Nyheder • 15/08/2024

Samarbejde og læring er UR’s sikkerhed for den fornødne arbejdskraft

Universal Robots er på mindre end 20 år gået fra at være en start-up-virksomhed, stiftet af tre studerende på Syddansk Universitet, til at være verdenskendt for avanceret robotteknologi, og i dag beskæftiger virksomheden over 1.000 ansatte på verdensplan.

Et centralt element i Universal Robots’ strategi er at have fokus på et sundt og inspirerende miljø for medarbejderne, og ifølge Lotte Sodemann Sørensen, som er Vice President of Human Resources, kræver det i høj grad, at de ansatte både er og føler sig som en del af noget større.

”Medarbejderne skal altid være meget bevidste om, hvad de er en del af, og hvad de er med til at skabe. Det er helt elementært og ikke noget, der nødvendigvis kræver en masse eksterne investeringer,” siger Lotte Sodemann Sørensen.

”Medarbejdere generelt ønsker at udvikle sig, men hvor det i gamle dage handlede om at komme opad på karrierestigen, så har de nye generationer også fokus på at udvide deres kompetencer og på at lære så meget som muligt. Når de siger ’Kan jeg overhovedet det her?’ til en ny opgave, så siger vi ’Ja, det kan du godt, og vi skal nok hjælpe dig’. Vores opgave som virksomhed er at få sat nogle interne systemer op, hvor vi hele tiden sørger for, at folk kan lære og blive tilknyttet nye projekter og så videre. Det gør vi blandt andet ved, at vi ikke har så stram en organisationsstruktur, og ved at have samarbejde som en af vores grundværdier,” fortæller Universal Robots Vice President of Human Resources.

Gode kollegaer er et vigtigt personalegode

Den voldsomme udvikling i det fynske roboteventyr betyder også, at virksomhederne i klyngen ofte har kig på de samme medarbejdere, der skal være med til at udvikle morgendagens løsninger, og generelt er der brug for rigtig mange mennesker i en branche med masser af succeshistorier.

Det gælder naturligvis også hos Universal Robots, og ifølge Lotte Sodemann Sørensen er en af løsningerne på den udfordring at holde så godt på medarbejderne, at de i hvert fald ikke søger andre steder hen, hvis de får mod på nye udfordringer.

”Det er kun ca. 15 % af de medarbejdere, vi ansætter, der har nogen som helst erfaring inden for robotbranchen eller med at arbejde med teknologi, der kan automatisere arbejdet. Så vi bruger mange kræfter på at lære vores medarbejdere, hvad dét handler om. Og jeg synes godt, at vi kan tillade os at være stolte over, at vi giver dem noget godt med i rygsækken, hvis de rejser videre fra UR. Samtidig er vores medarbejdere opmærksomme på, at de arbejder sammen med de bedste indenfor deres felt, og det tror jeg er noget af det vigtigste, man kan have som brand,” siger Lotte Sodemann Sørensen, som understreger, at den enkeltes udviklingsmuligheder i høj grad dyrkes på tværs af alle afdelinger i virksomheden.

Åben dør til øverste direktør

En klassisk udtalelse lyder, at ’her er direktørens dør altid åben’, og sådan er det næsten hos Universal Robots, hvor tingene dog er sat lidt mere i system for at sikre, at alle faktisk kan komme i direkte dialog med President og CEO Kim Povlsen, når de har noget på hjerte.

”Vores CEO afsætter hver måned en hel dag, hvor alle medarbejdere kan booke 20 minutter til at tale med ham om både stort og småt. Og det kan være alt muligt lige fra brok over kaffen til nye produktidéer. I en stor virksomhed kan der godt være nogle stopklodser, men på den her måde kan medarbejderne få hjælp til at vende tingene. Og jeg ved, at der er kommet konkrete pilotprojekter i stand, fordi gode idéer skulle testes af,” siger Lotte Sodemann Sørensen, som er overbevist om, at dialogen gavner virksomheden på flere måder:

”Kim får en rigtig god fornemmelse af, hvad der foregår i huset, og samtidig er der en vigtig signalværdi i at vise medarbejderne, at ledelsen er tæt på og lytter til dem, og at de ikke føler, at de sidder på bagklappen, mens virksomheden kører afsted med dem.

