Nyheder • 03/11/2022

Kriserne kan gøre dig til en bedre leder

Når Fynsk Erhverv den 16. november inviterer til årets topmøde på Severin Konferencecenter i Middelfart, er der garanti for, at de fremmødte får både overblik og håndgribelige ledelsesværktøjer med hjem fra arrangementet.

Det lover oplægsholder Tina Moe, der har en lang karriere som blandt andet direktør i Novo Nordisk, NNE og ALECTIA, professionelt bestyrelsesmedlem og i dag er direktør i Leadership of the Future & Co.

Temaet på hendes oplæg lyder i korte træk “Hvordan skal man lede sin virksomhed igennem og efter en krisetid”, og mens Tina Moe ikke garanterer et quick fix, er hun meget konkret med retningen på løsningsforslaget.

Paradigmeskifte nødvendigt på ledelsesgangen

“Vi har været igennem en Covid-krise, og nu har vi forsynings- og energikrise. Vi ved også, at klimakrisen snart vil blive en stor udfordring, så alle ledere skal vænne sig til at lede på en anden måde, end de har gjort før. Og det er svært, hvis man ikke kan se tydeligt, hvad man skal gøre anderledes, og det er så det jeg har en grundlæggende opskrift på,” siger Tina Moe.

Paradigmeskiftet handler ifølge Tina Moe om at lede i øget uforudsigelighed og accelererende forandring. Vi kan ikke blive succesfulde i fremtiden ved at lede på den måde, der plejede at give succes. Den nye tid kræver en helt anden tankegang på direktionsgangen – og alle andre steder i virksomhederne.

“Før kunne vi planlægge, hvor vi gerne ville hen på en 3 års horisont, men nu skal vi i stedet have et mindset, der handler om at kunne både lede med en retning og reagere hurtigt på ændringer. Hastighed er det nye. Men det handler ikke om at løbe hurtigere – for så står alle af – det handler om at være i stand til hurtigt at gribe en forandring og vælge det bedste i situationen. Det indebærer blandt andet, at der i høj grad skal uddelegeres ansvar og slækkes på den gamle form for kontrol,” fortæller Tina Moe, som er helt på det rene med at det er svært for ledere at afgive kontrollen – for hvad er så deres ansvar? Det fortæller hun mere om i sit foredrag.

Til gengæld er hun overbevist om, at alle parter er godt tjent med de ændringer i ledelsesmindset, som situationen kalder på.

“Mennesket er den grundlæggende faktor i at arbejde anderledes og hurtigere, og løsningen er at fokusere på at have processer og beslutningsprocesser, der gør at alle kan agere klogt og hurtigere. Det giver mere engagerede og mindre stressede medarbejdere. Faktisk vil jeg sige, at hvis folk vidste, hvor meget energi og produktivitet, det frigav, så ville alle virksomheder skynde sig i den retning,” konstaterer Tina Moe.

”Det er selvfølgelig ikke sådan, at den enkelte medarbejder selv skal sidde med alle beslutningerne, men i stedet skal man lave nogle processer, hvor man konsulterer dygtigere eller mere erfarne personer, når man står over for en udfordring. Det kan være en kollega eller en ekstern samarbejdspartner, og på højere niveau kan udfordringerne vendes med bestyrelse eller advisory board,” siger Tina Moe.

”Det fælles tankegods skal i spil, hvis man har brug for at træffe hurtige beslutninger på et tidspunkt, hvor man måske ikke har alle de data, som man godt kunne tænke sig i den traditionelle model. Så kan man bruge det princip, der hedder ”Wisdom of the Crowd” (Flokkens samlede viden), hvor man trækker på den samlede viden og erfaring i gruppen før beslutningen træffes. Samtidig er mulighederne for faktisk at tilvejebringe aktuelle data forbedret, men vanen med at gøre det skal indarbejdes.

Kriserne har gjort os bedre til fremtiden

Tina Moe har koblet sin tunge erfaring fra forretningsledelse med et grundigt kig på de forandringer som teknologi, bæredygtighed og kriser kommer til at give os. Hun har stillet sig spørgsmålet ”hvordan i alverden skal vi som ledere kunne rumme at lede igennem alle disse forandringer, tilmed med en medarbejderskare, der er presset nok i forvejen?”

Svaret har hun skrevet i en bog med den næsten clairvoyante titel “Leadership of the Future – How to lead in a world that looks nothing like the past” (Fremtidens lederskab – Sådan leder du i en verden, hvor alt er forandret, red.)

Men hvor titlen måske synes skræmmende aktuel, så er Tina Moe helt overbevist om, at kriserne hidtil har vist sig at være er en træningsbane for at træne den nye måde at lede virksomheder på. “Covid-19 gav os en række læringer vi skal holde fast i. Den gav først og fremmest en kollektiv oplevelse af, hvor hurtigt vi kan ændre os når vi skal. Den har også fået os til at genopdage menneskeligheden, både som prioriteringsfaktor i ledelse men også værdien af fællesskabets kraft, når der skal findes hurtige løsninger. Og med de efterfølgende nye kriser er der er kommet en fælles opmærksomhed på, at vi skal blive endnu bedre til løbende at skifte retning og opdatere planerne, når det er nødvendigt,” konstaterer Tina Moe, som er helt sikker på, at lederne ikke bliver arbejdsløse af at uddelegere mere ansvar:

“Ledernes todolister bliver hverken længere eller kortere, men de bliver væsentligt anderledes, og det bliver vigtigt, at lederene forstår deres nye rolle for at det kan lykkes at lede i det mindset, der er grundlaget for succes i fremtiden.”

Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig Fynsk ErhvervsTopmøde den 16. november 2022, så kan du gøre det på denne side, hvor du også kan læse mere om programmet.

Læs også økonomiprofessor Philipp Schröders bud på, hvordan vi håndterer krisen her

Broby-virksomhed til kamp for global trivsel

Med fokus på sundhed, hygiejne, digitalisering og FNs verdensmål, har Ken Hygiejne godt gang i forretningen, der hele tiden udvider med båder kunder og ansatte. Og særlig inddragelsen af verdensmålene har været en vigtig spiller i vækstrejsen.

Next Talent: fra føl til project owner hos EG Digital Welfare

Next Talent-projekt, der matcher virksomheder med højtuddannede kandidater, gav det match, som EG Digital havde behov for - dog i en anden stilling, end først tænkt.

Forsikringsrådgiverens gode råd: Netværk på to hjul styrker dig både professionelt og personligt

For forsikringsrådgiveren i Söderberg & Partners, Henrik Dybdahl Trommer, er der ingen tvivl om, hvilken værdi Fynsk Erhvervs Business Challenge Cykling har gjort for ham - både professionelt og personligt.

Dystre toner og gode råd fra Topmødet 2022

Der er ingen grund til at være optimistisk omkring verdenssituationen. Men der er god grund til at handle på den. Til Fynsk ErhvervsTopmøde gik økonomiprofessor fra Aarhus Universitet Philipp Schröder på scenen for at give sit syn på verdens tilstand.

Helge Munk modtager Tietgenprisen 2022

Ved Fynsk ErhvervsTopmøde onsdag den 16. november fik Helge Munk under middagen overrakt Tietgenprisen.  Tietgenprisen, der er Fyns ypperste erhvervspris og har været uddelt hvert år siden 2005, tilfalder en visionær, fynsk erhvervsleder m/k, som har gjort sig særligt bemærket.

Ny satsning giver gladere kunder hos Micro Technic

Next Talent-projekt sikrer, at Micro Technics kunder bliver bedre informeret omkring igangværende projekter

Udfordringerne står i kø, mens vi venter på ny regering

Valgkampen er ovre, stemmerne talt op og de politiske sonderinger og forhandlinger om en ny regering er i gang. 16 fynske medlemmer af det nye folketing står klar til at tage fat, og der er nok at tage fat på, for udfordringerne står i kø. Der er sendt mange løfter afsted under valgkampen, og nu […]

Vi er flyttet til Cortex Business Park

Vi er flyttet fra de historiske lokaler på Albani Torv 4 i Odense centrum til Cortex Business Park, Cortex Park Vest 4, st., Odense M. Du kan fortsat kontakte os på tlf.nr. 66 14 47 14 eller mail: info@fynskerhverv.dk.

FV22: Virksomhederne efterlyser handling og reformer

Valgkampen er ovre, stemmerne talt op og de politiske sonderinger og forhandlinger om en ny regering er gået i gang . Under valgkampen har vi adresseret de ønsker og behov, som det fynske erhvervsliv pegede på kort for valgudskrivelsen.  Og vi følger op på de udfordringer, der står i vejen for de fynske virksomheders udvikling […]

FV22: Ryd ud i bureaukratiet

De fynske virksomheder bruger for meget tid på at finde rundt i tunge bureaukratiske systemer og omfattende krav og reguleringer, og det opleves af mange som ’skudt langt over målet’ eller som spild af tid. Det viser en stikprøve kort før, at valget blev udskrevet den 5. oktober. Derfor efterlyser Fynsk Erhverv en målrettet indsats […]

FV22: Digital infrastruktur en forudsætning for vækst

Digitalisering, data og intelligente løsninger udvikler sig hurtigt og spiller en stadig større rolle for virksomhedernes indtjeningsevne og konkurrencekraft. Digitalisering er kort sagt en vækstdriver. Forudsætningen for at kunne profitere af de nyeste digitale teknologier er en mobil- og internetforbindelse i verdensklasse. Derfor er den digitale infrastruktur i dag at betragte som kritisk infrastruktur på […]

FV22: Sænk momsen på kultur- og restaurationsbesøg

Den eskalerende energikrise med inflation og forringet købekraft i samfundet rammer nu også hoteller, restauranter og kulturtilbuddene hårdt. Her kæmper man nemlig nu for alvor med stærkt stigende priser på el og varme, og der er mærkbart færre penge at gøre godt med. Det samme gør sig gældende hos gæsterne. Og med udsigt til, at […]