Debat • 06/05/2020

Forskellige hjælpebehov

Coronakrisen har i den grad slået benene væk under rigtigt mange virksomheder. Det er uden sammenligning det voldsomste, vi har set i nyere tid. Derfor var det meget betryggende, at regeringen var ude med klare forsikringer om, at man vil holde hånden under dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser. Ros til regeringen for disse klare udmeldinger.

Det synlige bevis på det er hjælpepakkerne. Her er lønkompensationsordningen helt central i forhold til, at virksomheder kan imødegå et stort omsætningstab. Men denne model passer dog ikke til alle brancher og typer af virksomheder.

Væksthusgartnerier, som arbejder med levende planter, passer ikke ind lønkompensationsordningen.  De nuværende planter skal passes hver dag, også selvom der ikke er afsætningsmuligheder lige nu.  Og de planter, der forhåbentligt kan afsættes om nogle få måneder, skal sættes i produktion nu osv.  Derfor er det ikke muligt at sende medarbejderne hjem med lønkompensation. Gør man det, så lukker man virksomheden.

Hvad er den indre logik i, at medarbejderne skal sendes hjem med fuld løn og uden kontakt til virksomheden, hvis virksomheden skal kunne opnå lønkompensation?

Hvorfor ydes der ikke i stedet tilskud til lønomkostningerne i virksomhederne, så vi fortsat kan gøre brug af medarbejdernes viden og arbejdskraft, opretholde produktionen og være klar til, når kunderne begynder at efterspørger vores planter igen?

Desværre fastholder regeringen, at alt kan løses via lønkompensationsordningen – og gør dermed en hel branche fortræd.

Som formand for henholdsvis Dansk Gartneri og Fynsk Erhverv er det yderst kritisk, at der ikke allerede er sket en tilpasning af hjælpepakkerne til de branchespecifikke forhold, som er gældende i bl.a. gartnerierhvervet. Med sine godt 10.000 beskæftigede incl. følgeerhvervene står vi her med et skræmmende eksempel på en branche, som risikerer at blive reduceret og siden udkonkurreret af de hollandske kolleger.

Så kære regering, tilpas ordningerne nu, så vi også har et stærkt gartnerierhverv på den anden side krisen.

 

Fælles debatindlæg i Børsen  6. maj 2020 af Jørgen Andersen, formand Dansk Gartneri og Henrik Neelmeyer, formand Fynsk Erhverv

Foto: Mette Krull

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer