Nyheder • 17/09/2015

Få Danmarks største computer til at beregne de bedste løsninger for din virksomhed

Har jeres virksomhed et problem? Det problem, I altid ender med at lave en lappeløsning på, fordi det virker for stort og for uløseligt? SDU Supercomputer Challenge er en konkurrence, hvor studerende fra ungdomsuddannelserne dyster om at få lov til at køre deres løsninger af en række virksomheders problemer på SDU’s supercomputer; Abacus 2,0.

SDU og Matematikforeningen Logimondo samarbejder med A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond om SDU Supercomputer Challenge: en konkurrence, der bringer studerende ved de fynske ungdomsuddannelser og firmaer med svære problemer sammen om at finde intelligente løsninger – ved hjælp af SDU’s nye supercomputer, ABACUS 2.0. 

Hvis jeres virksomheds problem bliver kåret som et af de tre vinderprojekter, vil det betyde, at I får gratis køretid på Danmarks største supercomputer til en værdi af op imod 1. mio. kr. Efter projektet er afsluttet, vil I derfor stå med en klar viden om, hvordan problemet i jeres virksomhed løses og bearbejdes.

Selv hvis I ikke vinder, har I opnået en større indsigt i, hvordan jeres problem kan håndteres, og hvordan I kan arbejde videre med løsningen.

– Idéen udspringer af, at jeg gerne ville finde nogle rigtige og konkrete problemstillinger fra den virkelige verden at regne på fortæller Peter Bækgaard Madsen fra Institut for Matematik og Datalogi på SDU til Fynsk Erhverv og fortsætter:

– Svære ting er ofte ikke svære; de tager bare lang tid. ABACUS er 10.000 gange hurtigere end den computer, du har stående på dit bord, og det er det, der gør den interessant. Hvis du får den relevante information på meget kort tid, så kan du bruge den til noget. Hvis computeren skal stå og regne alle variable ud i tre år, hvilket jeg selv har prøvet i et projekt, jamen hvad skal man så lave i mellemtiden? Det er hastigheden, der er afgørende.

Peter Bækgaard Madsen forklarer, at det er meget svært på forhånd at afgøre, hvilke problemer supercomputeren kan hjælpe en virksomhed med, så det derfor er nødvendigt for interesserede at ringe til ham og få en snak om, hvad der er muligt, og hvad der ikke er.

– Men som eksempel hjælper computeren med at lave en præcis befolkningstælling af Danmark lige fra tiden, hvor vi begynder at have troværdigt data fra kirkebøger og indtil Danmarks Statistik begynder at føre tilsyn. Men man kunne også forestille sig grundige kundeanalyser, beregninger af byggeprojekter eller noget helt andet, hvor supercomputerens kapacitet kan bruges til at beregne et resultat, der kan anvendes, forklarer han.

Forløbet:

I samråd med projektleder, Peter Madsen, diskuterer I, om problemet har potentiale til at kunne løses ved hjælp af en
supercomputer og aftaler problemets omfang. Herefter bliver I inviteret til den første workshop i forløbet, der finder sted
torsdag 5. november 2015, hvor I præsenterer problemet for studerende fra ungdomsuddannelserne på en messe, hvor de efterfølgende kan byde ind med ønsker til, hvilke problemer de gerne vil være med til at løse.

Efter messen inddeles de studerende i mindre grupper, som i de efterfølgende måneder får tilbudt vejledning fra universitetet, ligesom jeres virksomhed forventes at investere tid og ressourcer i jeres studerende, så de bliver klædt på, til at arbejde med jeres problem. Projektet løber over et år, og ved den afsluttende del af konkurrencen vil et dommerpanel sidde klar til at vurdere og bedømme, hvilke tre projekter, der vinder SDU Super Computer Challenge og dermed får lov til at køre deres løsninger på Abacus 2,0.

Med prisen følger også 25.000 kr., til hver af grupperne til deling blandt de studerende.

Tilmeld din virksomhed

Alle løsninger i SDU Supercomputer Challenge er open source, og I har derfor fri mulighed for at benytte de beregninger, der kommer ud af konkurrencen. Men det betyder også, at I skal være forberedte på at dele al viden åbent.

Eksemplerne på, hvad supercomputeren kan bruges til, er mange. Det kan være analyse af menneskelig flokadfærd eller beregning af energieffektivitet i en kompliceret produktionskæde eller noget helt tredje, som netop er det jeres virksomhed har brug for at undersøge. Det er kun fantasien, der sætter grænser for problemets karakter.

Vil I tilmelde jer SDU Supercomputer Challenge, eller vil I høre mere, så kan i kontakte projektleder Peter Madsen på tlf. 28 83 62 95 eller skrive til ham på peter@logimondo.dk, og booke ham til at komme at fortælle mere om SDU Supercomputer Challenge.

Læs mere på: www.sdu.dk

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.