Nyheder • 15/03/2021

Steen Bocian tror på snarlig bedring for økonomien

Gennem et par årtier har Steen Bocian været blandt de hyppigst citerede kilder i de danske medier, når historierne omhandler økonomiske analyser, og siden 2018 har han været tilknyttet Dagbladet Børsen som cheføkonom og perspektiv-redaktør.
I sagens natur har den 49-årige Cand. polit da også været travl i løbet af den igangværende coronapandemi, der ud af det blå satte den danske økonomi under pres, og den statusrapport bliver – med danske og fynske briller – omdrejningspunktet, når Steen Bocian taler online ved Fynsk Erhvervs generalforsamling den 24. marts.
“Min umiddelbare vurdering er, at vi i Danmark begynder at bevæge os ud af coronakrisens værste periode i løbet af de kommende måneder, og jeg synes, at udsigterne er forholdsvis fornuftige, selvom der naturligvis er mange,  der er hårdt ramt,” siger Steen Bocian, som blandt andet finder positive tegn i virksomhedernes personaleforhold:
For et år siden så vi, at virksomhederne afskedigede eller i hvert fald stoppede med at ansætte, og der kan vi se, at der er mange, som nu ruster sig til tiden efter coronaen, blandt andet med nyansættelser.
“Hvor finanskrisen var en økonomisk krise, som krævede lang tilpasning af boligmarkedet og bankerne efterfølgende, så er det anderledes med en pandemi, som nok giver meget store problemer, men det får næppe lige så lange tråde som finanskrisen. Vi har blandt andet haft en lang række hjælpepakker for at forhindre, at den første brik i dominospillet væltede, og derfor tror jeg ikke, at vi får en europæisk statsgældskrise, som vi gjorde med finanskrisen,” lyder analysen videre.
“Sidste år oplevede vi omkring sommerferien, at den økonomiske aktivitet kom ret hurtigt igen, da vi åbnede op omkring maj og juni, og nu er der jo basis for at håbe på, at vaccinerne kan forhindre det tilbageslag, som vi fik efterfølgende sidste år.”

Svær bølgegang forude

Ifølge Bocian har det seneste år vendt op og ned på meget i det danske erhvervsliv, og de kommende måneder vil sætte mange på en hård prøve. Men ikke desto mindre ser han positivt på fremtiden.
“Bare det, at pandemien forsvinder, betyder, at en stor del af skyerne letter. Men det bliver ikke nogen nem øvelse at bevæge sig ud af restriktionerne igen. Pandemien kommer til at kræve en nuanceret genoplukning, og det kan godt blive en svær proces, med en bølgegang, som nogle virksomheder vil have svært ved at tage konsekvenserne af. Indtil nu har der ikke været så mange konkurser, men der kan godt komme nogen nu,” vurderer Bocian, som også i spænding vil følge de eventyr, der er opstået i løbet af krisen.
“Der er nogle industrier, der har haft en kæmpe fest på de penge, vi ikke har kunnet bruge på blandt andet rejser, og en stor del af de penge forsvinder igen, når forbruget normaliserer sig. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at de virksomheder har en agilitet, som gør, at de kan holde de faste omkostninger på et niveau, der matcher deres kommende omsætning,” siger han.
Nye forretningsmuligheder i vente
Mens landenes nedlukning har betydet, at mange eksporteventyr har været lagt i dvale, forudser Børsens cheføkonom, at nogle samhandelsmarkeder vil være hurtigere i gang end andre, og der betyder også, at virksomhederne skal vurdere deres muligheder nøje.
“Verden er ikke faldet fra hinanden, men der er lande, som er ramt hårdere end andre, og nogle som har større udfordringer, end de havde før. For eksempel ser det ikke så godt ud i Italien, og Spanien og Frankrig er også hårdt ramt. Men hvis man kigger på USA, så giver Joe Bidens hjælpepakker til gengæld udsigt til høj vækst også på den korte bane, og det kan jo åbne nogle nye forretningsmuligheder også for de fynske virksomheder, hvis de er klar,” konstaterer Steen Bocian og tilføjer:
Det hele er ikke rosenrødt, men jeg er forsigtig optimist, og vi ser i hvert fald frem til, at 2021 bliver bedre end 2020, der selvfølgelig også var absurd. Ude i verden kan vi se, at der er fremgang, men vi skal holde øje med væksten i vores afsætningsmarkeder, for måske  kommer væksten ikke til at være der, hvor den tidligere har været.
Tilmeld dig Fynsk Erhvervs generalforsamling den 24. marts, hvor Steen Bocian uddyber sin analyse af den danske, fynske og internationale økonomi, og hvor du har mulighed for selv at stille spørgsmål.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen