Nyheder • 11/10/2022

Philipp Schröder: Der er også muligheder i krisetider

Det er svært at spå om fremtiden, og det gælder ikke mindst i situationer som den aktuelle, hvor corona-pandemien og en efterfølgende krig i Ukraine i den grad har ‘rystet båden’ under verdenssamfundet.

Ikke desto mindre tør økonomiprofessor fra Aarhus Universitet, Philipp Schröder, godt komme med nogle forudsigelser og råd, som erhvervsledere med fordel kan forholde sig til. Den 16. november taler han ved Fynsk ErhvervsTopmøde, men inden da løfter han lidt af sløret for blikket ind i den sekstant, som deltagerne vil blive introduceret for på Severin Konferencecenter i Middelfart.

”Lige nu er tidspunktet, hvor erhvervslederne skal forlade produktionen og stille sig op på broen af skibet. Der er behov for lederskab til at styre gennem stormen, og når vi kommer ud på den anden side, vil det være dem, der har bevaret overblikket, der har klaret sig bedst,” siger Philipp Schröder, der opfordrer erhvervsledere til at udvise mod og se på både muligheder og udfordringer.

Det er ekstremt vigtigt, at lederne fokuserer på deres egen virksomhed i stedet for at se, hvad der sker i gennemsnitskrisen.

“Måske er det lige nu, at man skal investere i en lagerbygning, fordi byggeriet er gået i stå, og måske skal ejerkredsen skyde ekstra finanser i virksomheden, så der er likviditet og råderum til at føre nye initiativer ud i livet. Selvom økonomien generelt skrumper, kan der godt være gode ekspansionsmuligheder, og nogle virksomheder ligger et sted på bølgen, hvor de kan tillade sig at holde fast i deres planer for fremtiden. God ledelse og handlekraft er meget vigtigt.”

Den tyskfødte økonom har et alenlangt cv, der blandt andet røber erfaring fra konkurrencerådet, repræsentantskabet for Danmarks Nationalbank, Disruptionrådet og diverse ekspertgrupper vedrørende genåbning af Danmark og udfasning af hjælpepakker. Han mener, at der i nogen grad findes en kriseanatomi, som man kan forholde sig til, uanset hvor uvis situationen ser ud.

“Selvom alle kriser er nye og deres egne, så er der alligevel nogle mønstre, som gentager sig, og som erhvervsledere kan navigere efter,” siger Philipp Schröder, der hurtigt kommer med en række eksempler.

”Når kriserne rammer, er der altid nogle sektorer, der rammes hårdere end andre. Rejseindustrien mærker typisk udsvinget hurtigt, mens det medicinske behov sjældent skrumper lige så meget, og så har krisens natur også betydning. Lige nu er det for eksempel energitunge virksomheder, der er meget udfordret, men hvis man laver varmepumper, kan man godt tillade sig at være mere modig. Og endelig vil der være virksomheder, som får nye muligheder, fordi deres konkurrenter er blevet presset ud af markedet,” fortæller Philipp Schröder, før han atter opfordrer erhvervslederne til at rykke et skridt højere op på stigen:

Mit indtryk er, at der er mange erhvervsledere, der er meget involveret i den daglige drift, og det er ikke der, de skal være i krisetider.

“Der skal de stille skarpt på det makroøkonomiske søkort, og så skal de begynde med at gentænke – og gennemtænke – de strategiske satsninger. Det er aldrig alle virksomheder i en sektor, der bliver ramt, men de dårligt drevne og lavproduktive, de ryger.”

Udfordringer var ventede – ikke omfanget

Ifølge Philipp Schröder har corona-pandemien og krigen i Ukraine forstærket en uundgåelig udvikling, som ville have vist sig under alle omstændigheder. Men fordi lignende kriser ligger langt tilbage, har usikkerheden bredt sig hastigt.

”Der havde opbygget sig nogle tektoniske spændinger under verdensøkonomien, og inflationsproblemet havde vi fået uanset hvad. Måske ikke med 10 procent, men i hvert fald med mere end to procent, og der er også en større risiko for en lidt længere recession, end der ellers havde været. Men i USA, hvor krigen ikke har påvirket erhvervslivet i lignende grad, er der alligevel tilsvarende problemer med økonomien. Mit bud er, at vi står over for en mindre recession, men at inflationspresset aftager i løbet af det kommende år.”

Hør Phillipp Schröders analyse af den aktuelle situation på Fynsk ErhvervsTopmøde den 16. november. Er du endnu ikke tilmeldt, så kan du få din billet her

Læs også vores interview med direktør i Leadership of the Future & Co. Tina Moe, der giver et indblik i hendes oplæg her

Tim Frank Andersen: AI-udviklingen kræver handling nu – virksomheder risikerer at falde bagud

Mange virksomheder tøver stadig med AI, men ifølge teknologi- og AI-ekspert kan den tøven blive dyr, når konkurrenterne rykker hurtigt frem

Anne Dyrehauge bliver ny direktør i Fynsk Erhverv

Fynsk Erhverv har ansat 36-årige Anne Dyrehauge som ny direktør. Hun tiltræder stillingen den 1. juni 2025 og afløser Jytte Reinholdt, der efter eget ønske fratræder efter 17 succesfulde år på posten.

Vejlø: Fremtidens vindere kombinerer teknologi og menneskelig indsigt

Når fremtidsanalytiker og direktør for Elektronista Media, Christiane Vejlø, taler ved Fynsk Erhvervs arrangement om vækstbarometeret den 3. juni, bliver det med et klart budskab: Der er masser af gode grunde til fortsat at satse på det menneskelige.

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.