Nyheder • 18/11/2016

Tietgenprisen 2016 og NEXT Tietgenprisen 2016

Torsdag aften blev de prestigefyldte Tietgenpriser uddelt til to mennesker, der har gjort sig særligt bemærket i det fynske erhvervsliv.

TietgenPrisen uddeles hvert år til en fynsk forretningsmand eller -kvinde, der har gjort sig bemærket inden for innovation og nytænkning, og som udover at gavne sin egen forretning også har været en gevinst for det fynske samfundsliv.  Fra i år uddeles NEXT Tietgenprisen efter de samme kriterier til en ung iværksætter på Fyn. Prismodtagerne udvælges af Tietgen-komiten, der består af formanden for Fynsk Erhverv, chefredaktøren for Fyens Stiftstidende, formanden for Udvikling Fyn og formanden for Tietgen.

Tietgenprisen 2016

Esben Østergaard, Universal Robots

 

Det var en af Fyns mest succesrige erhvervsledere, der torsdag aften modtog Tietgenprisen for øjnene af godt 140 fynske virksomhedsledere på Hotel Hesselet i Nyborg. Prisen blev her uddelt til Esben Østergaard, der for kun 11 år siden var med til at stifte Universal Robots, og siden har oplevet vækstrater i størrelsesordenen 50-100% årligt siden da. Og Esben Østergaard er idag teknisk direktør i Universal Robots, der i 2015 blev solgt til en amerikansk kapitalfond for små 2 mia. kr.

I motiveringen er der lagt vægt på, at Esben Østergaard ud over at have skabt fantastiske resultater på Fyn også bidrager til en positiv udvikling og gør en forskel i andre sammenhænge for Danmark og verden.

Her følger uddrag af motiveringen/talen ved uddelingen til Esben Østergaard:

“Du stiftede som én af 3 for kun 11 år siden Universal Robots. Det er utroligt, at den virksomhed ikke er ældre, med dens nuværende størrelse og med dens impact på hele robotbranchen. 

Dit udgangspunkt for at stifte virksomheden var, at du fra 2001 til 2005 havde arbejdet som forsker og adjunkt inden for robotteknologi og brugergrænseflader på SDU. Her lagde du, sammen med to af dine forskningskolleger, grunden til genopfindelsen af industrirobotten. 

Du har også før stiftelsen af Universal Robots, arbejdet både som forsker ved USC Robotics Labs og som gæsteunderviser på AIST i Tokyo. 

Siden stiftelsen er Universal Robots vokset med i størrelsesordnen 50-100% om året, hvert år! Det kan ikke mange virksomheder slå. 

Som alle ved blev Universal Robots tidligere i år solgt for små 2 mia kr. Du ejede over 5% af aktierne og behøvede rent økonomisk ikke at arbejde. Du fortsætter imidlertid med at arbejde som teknisk direktør. Du ønsker at fortsætte med at gøre en forskel. 

Du vil gøre en forskel for Universal Robots, men du vil langt mere end det. Du vil gøre en forskel for Danmark og verden. 

Du engagerer dig i at vi får mere produktion i Danmark, da produktion er en forudsætning for flere opfindelser. Du er således i con amore bestyrelsen for  ”MADE”. 

Du deler tit og ofte ud af din viden som advisor i forskellige sammenhænge, bl.a. kan nævnes Odense Robotics, SDU’s strategiudvalg, Cortex Park m fl.

Du holder foredrag til inspiration for nye iværksættere både rundt i Danmark og internationalt. 

Du er meget optaget af fordelingspolitikken på verdensplan. 

Du engagerer dig også i, hvis vi i verden i højere grad producerer, hvor produkterne forbruges, vil vi nedbringe belastningen af miljøet. 

Det siges om dig, at du vil gøre verden til et bedre sted for mennesker.

Mere fornem og bedre afslutning gives ikke til motivation for netop din modtagelse af TietgenPrisen.”

Prisen var i år fulgt af et diplom, en skulptur af Jens Galschiøt, der viser foden af Merkur, som i det gamle Rom var gud for kommunikation, hurtighed og handel, samt Jonathan Løws netop udkomne GURUBOGEN.

 

NEXT Tietgenprisen 2016

Tine Gudrun Petersen, SPIS! Odense Food Festival

NEXT Tietgenprisen er en nyindstiftet pris, der ved det velbesøgte ’Agerhønsegilde’ på Hotel Hesselet torsdag aften blev uddelt til stifteren af og direktøren for SPIS! Odense Food Festival Tine Gudrun Petersen.

Trods sygdom lykkedes det Tine at møde op personligt og modtage prisen, som hun får som ung iværksætter med et stort engagement og bemærkelsesværdige resultater allerede på festivallens 2. år med ca. 11.000 besøgende – samt for hendes engangement i samfundsanliggender iøvrigt.

Årets prismodtager så et hul i eventmarkedet og har på kort tid – og med et begrænset budget – formået at skabe en succes, hvis vision er at fejre vores fynske og danske mad- og måltidskultur og bringe mennesker sammen på tværs af alder, etnicitet og uddannelsesgrad.

Her følger uddrag af motiveringen:

“Tine, du har en brændende trang til at bidrage til samfundet, og har en stor kærlighed til vores fynske ø. Du deltager f.eks. uegennyttigt i diverse bestyrelser, holder oplæg for studerende og foreninger, skriver klummer til Ugeavisen, og deltager i “Søndagsholdet” på P4Fyn. 

Ligeledes tager Tine sit samfundsansvar alvorligt i den forstand at der altid er spændende og kompetenceudviklende praktikpladser på SPIS! til studerende fra mange forskellige studieretninger. 

I øvrigt har Tine, sammen med andre aktører, for nyligt ageret politisk på vegne af unge gastro-iværksættere og håber at se arbejdet bære frugt efter nytår, med et ændringsforslag til bevillingsloven. 

Med denne præsentation kan vi konstatere, at du ikke kun tog store skridt som barn, men at du nu også har indtaget den store scene i erhvervslivet, som en rigtig dygtig forretningskvinde!”

NEXT Tietgenprisen blev fulgt af et diplom, Jonathan Løws netop udkomne GURUBOGEN samt 2 sparringssessions med netop Jonathan Løw, som skal give Tine endnu mere succes som iværksætter og forretningskvinde.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer