Debat, Nyheder • 30/11/2023

Sådan ruster du din virksomhed til en usikker fremtid

Efteråret er kendetegnet ved en regn af priser, der alle hylder de dygtige ejerledere, succesfulde vækstvirksomheder og modige iværksættere.  Alt sammen pakket ind i fest og farver og massive klapsalver fra alle os, der gerne møder op og viser vores dybe respekt for den indsats og det mod, som de flotte resultater vidner om.

Dette års højdespringere på Fyn er Peter Grøftehauge, der er ejer og adm. direktør i virksomheden Autorola Group (Entrepreneur of the Year på Fyn), Allan Hansen og Rune Lund Bendixen, ejere og hhv adm. direktør og salgsdirektør i Ventherm (Årets Ejerledere på Fyn), Unicontrol (Gazellevinder i Region Syddanmark) og senest Biomix (Odin Award). Alle absolut værdige vindere, skarpt fulgt af en række stærke, nominerede virksomheder i de forskellige kategorier.

Men hvad er hemmeligheden bag deres succes? Hvordan har de formået at vokse i en tid med bl.a. mangel på arbejdskraft, høje energipriser, amputerede forsyningskæder, inflation, rentestigninger og recessionstrusler?

Et gennemgående fællestræk er, at de har en professionel bestyrelse. Og det er ikke noget tilfælde.

En professionel bestyrelse vil være en stor fordel for enhver virksomhed, der skal håndtere høj kompleksitet og hurtigt skiftende vilkår.

Den skal sætte den strategiske retning og hjælpe virksomheden til at omstille sig, at navigere i markeder med høj usikkerhed og spotte og udnytte nye forretningsmuligheder. Det kræver dog, at bestyrelsen sammensættes af personer, der har de relevante kompetencer, erfaringer og netværk m.fl. i forhold til virksomhedens behov og udfordringer.  Ifølge Det fynske Vækstbarometer 2023 lægger de fynske virksomheder først og fremmest vægt på kompetence-/uddannelsesbaggrund, relevante erfaringer og personernes værdier og adfærd, når de udpeger nye bestyrelsesmedlemmer.  Der er dog ingen tvivl om, at beslutningerne kan blive yderligere nuanceret og kvalificeret, hvis der også fokuseres på alder, køn og etnicitet m.fl.

To af de største trends, som alle virksomheder skal forholde sig til, er digitalisering og bæredygtighed. Det er afgørende for virksomhederne at have indsigt i de nyeste teknologier og forstår deres indflydelse på branchen. Og en oplagt mulighed er at rekruttere eksterne bestyrelsesmedlemmer med en sådan indsigt, der ikke kun kan hjælpe med at afværge trusler, men også positionere virksomheden til at udnytte nye forretningsmuligheder, som teknologien bringer med sig. Det samme gælder for bæredygtighedsdagsordenen og den grønne omstilling, som er både en nødvendighed og en forretningsmulighed for virksomhederne.

En professionel bestyrelse skal nemlig ikke kun være et organ for kontrol og styring;

Med det nye bestyrelsesparadigme skal bestyrelsen i langt højere grad være kilde til inspiration og hjælpe ledelsen med at forstå fremtiden.

Gennem åben dialog og erfaringsudveksling med ledelsen skal bestyrelsesmedlemmerne bidrage med nye idéer, perspektiver og strategier, der kan lede virksomheden ind i en lovende fremtid. Den værdiskabende bestyrelse bidrager således til at styrke kvaliteten og hastigheden af beslutningerne.  Og det er væsentligt i en tid, hvor forandring er det nye status quo.

Investeringen i en professionel bestyrelse skal ikke ses som en omkostning, det er en investering i din virksomheds fremtidige succes.

Og i Fynsk Erhverv har vi igennem de senere år oplevet en stigende interesse fra virksomheder, der gerne vil have inspiration til, hvordan man sammensætter en værdiskabende bestyrelse. Det er spændende samtaler, der også afslører, at det koster mod hos ejerlederen at tage dette skridt.

Så har du mod og ambitioner som efterårets mange prisvindere, så er det nu, du skal tage skridt til at få etableret en professionel bestyrelse og fremtidssikret din virksomhed. Og har du kun modet, så gør det alligevel.

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Øget behov for fleksible løsninger giver vækst hos Strandlyst & Co. ApS

At skabe økonomisk stabilitet kræver fleksible løsninger og evnen til at tilpasse sig hurtigt. Det mener i hvert fald Kenneth Strandlyst, der står i spidsen for virksomheden Strandlyst & Co ApS

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]