Vi håber jo også, at det inspirerer til, at alle tænker i åbne døre og tilgængelighed, for vores nye hovedsæde er netop skabt til, at det er let at samarbejde,” siger Lotte Sodemann Sørensen, som også med et smil understreger, at løsningen på alle problemer ikke ville være at afsætte mere tid i Kim Povlsens kalender:

”Dagen er altid fuldt booket, og Kim er godt træt bagefter, men det er alle minutter værd.”

Frihed og ledelse skal doseres rigtigt

Foruden den åbne dialog er en anden vigtig del af Universal Robots’ medarbejderstrategi at holde dørene åbne i en fleksibel organisationsstruktur, der tillader medarbejderne at tage nye opgaver og arbejde på tværs af forskellige projekter.

”Vi fokuserer mere på, hvem der skal arbejde sammen, end på, hvem din leder er. Vi har gode erfaringer med et samarbejdsmiljø, hvor medarbejderne lærer af hinanden og får nye perspektiver. Den struktur betyder også, at medarbejderne ikke er låst fast i stringente jobbeskrivelser. Vi ved selvfølgelig, hvem der har ansvaret, og hvem der skal levere hvad, men vi har ikke beskrevet det minutiøst.”

”Jeg tror, at det vigtige er, at du fra toppen har en god, gennemgående fortælling om, hvor du gerne vil hen, hvad vi skal have udrettet, og hvilke produkter vi vil udvikle. Når den mission er skarp, kan du bedre sætte rammerne fri, så ledelsen ikke behøver blande sig så meget i, hvordan man præcist finder ud af det,” siger Lotte Sodemann Sørensen, og understreger, at den model kræver både tillid og løbende tilretninger for at blive en succes.

”Det er vigtigt, at medarbejderne tør rejse sig og sige ’den dér målsætning, forstod vi ikke rigtigt. Det må du lige være skarpere på’. Og vi tester jo også modellerne af hele tiden. I al den her snak om empowerment kunne vi høre på medarbejderne, at de stadig har brug for ledelse, og at det også kunne blive lige vildt nok. Så må man tilrette ledelsesstilen og tage ansvar for de fejl, der kan være begået undervejs. Medarbejderne skal jo ikke være gidsler, hvis stien er lagt forkert,” konstaterer Lotte Sodemann Sørensen.

En del af et større fællesskab

Universal Robots og søstervirksomheden MIR var blandt de første virksomheder til at slå igennem på den internationale scene, men selvom duoen også størrelsesmæssigt er i en anden liga end de andre virksomheder i Odenses robotklynge, understreger Lotte Sodemann Sørensen, at fremtidens succeser i høj grad vil blive båret på ryggen af fællesskabet.

”Vi har en historiefortælling, der er meget større end os. Hvordan er det her blevet skabt? Vi skal være bevidste om, at vi alle sammen hjælper hinanden med at blive nogle gode, stærke virksomheder,” siger Lotte Sodemann Sørensen, der af samme årsag arbejder med åbenhed som en ufravigelig grundværdi hos Universal Robots:

”Vi er gået fra at være en meget lukket virksomhed til at åbne vores døre og tage imod erhvervsklubber og andre gæster for at give dem en forståelse af, hvad vi laver. Det skaber også netværk og nye samarbejdsrelationer for medarbejderne, og det er også med til at skabe værdi for alle parter.”

Øget behov for fleksible løsninger giver vækst hos Strandlyst & Co. ApS

At skabe økonomisk stabilitet kræver fleksible løsninger og evnen til at tilpasse sig hurtigt. Det mener i hvert fald Kenneth Strandlyst, der står i spidsen for virksomheden Strandlyst & Co ApS

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.