Nyheder • 30/09/2014

EKF: “Vi er en slags statsgaranteret kassekredit”

Finansiering og sikring af kapital er meget væsentlige faktorer, når danske virksomheder skal samhandle med udlandet. Især for nye eller små- og mellemstore virksomheder er det tit nødvendigt med kapitalsikring, før en ordre falder i hus.

Eksport Kredit Fonden (EKF) er en fond under Erhvervs- og Vækstministeriet, som siden 1922 har hjulpet danske virksomheder med at gennemføre handler med udlandet.

Hvis din forretning er sund, hvis den udenlandske kundes kreditværdighed er i orden, hvilket EKF selv vurderer, og hvis dine eksportforretninger også gavner Danmark, så kan EKF garantere, at din virksomhed og din bank – eller den udenlandske kunde – får pengene tilbage, skulle der ske noget med forretningen.

“Typisk garanterer vi for mellem 80- og 90% af handlen. Vi kan groft sagt hjælpe virksomheder med at få en større kassekredit, end virksomhederne kan få igennem deres banker,” fortæller Kim Richter, afdelingsdirektør i EKF.

“Rigtig mange handler med udlandet ville aldrig være blevet til noget, hvis det ikke var fordi, vi kunne komme med en statsstemplet garanti til at bakke det op med,” fortsætter han.

Læs mere om, hvad EKF hjælper danske virksomheder med lige her. 

“Ved de udenlandske handler kan vi f.eks. hjælpe med en SMV-garanti, som er er en garanti fra os til den danske bank, så den danske bank kan give den udenlandske kunde kredit. Selvom den udenlandske kunde på den måde betaler over en længere periode, får den danske virksomhed den fulde betaling med det samme. SMV-garantier sikrer rigtig meget handel med udlandet.”

Endnu intet boom på de nye markeder
Selvom den danske handel med lande i Asien, Østeuropa og Sydamerika er stigende, oplever EKF ikke noget decideret boom i efterspørgslen efter garantier på de nye markeder.

“Der har været en stigning, men der er lige så stort behov for sikring af kapital i handlen med vores nærområder som på de nye markeder, og vi samhandler stadig langt mest med landene omkring os,” fortæller Kim Richter.

Alle typer danske virksomheder gør brug af EKF, men det er især nye virksomheder og små og mellemstore eksportvirksomheder, som har brug for den statsgaranterede kapitalsikring for at gennemføre handler.

Lindø-virksomhed fik ordre med den canadiske flåde
Odense Maritime Technology (OMT) er en ung virksomhed, der arbejder med skibsdesign fra bl.a. Lindø Industripark.

OMT har på trods af virksomhedens unge alder vundet en stor ordre fra den canadiske flåde – og det selvom flåden stillede en meget stor leverancegaranti, som OMT ikke selv kunne levere.

​”Uden EKF’s medvirken havde vi aldrig kunnet byde på den kontrakt, og vi havde heller ikke fået den,” fortæller Knud Sant, bestyrelsesformand hos OMT.

Læs hele historien om Odense Maritime Technologys handel med den canadiske flåde her. 

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.