Nyheder • 05/10/2021

Tværgående samarbejde glæder i Svendborg

(Se interview nederst i artiklen)

Der var bred enighed om store dele af den indsats, der skal gøres for at forbedre erhvervslivets klima i Svendborg, da borgmester Bo Hansen (A) og venstres spidskandidat Mette Christensen (V) mandag aften mødtes ved Fynsk Erhvervs KV21-fyraftensmøde ved den hæderkronede Svendborg-virksomhed C.C. Jensen.

”Jeg synes, at rammerne er kommunens opgave. Derfor ville det første, som ringer i mit hoved være infrastruktur. Men det handler også om velfærd. Jeg tror, at velfærdens institutioner, det er også en del af det at tiltrække arbejdskraft – at man har gode børnehaver og gode skoler. Så det er delt både i hardware og i software, kan man sige,” sagde borgmester Bo Hansen, som undervejs i debatten noterede sig en læring fra Fynsk Erhvervs Vækstbarometer, som han ville arbejde på at løse:

”Jeg hæftede mig lidt ved den del, hvor man gik meget tæt på Svendborg by. Altså om, hvad vi er gode til, og hvad vi er mindre gode til. Der var noget omkring digitalisering og bredbånd, hvor jeg tænkte på, at det skal jeg hjem og have kigget på, for det var faktisk informationer, der overraskede mig. Det skal vi ikke være bagud på i sådan et område som vores, så det tager jeg med,” lovede Bo Hansen, der har båret borgmesterkæden siden 2018, hvor Socialdemokratiet overtog opgaven fra Venstre i Svendborg.

Havneområdet skal udvikles

Venstres forkvinde i borgmesterkampen, Mette Christensen, var enig med Bo Hansen om, at infrastrukturen i Svendborg er vigtig at få på plads, og hun havde desuden et par specifikke punkter, hun gerne vil tage fat på.

”Omkring infrastrukturen har vi en stor opgave med at forbedre den til gavn for vores erhvervsliv. Hvis vi vil udvikle ved vores havneområder med flere uddannelser eller maritime erhverv, så får vi brug for at styrke vores infrastruktur, så det er helt klart et af de punkter, som jeg gerne ville bruge penge på,” konstaterede Mette Christensen, som glædede sig over dialogen på mødet, der var duellanternes første i en lang række frem mod Kommunalvalget 16. november.

”Jeg synes, at der har været nogle signaler til, at vi skal satse på iværksætteri, nye virksomheder og ny teknologi. Jeg synes, at det har været godt, at der har været nogle virksomheder med,” lød det.

Fælles mål glæder fremmødte

En af de tilhørerne var Jesper Bernhardt, som er direktør for det maritime akademi SIMAC, og han glædede sig over, at den lokale fremtid tegner lys.

”Uanset om det nu er den ene eller den anden side, der vinder løber med borgmesterposten, så er jeg betrygget i, at der er et tværgående samarbejde, fordi der er nogle fælles mål. Jeg kan høre, at der er nogle detaljer, som skal drøftes videre,” sagde Jesper Bernhardt, der har ansvaret for tre maritime studieretninger, som tæller 775 studerende og 90 medarbejdere.

På spørgsmålet om, hvordan han personligt ville fordele ressourcerne, hvis han kunne vælge, overlader Jesper Bernhardt trygt roret til kommunens politikere.

”Nu er jeg jo ikke på valg, så jeg skal ikke allokere de midler, som eventuelt faldt ned. Det vil jeg overlade drøftelsen af til politikerne. Men nogle af de områder, som har været nævnt i dag, er rigtigt spændende, og det kan sagtens videreudvikles til stor gavn for Svendborg og for Danmark i det hele taget.

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen