Debat • 12/11/2019

Debat: Bæredygtig omstilling kalder på handlekraft og risikovillighed

FN's 18. mål Fynsk Erhverv

I 2015 vedtog FN 17 ambitiøse verdensmål for en bæredygtig udvikling på kloden. Med verdensmålene peger FN på, at social-, økonomisk- og miljømæssig udvikling er tæt forbundet og kræver en integreret indsats. Grundtanken med verdensmålene er, at vi skal kunne leve et godt liv i dag samtidig med, at vi giver verden videre i en ordentlig stand, så vores børn og børnebørn kan leve et ligeså godt liv i fremtiden.   Yderst sympatisk og værd at engagere sig i.

Regeringen og dens støttepartier har formuleret et nationalt mål om at udlede 70% mindre CO2 og andre klimagasser i 2030, end vi gjorde i 1990. Et ambitiøst mål, som får opbakning over en bred kam i Folketinget og i befolkningen.

Skal vi for alvor sætte fart i den bæredygtige omstilling og opfylde dette nationale mål i 2030, så vil vi gerne fra Fynsk Erhvervs side foreslå endnu et mål. Lad os kalde det mål nr. 18, nemlig det mål, der appellerer til ’handlekraft og risikovillighed’.

Dette mål nr. 18 er det, der skal sikre, at nye, innovative løsninger, der taler ind i den bæredygtige omstilling, får en let og uhindret adgang til markedet og bliver reelt efterspurgt og anvendt i stedet for de mere traditionelle løsninger. Det kræver, at der er nogle forbrugere, virksomheder, offentlige institutioner og ikke mindst bygherrer m.fl., der tør vise handlekraft og risikovillighed og vælge de nye produkter og løsninger. Og det er også dette mål, der skal sikre, at myndigheder og politikere får ryddet op i gamle sædvaner og fjernet de lovgivningsmæssige barrierer, der står i vejen for denne omstilling.

I takt med de stadigt stigende mængder vedvarende energi som f.eks. vind og sol, der kommer ind i energisystemerne, er der basis for at samtænke energisystemerne på en ny måde. Den bedste og mest effektive måde at udnytte dette energipotentiale på og udvikle nye teknologiske løsninger, er ved at samarbejde på tværs af værdikæden – med et klart kommercielt sigte.

Derfor er en række fynske virksomheder gået sammen i et udviklingskonsortium i Fynsk Erhverv med det formål at samarbejde om innovation og udvikling af nye bæredygtige energiløsninger, der sikrer optimal udnyttelse og genbrug af energi via eksisterende anlæg og produkter. Her deles ny viden og idéer og arbejdes med konkrete løsninger og projekter, der kan udvikles og produceres til markedet. Man skal ikke opholde sig ret længe sammen med disse driftige erhvervsledere for at fornemme den handlekraft og risikovillighed, de mobiliserer. De har set markedspotentialet og de nye forretningsmuligheder. Men de står også overfor nogle faktuelle barrierer, som kræver, at også de politiske beslutningstagere lokalt og nationalt bringer mål nr. 18 i anvendelse.

De fynske kommuner har netop været vært ved et Grønt Topmøde, som var startskuddet til en fælles Grøn Vision for Fyn. I Fynsk Erhverv ser vi gerne, at en sådan fælles, fynsk retning og vision på én og samme tid baner vejen for vækst i virksomhederne og sikrer en mere bæredygtig udvikling. Så lad os udleve de 17 verdensmål og med mål nr. 18 gøre Fyn til Danmarks mest bæredygtige region.


Fynsk klumme, bragt i Erhverv+ 4.november 2019
Af Jytte Reinholdt, Direktør i Fynsk Erhverv

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen