Debat • 24/02/2015

Fælles kamp mod statens centralisering

Fynsk Erhverv var til stede ved konferencen ‘Staten i hele samfundet’, der holdt paneldebat i Odin Havnepark i Odense. Den nystiftede forening ‘Staten i hele Danmark’, som kæmper imod statens stigende centralisering i hovedstaden, var også tilstede.

Ud af 39 statslige styrelser ligger hele 34 i København. Og det er store styrelser med tilsammen tusindvis af arbejdspladser som Udlændingestyrelsen, Ankestyrelsen og Søfartsstyrelsen. Uden for København ligger der kun fem mindre styrelser i Lemvig, Esbjerg, Skanderborg, Ringkøbing og Odense. Fyn har således blot Socialstyrelsen.

Blandt oplægsholderne og paneldeltagerne til konferencen ‘Staten i hele samfundet’ var bl. a. Minister for by, bolig og landdistrikter og minister for nordisk samarbejde, Carsten Hansen (S), forhenværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), MF Alex Ahrendtsen (DF), MF Lars Chr. Lilleholt og forhenværende minister, chefredaktør og formand for Konservative, Hans Engell, deltog som ordstyrer.

Derudover var den helt nystiftede foreningen ‘Staten i hele Danmark’ også repræsenteret. Den blev konstitueret en halv time før konferencens start.

Hans Engell startede paneldebatten med at spørge “Hvem bestemmer?”. Hans pointe var, at man med god ret kan sætte spørgsmålstegn ved, om det reelt er politikerne, som tager beslutningerne om, hvor statens institutioner skal placeres, eller om det er et magtfuldt net af embedsfolk og deres organisationer, som ofte har en stærk interesse i at placere styrelser og nævn i København.

Intet rigsarkiv til Odense
Fynsk Erhverv var tilstede, da spørgsmålet er yderst relevant af flere årsager. For trods flere velmente forsøg fra politisk hold, så er det gang på gang lykkedes netop  stærke embedsmænd og faglige organisationer at forhindre, at statslige arbejdspladser er blevet flyttet ud i provinsen. Nogen kan måske huske kampen i 2002 for at få Rigsarkivet til Odense?  Blot til orientering så ligger det i dag solidt placeret et stenkast fra Christiansborg.

– Der skal ikke herske tvivl om, at væksten skal skabes i den private sektor.  De statslige arbejdspladser udgør kun otte procent af arbejdspladserne i Danmark. Men når det er sagt, så har de statslige arbejdspladser flere positive effekter på det lokale arbejdsmarked. Først og fremmest bidrager de typisk med attraktive stillinger målrettet højtuddannede, deres ægtefæller og ikke mindst relevante studiejobs. Det påvirker også bosætningen at flytte statslige arbejdspladser ud i landet og er således med til at styrke lokalsamfundene.  Der vil altså være en række positive regionale, dynamiske effekter af at placere flere statslige arbejdspladser i provinsen, som går imod den tendens til skævvridning af landet, vi oplever i disse år, udtaler Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

Af paneldebatten fremgik det, at alle partier øjensynligt er enige i de positive effekter af at flytte flere statslige arbejdspladser ud i provinsen.  Der var en klar erkendelse af, at det er svært, og at det vil kræve fuld politisk opbakning til en overordnet  strategi, der over en årrække kan sikre placeringen af statslige styrelser i kompetente og relevante miljøer i provinsen.

Fynsk Erhverv prioriterer denne dagsorden højt og vil i forbindelse med det forestående folketingsvalg rejse sagen overfor de forskellige politiske partier.

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.