Nye partnere i 2021

Debat • 09/11/2020

Opråb: Regeringen har serveretten og -pligten

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

I lyset af den aktuelle situation, hvor vi ser virksomheder være betydeligt udfordret, og gode medarbejdere miste deres arbejde, er det med stor undren, at vi kigger ind i regeringens finanslovsudspil for 2021.

Det efterlader os med et stort, rungende:  Hvor skal væksten komme fra???

Vi ser en stribe skatter og afgifter, der vil ramme et erhvervsliv, der i forvejen er hårdt ramt på såvel omsætning, indtjening og investeringer. Vi ser et dræn af arbejdsstyrken som følge af Arnes adgang til tidligere pensionering, i kombination med et stigende antal seniorer på arbejdsmarkedet som følge af senere tilbagetrækning, som vi skal lykkes med at fastholde.  Og vi ser mere velfærd til danskerne.

I Fynsk Erhverv undrer vi os over, at regeringen ikke har brugt sin serveret og fremlagt tiltag, der aktuelt kan genstarte væksten i samfundet og sikre finansieringen af den øgede velfærd?  Vi kan på det kraftigste opfordre til f.eks. at få sat fart i infrastrukturinvesteringerne.  Her har vi brug for at sikre fortsat udbygning af den fynske motorvej hele vejen syd om Odense, at få etableret en ny motorvejsafkørsel til industriområdet mellem afkørsel 52 og 53, at få opgraderet Svendborgbanen og at få udbygget den digitale infrastruktur med bredbånd og mobildækning til hele Fyn.

Vi savner f.eks. også både incitamenter til borgere og virksomheder til at foretage grønne investeringer og konkrete grønne investeringer i det offentlige.

Der er under Covid19 krisen opstået en række innovative tiltag, hvor små og mellemstore virksomheder har fundet nye forretningsområder og udviklet nye produkter. Regeringen bør have fokus på også at understøtte disse ved at begrænse de økonomiske og administrative byrder samt styrke indsatsen for regelforenkling.   Det vil også gavne vores mange små og mellemstore virksomheder på Fyn og være en forudsætning for, at vi kan skabe vækst i erhvervslivet og dermed sikre finansieringen af fremtidens velfærdssamfund.

Vi står forhåbentlig snart ved indgangen til en afgørende ny fase, hvor det handler om at genåbne Danmark gradvist – og samtidig for alt i verden støtte de virksomheder og arbejdspladser, som er under hårdt pres.

Så kære regering, vis os, hvor skal væksten komme fra?

Debatindlæg i Fynsk Stiftstidende den 7. november 2020 af Henrik Neelmeyer, adm. Direktør på Egeskov og formand for Fynsk Erhverv