Nyheder • 15/08/2024

Samarbejde og læring er UR’s sikkerhed for den fornødne arbejdskraft

Universal Robots er på mindre end 20 år gået fra at være en start-up-virksomhed, stiftet af tre studerende på Syddansk Universitet, til at være verdenskendt for avanceret robotteknologi, og i dag beskæftiger virksomheden over 1.000 ansatte på verdensplan.

Et centralt element i Universal Robots’ strategi er at have fokus på et sundt og inspirerende miljø for medarbejderne, og ifølge Lotte Sodemann Sørensen, som er Vice President of Human Resources, kræver det i høj grad, at de ansatte både er og føler sig som en del af noget større.

”Medarbejderne skal altid være meget bevidste om, hvad de er en del af, og hvad de er med til at skabe. Det er helt elementært og ikke noget, der nødvendigvis kræver en masse eksterne investeringer,” siger Lotte Sodemann Sørensen.

”Medarbejdere generelt ønsker at udvikle sig, men hvor det i gamle dage handlede om at komme opad på karrierestigen, så har de nye generationer også fokus på at udvide deres kompetencer og på at lære så meget som muligt. Når de siger ’Kan jeg overhovedet det her?’ til en ny opgave, så siger vi ’Ja, det kan du godt, og vi skal nok hjælpe dig’. Vores opgave som virksomhed er at få sat nogle interne systemer op, hvor vi hele tiden sørger for, at folk kan lære og blive tilknyttet nye projekter og så videre. Det gør vi blandt andet ved, at vi ikke har så stram en organisationsstruktur, og ved at have samarbejde som en af vores grundværdier,” fortæller Universal Robots Vice President of Human Resources.

Gode kollegaer er et vigtigt personalegode

Den voldsomme udvikling i det fynske roboteventyr betyder også, at virksomhederne i klyngen ofte har kig på de samme medarbejdere, der skal være med til at udvikle morgendagens løsninger, og generelt er der brug for rigtig mange mennesker i en branche med masser af succeshistorier.

Det gælder naturligvis også hos Universal Robots, og ifølge Lotte Sodemann Sørensen er en af løsningerne på den udfordring at holde så godt på medarbejderne, at de i hvert fald ikke søger andre steder hen, hvis de får mod på nye udfordringer.

”Det er kun ca. 15 % af de medarbejdere, vi ansætter, der har nogen som helst erfaring inden for robotbranchen eller med at arbejde med teknologi, der kan automatisere arbejdet. Så vi bruger mange kræfter på at lære vores medarbejdere, hvad dét handler om. Og jeg synes godt, at vi kan tillade os at være stolte over, at vi giver dem noget godt med i rygsækken, hvis de rejser videre fra UR. Samtidig er vores medarbejdere opmærksomme på, at de arbejder sammen med de bedste indenfor deres felt, og det tror jeg er noget af det vigtigste, man kan have som brand,” siger Lotte Sodemann Sørensen, som understreger, at den enkeltes udviklingsmuligheder i høj grad dyrkes på tværs af alle afdelinger i virksomheden.

Åben dør til øverste direktør

En klassisk udtalelse lyder, at ’her er direktørens dør altid åben’, og sådan er det næsten hos Universal Robots, hvor tingene dog er sat lidt mere i system for at sikre, at alle faktisk kan komme i direkte dialog med President og CEO Kim Povlsen, når de har noget på hjerte.

”Vores CEO afsætter hver måned en hel dag, hvor alle medarbejdere kan booke 20 minutter til at tale med ham om både stort og småt. Og det kan være alt muligt lige fra brok over kaffen til nye produktidéer. I en stor virksomhed kan der godt være nogle stopklodser, men på den her måde kan medarbejderne få hjælp til at vende tingene. Og jeg ved, at der er kommet konkrete pilotprojekter i stand, fordi gode idéer skulle testes af,” siger Lotte Sodemann Sørensen, som er overbevist om, at dialogen gavner virksomheden på flere måder:

”Kim får en rigtig god fornemmelse af, hvad der foregår i huset, og samtidig er der en vigtig signalværdi i at vise medarbejderne, at ledelsen er tæt på og lytter til dem, og at de ikke føler, at de sidder på bagklappen, mens virksomheden kører afsted med dem.

Vi håber jo også, at det inspirerer til, at alle tænker i åbne døre og tilgængelighed, for vores nye hovedsæde er netop skabt til, at det er let at samarbejde,” siger Lotte Sodemann Sørensen, som også med et smil understreger, at løsningen på alle problemer ikke ville være at afsætte mere tid i Kim Povlsens kalender:

”Dagen er altid fuldt booket, og Kim er godt træt bagefter, men det er alle minutter værd.”

Frihed og ledelse skal doseres rigtigt

Foruden den åbne dialog er en anden vigtig del af Universal Robots’ medarbejderstrategi at holde dørene åbne i en fleksibel organisationsstruktur, der tillader medarbejderne at tage nye opgaver og arbejde på tværs af forskellige projekter.

”Vi fokuserer mere på, hvem der skal arbejde sammen, end på, hvem din leder er. Vi har gode erfaringer med et samarbejdsmiljø, hvor medarbejderne lærer af hinanden og får nye perspektiver. Den struktur betyder også, at medarbejderne ikke er låst fast i stringente jobbeskrivelser. Vi ved selvfølgelig, hvem der har ansvaret, og hvem der skal levere hvad, men vi har ikke beskrevet det minutiøst.”

”Jeg tror, at det vigtige er, at du fra toppen har en god, gennemgående fortælling om, hvor du gerne vil hen, hvad vi skal have udrettet, og hvilke produkter vi vil udvikle. Når den mission er skarp, kan du bedre sætte rammerne fri, så ledelsen ikke behøver blande sig så meget i, hvordan man præcist finder ud af det,” siger Lotte Sodemann Sørensen, og understreger, at den model kræver både tillid og løbende tilretninger for at blive en succes.

”Det er vigtigt, at medarbejderne tør rejse sig og sige ’den dér målsætning, forstod vi ikke rigtigt. Det må du lige være skarpere på’. Og vi tester jo også modellerne af hele tiden. I al den her snak om empowerment kunne vi høre på medarbejderne, at de stadig har brug for ledelse, og at det også kunne blive lige vildt nok. Så må man tilrette ledelsesstilen og tage ansvar for de fejl, der kan være begået undervejs. Medarbejderne skal jo ikke være gidsler, hvis stien er lagt forkert,” konstaterer Lotte Sodemann Sørensen.

En del af et større fællesskab

Universal Robots og søstervirksomheden MIR var blandt de første virksomheder til at slå igennem på den internationale scene, men selvom duoen også størrelsesmæssigt er i en anden liga end de andre virksomheder i Odenses robotklynge, understreger Lotte Sodemann Sørensen, at fremtidens succeser i høj grad vil blive båret på ryggen af fællesskabet.

”Vi har en historiefortælling, der er meget større end os. Hvordan er det her blevet skabt? Vi skal være bevidste om, at vi alle sammen hjælper hinanden med at blive nogle gode, stærke virksomheder,” siger Lotte Sodemann Sørensen, der af samme årsag arbejder med åbenhed som en ufravigelig grundværdi hos Universal Robots:

”Vi er gået fra at være en meget lukket virksomhed til at åbne vores døre og tage imod erhvervsklubber og andre gæster for at give dem en forståelse af, hvad vi laver. Det skaber også netværk og nye samarbejdsrelationer for medarbejderne, og det er også med til at skabe værdi for alle parter.”

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.