompetencer”.  Nøglemedarbejderne skal dels være i stand til at levere hurtige resultater og samtidig være i stand til at matche en stadig mere professionel og global omverden. Dette stiller store krav til specifikke faglige og personlige kompetencer.

– I de større organisationer er det samtidig et stigende krav, at medarbejderne skal kunne begå sig og trives i komplekse virksomhedsstrukturer. Vi oplever specifikt stor efterspørgsel efter kandidater med tekniske kompetencer, økonomifolk med specifikke kompetencer, IT-udviklere og i det hele taget videnmedarbejdere, som kan være med til at udvikle virksomhederne. Inden for ledelsessegmentet bliver der efterspurgt direktører og chefer, der kan drive internationalisering og forandringsprocesser – og ofte løfte virksomheden til næste niveau.

Står Fyn over for særlige rekrutteringsudfordringer nu og i den nære fremtid?

– Vi forventer, at ovenstående tendenser vil fortsætte. Det fynske erhvervsliv består i dag af rigtig mange små og mellemstore virksomheder, som ofte er højt specialiserede. Dette udgør i sig selv en udfordring, idet disse virksomheder har brug for højt specialiseret arbejdskraft, som ikke nødvendigvis uddannes/udvikles lokalt. Samtidig betyder den efterhånden udtalte mangel på store – og måske mere modne – virksomheder, at de ledelseskompetencer, der er brug for til at løfte de små virksomheder til næste niveau, ikke har gode kår for at blive udviklet lokalt. Der mangler virksomheder, som kan give talenterne den nødvendige erfaring.

Er arbejdskraften i Danmark/verden blevet mere mobil, og er det hovedsageligt en fordel for Fyn?

– Vi oplever, at danskerne er blevet mere åbne over for at pendle – derimod ikke for at flytte. Samtidig har den dalende krisebevidsthed gjort, at flere er villige til at prøve kræfter med et nyt job. Med Fyns centrale placering i provinsen kan denne – dog begrænsede – mobilitetstigning være en fordel for det lokale erhvervsliv. Vi ser dog stadig den høje brobetaling som en væsentlig hindring for at få fuldt udbytte af Fyns centrale placering.

– Vi begynder at opleve, at den unge generation ser sig selv som globale borgere – de efterspørger globale muligheder. Såfremt de fynske virksomheder formår at udnytte denne tendens, kan der være store muligheder i både at tiltrække medarbejdere med et meget højt kompetenceniveau  internationalt og at lukrere på de erfaringer, som unge, efter nogle år i udlandet, vender hjem med, når familien skal etableres.

Hvad er det vigtigste, en virksomhed kan gøre for at fastholde nøglemedarbejdere?

– Vi ser, at det vigtigste for nøglemedarbejdere er fagligt spændende og udfordrende opgaver. Hertil kommer et udviklende miljø (kompetente chefer og kolleger) – samt ikke mindst at jobbet er meritgivende (åbner mulighed for næste job internt eller eksternt). Man skal ikke være nervøs for at kompetenceudvikle sine medarbejdere – hvis ikke, finder medarbejderen et andet sted at udvikle sig.

– Det er samtidig væsentligt, især for globale- og lederprofiler, at virksomheden har den rigtige brand-værdi og robusthed.

Hvad skal der til, for at Fyn bliver mere attraktivt for nøglemedarbejdere?

– Flere, større og mere ambitiøse virksomheder. Når vi i dag kun har få fyrtårne , må vi sørge for at sælge det, vi har: Fyrtårnene, klyngerne, de succesfulde – og gerne som en samlet indsats. Hertil bevidstheden (selvbevidstheden) om, at Odense er Danmarks tredjestørste by. Vi skal have attraktive tilbud inden for børnepasning, skoler (gerne internationale), uddannelse, kultur og sport.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]