Debat • 19/05/2016

“De nye generationer på arbejdsmarkedet er børn af deres tid”

23. maj afholder Fynsk Erhverv i samarbejde med Tietgen Business og HK Midt åbent arrangement om generation YZ, hvor kultursociolog Emilia van Hauen gør de fremmødte klogere på disse generationer, som er på vej ind på arbejdsmarkedet. “Ældre generationer har altid haft temmelig enslydende fordomme om de unge generationer, men der er ikke noget nyt under solen ved generation YZ. Der er ikke noget at være bekymret for,” fortæller Emilia van Hauen til Fynsk Erhverv. 

23. maj i Mødecenter Fabrikken i Odense kan alle interesserede høre kultursociolog Emilia van Hauen fortælle om generationerne Y og Z, som er de generationer, der er født fra ca. starten af firserne og til i dag. Det er med andre ord de generationer, der er nye på arbejdsmarkedet eller på vej derud.

– Det har vitterligt altid været sådan, at de ældre generationer er bekymrede for de unge generationers narcissisme og mangel på disciplin, modenhed, respekt og så videre, og det er også de typiske bekymringer for generation YZ. Men der er ikke noget nyt under solen her. Der er ikke noget at være bekymret for, fortæller Emilia van Hauen.

Børn af deres tid
En anden fordom om Generation YZ er derimod helt korrekt: de er digitale indfødte.

– De unge er vokset op med den teknologi, der præger vores verden i dag, og anvender den helt naturligt. De er også vandt til, at den konstant og lynhurtigt ændrer sig, fortæller Emilia van Hauen.

Hun understreger, at mange af de unge generationers karakteristika bliver misforstået af de ældre generationer.

– Jeg læste en undersøgelse, der viste, at unge menneskers favorittidspunkt var, når de blev kørt i skole af deres forældre. Det kan man selvfølgelig vælge at tolke som et tegn på generationens forkælethed, men i virkeligheden reagerer de unge jo bare på de input, de får leveret. De er børn af deres tid. Og i undersøgelsen valgte de netop dette som deres favorittidspunkt, fordi det var her, de havde forældrenes opmærksomhed, siger Emilia van Hauen.

Tryghed og frihed
– Det peger på et skisma, som er meget udtalt ved Generation YZ: De stræber meget stærkt efter både frihed og tryghed – og de søger fællesskaber, selvom de i høj grad også er individualister. De er i høj grad præget af at være vokset op i usikre terrortider og i tider, hvor de aldrig ved, hvornår noget er privat eller offentligt, men samtidig vil de også have det bedste ud af livet og at livet skal have mening.

– De har brug for struktur, men også for, at strukturen ikke er så stram, at den kvæler deres kreativitet. Så hvis de ikke oplever, at deres arbejde er meningsgivende, så går de simpelthen, fortæller Emilia van Houen og fortsætter:

– Samtidig er det også produktive generationer, som ser det som en selvfølge, at de skal være skabende.

 

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.