Debat • 19/05/2016

“De nye generationer på arbejdsmarkedet er børn af deres tid”

23. maj afholder Fynsk Erhverv i samarbejde med Tietgen Business og HK Midt åbent arrangement om generation YZ, hvor kultursociolog Emilia van Hauen gør de fremmødte klogere på disse generationer, som er på vej ind på arbejdsmarkedet. “Ældre generationer har altid haft temmelig enslydende fordomme om de unge generationer, men der er ikke noget nyt under solen ved generation YZ. Der er ikke noget at være bekymret for,” fortæller Emilia van Hauen til Fynsk Erhverv. 

23. maj i Mødecenter Fabrikken i Odense kan alle interesserede høre kultursociolog Emilia van Hauen fortælle om generationerne Y og Z, som er de generationer, der er født fra ca. starten af firserne og til i dag. Det er med andre ord de generationer, der er nye på arbejdsmarkedet eller på vej derud.

– Det har vitterligt altid været sådan, at de ældre generationer er bekymrede for de unge generationers narcissisme og mangel på disciplin, modenhed, respekt og så videre, og det er også de typiske bekymringer for generation YZ. Men der er ikke noget nyt under solen her. Der er ikke noget at være bekymret for, fortæller Emilia van Hauen.

Børn af deres tid
En anden fordom om Generation YZ er derimod helt korrekt: de er digitale indfødte.

– De unge er vokset op med den teknologi, der præger vores verden i dag, og anvender den helt naturligt. De er også vandt til, at den konstant og lynhurtigt ændrer sig, fortæller Emilia van Hauen.

Hun understreger, at mange af de unge generationers karakteristika bliver misforstået af de ældre generationer.

– Jeg læste en undersøgelse, der viste, at unge menneskers favorittidspunkt var, når de blev kørt i skole af deres forældre. Det kan man selvfølgelig vælge at tolke som et tegn på generationens forkælethed, men i virkeligheden reagerer de unge jo bare på de input, de får leveret. De er børn af deres tid. Og i undersøgelsen valgte de netop dette som deres favorittidspunkt, fordi det var her, de havde forældrenes opmærksomhed, siger Emilia van Hauen.

Tryghed og frihed
– Det peger på et skisma, som er meget udtalt ved Generation YZ: De stræber meget stærkt efter både frihed og tryghed – og de søger fællesskaber, selvom de i høj grad også er individualister. De er i høj grad præget af at være vokset op i usikre terrortider og i tider, hvor de aldrig ved, hvornår noget er privat eller offentligt, men samtidig vil de også have det bedste ud af livet og at livet skal have mening.

– De har brug for struktur, men også for, at strukturen ikke er så stram, at den kvæler deres kreativitet. Så hvis de ikke oplever, at deres arbejde er meningsgivende, så går de simpelthen, fortæller Emilia van Houen og fortsætter:

– Samtidig er det også produktive generationer, som ser det som en selvfølge, at de skal være skabende.

 

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]