Nyheder • 11/06/2024

VELUX strategiske fokus på psykologisk tryghed handler om af høste værdien af øget diversitet og forbedret kreativitet

Med omkring 2.500 ansatte i Danmark, 11.500 medarbejdere globalt samt solide regnskaber med positive resultater år efter år, er vinduesproducenten VELUX en af landets helt store virksomheder.

Men selvom tingene har gået godt i lang tid, er der altid plads til forbedring, hvilket bliver understreget af Senior Director HR, Jon Holst-Christensen, der i 2024 har sat gang i et projekt, der som et led i den overordnede strategiske implementering skal øge den psykologiske tryghed på arbejdspladsen. Projektet er en del af en strategisk projektportefølje, der skal supportere VELUX Supply, der har ca. 6.000 medarbejdere, med at nå deres forretningsmæssige mål.

“Vi har arbejdet en del med diversitet, men vi synes ikke, at vi har set nok fremgang til, at vi kan få det til at fungere optimalt. Derfor har vi vendt fokus specifikt mod psykologisk tryghed. Det er et globalt projekt for VELUX Supply, der omfatter alle 6.000 medarbejdere, og formålet er derved at fremme diversitet og inklusion på arbejdspladsen og skabe et miljø, hvor medarbejdere føler sig trygge ved at udtrykke deres meninger og være sig selv,” forklarer Jon Holst-Christensen, der som oplægsholder ved Viden til vækst-konferencen den 12. september vil holde oplæg om projektet.

Psykologisk tryghed giver bedre resultater

Med en glorværdig badmintonkarriere, der blandt andet bød på talrige triumfer i VM og EM samt ikke mindst All England i både herre- og mixeddouble, er Jon Holst-Christensen selv rundet af en kultur, hvor vinderen altid har ret. Men den tankegang hører fortiden til, mener han:

“Tidligere har man nok haft en antagelse om, at det at råbe højest og sige sin mening var måden at gøre det på mange steder. Det har måske fungeret godt tidligere, men i dag handler det om at skabe en større spilleplade, hvor man får alle med, og de virksomheder, der lykkes med dette, skaber bedre løsninger.”

Udover at øge diversiteten er et af de store mål med at fremme psykologisk tryghed nemlig at forbedre kvaliteten og kreativiteten i problemløsningen. Her viser forskning, at kvaliteten af løsninger kan øges markant, når medarbejdere føler sig trygge ved at dele deres idéer og løsninger.

“Hvis du har to løsninger på et problem i stedet for en, så bliver din problemløsning meget mere end dobbelt så god.

Så når folk byder ind, skaber det bedre resultater og trivsel, og det er naturligvis den udvikling, som vi håber på, at vi kan understøtte,” siger Holst-Christensen og understreger, at netop innovation og problemløsning er en grundlæggende værdi i virksomheden.

Løft af medarbejdertilfredshed og kvalitet

VELUX Supplys projekt for at forbedre den psykologiske tryghed blev indledt i begyndelsen af året, hvor virksomheden begyndte med pilotprojekter for at identificere, hvilke tilgange der virker bedst.

“Samtidig er vi begyndt at uddanne HR-folk til at drive processerne på tværs af hele organisationen, og mens de langsigtede forventninger til udbyttet er høje, regner Jon Holst-Christensen ikke med alt for fine temperaturmålinger til at begynde med.

“Vi forventer faktisk, at medarbejderengagementet kan gå lidt ned første gang, fordi når man arbejder med et nyt område, bliver de ansatte selvfølgelig også mere opmærksomme på det. Men på sigt er det vores håb, at psykologisk tryghed forbedrer arbejdsforholdene og dermed også bidrager til virksomhedens langsigtede organisatoriske bæredygtighed og selvfølgelig til en øget kvalitet,” siger Jon Holst-Christensen med henvisning til undersøgelser lavet af Amy Edmondson, der er en førende forsker inden for psykologisk tryghed:

“Hvis det bliver trygt at eksperimentere og begå fejl, så understøtter det kreativitet og læring, og på den måde kan vi blive ved med at være foran vores konkurrenter.”

Rekruttering og bedre fastholdelse

Et andet vigtigt aspekt af VELUX Supplys indsats handler om at styrke virksomhedens rekruttering og fastholdelse af talent. I takt med at arbejdsmarkedet bliver mere konkurrencepræget, bliver det stadig vigtigere at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere ved at tilbyde et trygt og inkluderende arbejdsmiljø.

“Vi gør det, fordi gevinsten er kæmpestor, og fordi vi skal tænke mere på trivsel. De unge mennesker vil rigtig gerne bidrage fra dag ét, og i dag nytter det ikke noget, at for eksempel studentermedhjælperen kun laver de kedelige opgaver. Vi skal respektere deres initiativer og idéer,” siger han og peger på de forventninger, nye generationer af medarbejdere har til deres arbejdsplads.

“Jeg er sikker på, at et højt niveau af psykologisk tryghed kan være med til at understøtte det gode arbejdsklima, og at det kan være med til at fastholde medarbejdere på sigt. Vi kommer under alle omstændigheder til at ændre den måde, vi tilgår nye medarbejdere på, og når det handler om de unge, kan det være, at der skal være flere møder om trivsel for at vi kan mødes på deres banehalvdel. Vi har normalt ikke problemer med at rekruttere i Danmark, men vi ødelægger vores pipeline, hvis vores medarbejdere ikke kan bidrage og trives, så vi ikke kan holde på dem,” konstaterer Jon Holst-Christensen.

Brain Boost: Ikke alle indtægter skaber samme værdi

Da softwarehuset Ecreo og Fynsk Erhverv i fællesskab afholdte seminaret "Styrk din digitale B2B-strategi og skab resiliens i en uforudsigelig tid" var Odense-virksomheden Flexbuy Technologies repræsenteret blandt deltagerne i form af Jacob Brage. Og han forlod Alfred og Kamilla, hvor arrangementet blev afholdt, i opløftet tilstand.

Brug din stemme på et stærkt EU

Når der søndag, den 9. juni er valg til Europa-Parlamentet i Danmark, er det vigtigt, at vi alle gør brug af vores demokratiske ret og sætter vores kryds på stemmesedlen. Det skaber en grønnere fremtid og styrker den enkelte virksomhed, det enkelte land - og den europæiske union. Tak fordi du bruger din stemme.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.