Nyheder • 03/11/2022

Kriserne kan gøre dig til en bedre leder

Når Fynsk Erhverv den 16. november inviterer til årets topmøde på Severin Konferencecenter i Middelfart, er der garanti for, at de fremmødte får både overblik og håndgribelige ledelsesværktøjer med hjem fra arrangementet.

Det lover oplægsholder Tina Moe, der har en lang karriere som blandt andet direktør i Novo Nordisk, NNE og ALECTIA, professionelt bestyrelsesmedlem og i dag er direktør i Leadership of the Future & Co.

Temaet på hendes oplæg lyder i korte træk “Hvordan skal man lede sin virksomhed igennem og efter en krisetid”, og mens Tina Moe ikke garanterer et quick fix, er hun meget konkret med retningen på løsningsforslaget.

Paradigmeskifte nødvendigt på ledelsesgangen

“Vi har været igennem en Covid-krise, og nu har vi forsynings- og energikrise. Vi ved også, at klimakrisen snart vil blive en stor udfordring, så alle ledere skal vænne sig til at lede på en anden måde, end de har gjort før. Og det er svært, hvis man ikke kan se tydeligt, hvad man skal gøre anderledes, og det er så det jeg har en grundlæggende opskrift på,” siger Tina Moe.

Paradigmeskiftet handler ifølge Tina Moe om at lede i øget uforudsigelighed og accelererende forandring. Vi kan ikke blive succesfulde i fremtiden ved at lede på den måde, der plejede at give succes. Den nye tid kræver en helt anden tankegang på direktionsgangen – og alle andre steder i virksomhederne.

“Før kunne vi planlægge, hvor vi gerne ville hen på en 3 års horisont, men nu skal vi i stedet have et mindset, der handler om at kunne både lede med en retning og reagere hurtigt på ændringer. Hastighed er det nye. Men det handler ikke om at løbe hurtigere – for så står alle af – det handler om at være i stand til hurtigt at gribe en forandring og vælge det bedste i situationen. Det indebærer blandt andet, at der i høj grad skal uddelegeres ansvar og slækkes på den gamle form for kontrol,” fortæller Tina Moe, som er helt på det rene med at det er svært for ledere at afgive kontrollen – for hvad er så deres ansvar? Det fortæller hun mere om i sit foredrag.

Til gengæld er hun overbevist om, at alle parter er godt tjent med de ændringer i ledelsesmindset, som situationen kalder på.

“Mennesket er den grundlæggende faktor i at arbejde anderledes og hurtigere, og løsningen er at fokusere på at have processer og beslutningsprocesser, der gør at alle kan agere klogt og hurtigere. Det giver mere engagerede og mindre stressede medarbejdere. Faktisk vil jeg sige, at hvis folk vidste, hvor meget energi og produktivitet, det frigav, så ville alle virksomheder skynde sig i den retning,” konstaterer Tina Moe.

”Det er selvfølgelig ikke sådan, at den enkelte medarbejder selv skal sidde med alle beslutningerne, men i stedet skal man lave nogle processer, hvor man konsulterer dygtigere eller mere erfarne personer, når man står over for en udfordring. Det kan være en kollega eller en ekstern samarbejdspartner, og på højere niveau kan udfordringerne vendes med bestyrelse eller advisory board,” siger Tina Moe.

”Det fælles tankegods skal i spil, hvis man har brug for at træffe hurtige beslutninger på et tidspunkt, hvor man måske ikke har alle de data, som man godt kunne tænke sig i den traditionelle model. Så kan man bruge det princip, der hedder ”Wisdom of the Crowd” (Flokkens samlede viden), hvor man trækker på den samlede viden og erfaring i gruppen før beslutningen træffes. Samtidig er mulighederne for faktisk at tilvejebringe aktuelle data forbedret, men vanen med at gøre det skal indarbejdes.

Kriserne har gjort os bedre til fremtiden

Tina Moe har koblet sin tunge erfaring fra forretningsledelse med et grundigt kig på de forandringer som teknologi, bæredygtighed og kriser kommer til at give os. Hun har stillet sig spørgsmålet ”hvordan i alverden skal vi som ledere kunne rumme at lede igennem alle disse forandringer, tilmed med en medarbejderskare, der er presset nok i forvejen?”

Svaret har hun skrevet i en bog med den næsten clairvoyante titel “Leadership of the Future – How to lead in a world that looks nothing like the past” (Fremtidens lederskab – Sådan leder du i en verden, hvor alt er forandret, red.)

Men hvor titlen måske synes skræmmende aktuel, så er Tina Moe helt overbevist om, at kriserne hidtil har vist sig at være er en træningsbane for at træne den nye måde at lede virksomheder på. “Covid-19 gav os en række læringer vi skal holde fast i. Den gav først og fremmest en kollektiv oplevelse af, hvor hurtigt vi kan ændre os når vi skal. Den har også fået os til at genopdage menneskeligheden, både som prioriteringsfaktor i ledelse men også værdien af fællesskabets kraft, når der skal findes hurtige løsninger. Og med de efterfølgende nye kriser er der er kommet en fælles opmærksomhed på, at vi skal blive endnu bedre til løbende at skifte retning og opdatere planerne, når det er nødvendigt,” konstaterer Tina Moe, som er helt sikker på, at lederne ikke bliver arbejdsløse af at uddelegere mere ansvar:

“Ledernes todolister bliver hverken længere eller kortere, men de bliver væsentligt anderledes, og det bliver vigtigt, at lederene forstår deres nye rolle for at det kan lykkes at lede i det mindset, der er grundlaget for succes i fremtiden.”

Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig Fynsk ErhvervsTopmøde den 16. november 2022, så kan du gøre det på denne side, hvor du også kan læse mere om programmet.

Læs også økonomiprofessor Philipp Schröders bud på, hvordan vi håndterer krisen her

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer