Nyheder • 07/12/2016

Månedens virksomhed: LIFA A/S Landinspektører

Vores verden ændrer sig hele tiden

Tilknytningen af en professionel bestyrelse har været medvirkende til, at landinspektørfirmaet LIFA, der oprindeligt blev grundlagt i Assens, har præsteret stigende vækst i et marked i voldsom forandring.

Landinspektørbranchen er midt i en langvarig overgangsfase, hvor opgaverne ændrer sig dramatisk år for år. De omstillingsparate overlever og vokser, mens adskillige andre må dreje nøglen om, fordi ny teknologi overtager opgaverne.

LIFA, der har hovedsæde på Fyn, hvor halvdelen af de ansatte også har arbejdsplads, hører til i den omstillingsparate kategori. Firmaets overskud vokser såvel som medarbejderskaren år for år, og direktør Lennart Hansen er ikke i tvivl om, at han og kollegaerne fortsat skal have skarpt fokus på udviklingsmulighederne, hvis fremdriften – og overlevelsen skal sikres på sigt.

– Det er efterhånden lang tid siden, at vi alene var et traditionelt landinspektørfirma, og vores arbejdsopgaver ændrer sig hele tiden. Man kan sige, at af de produkter, vi havde for 10 år siden, der har vi måske kun 50 procent på hylderne i dag, og mon ikke man kan sige, at vi kun henter 25 procent af omsætningen på de gamle produkter, siger Lennart Hansen, der lagde grundstenen til den nuværende virksomhed i 1982 i Assens.

Teknologien bærer udfordringerne og mulighederne

I sine første ti år i direktørsædet kunne Lennart Hansen styre en virksomhed, hvor landinspektøropgaverne i marken var hovedforretningen, så begyndte tingene at ændre sig, og LIFAs første alternative produkter på hylderne dukkede op.

– Den proces startede for alvor i begyndelsen af 90’erne med EDB-kort og er så siden vokset med offentlige data, som vi har fået mulighed for at distribuere i forarbejdet form. Vores største kundegruppe er stadig kommunerne, men vores opgaver er nu hyppigere konsulentopgaver, hvor vi laver analyser af data til planlægninger, så beslutningerne ikke længere kun skal træffes på mavefornemmelse.

– Desuden har vi en række opgaver for forsyningsselskaber som vand og kloak, og så arbejder vi for styrelser, ministerier og naturligvis en lang række private virksomheder, hvor der er brug for IT-løsninger, der er baseret på kort- og ejendomsdata, forklarer Lennart Hansen og fortsætter:

– Udviklingen i teknikken gør også, at vi kan levere på nogle andre præmisser og til andre priser, end vi kunne før. En af tingene er, at vi har fået en såkaldt ”Slammer”, hvor vi kan gå en bygning igennem på et par timer, og så kan der være en komplet tegning klar næste morgen. Nøjagtigheden er ikke så stor som ved traditionelt målearbejde, men prisen er helt anderledes, og nogle gange er det det, der skal til, før det bliver interessant for kunderne. Og det er sådan, vi skal tænke. – For os handler det meget om, at vi har fokus på at udvikle os og følge med markedet.

Professionel bestyrelse holder kursen

LIFA er ejet af de 25 partnere i huset, men med til at holde fokus på fremtiden er en professionel bestyrelse med to eksterne medlemmer, og Lennart Hansen kan ikke understrege nok, hvad det har betydet for LIFAs udvikling:

– Det har været meget, meget værdifuldt for os. Vi har Hans O. Damgaard, der er direktør i Stibo A/S, og så har vi Wenche Strømsnes fra Center for Ledelse med. De er dygtige og skarpe, og frem for alt er de gode til at stille de rigtige spørgsmål. Jeg har brugt Hans meget som sparringspartner på en række IT-spørgsmål, og Wenche har også faciliteret nogle ture, hvor vi har arbejdet med LIFA i 2028 og med at gøre virksomhedens DNA synlig. Det har bestemt gjort vores forretningsfokus skarpere, konstaterer Lennart Hansen og tilføjer, at kvaliteten af bestyrelsesmøderne er øget betragteligt.

– Det at få eksterne bestyrelsesmedlemmer ind gør, at det bliver nogle meget mere professionelle bestyrelsesmøder, hvor vi er bedre forberedte, og vi rykker os mere, end vi gjorde før. Og så er vi blevet meget mere klar på at få standset tiltag i tide. God forretning handler jo også i høj grad om at vælge opgaver fra, når de ikke giver mening i det store hele, og det er vi blevet bedre til, slutter Lennart Hansen.

Fakta om LIFA A/S Landindspektører

Fynsk adresse: Østergade 61, 5000 Odense C
Ansatte 112
Start år 1998

Læs mere om LIFA

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.