Nyheder • 06/10/2023

Offentlig velfærd skal understøtte virksomhederne

De politiske planer for det kommende år er ved at tage form. Med statsministerens åbningstale og åbningsdebatten i folketinget i sidste uge er banen kridtet op for 167 nye lovforslag og -ændringer. Og i de fynske kommuner er serviceniveauet nu lagt fast for 2024 i forbindelse med godkendelsen af de kommunale budgetter.

Vi har i Fynsk Erhverv en løbende dialog med de fynske kommunalpolitikere og folketingspolitikere om forhold, der har væsentlig indflydelse på de fynske virksomheders hverdag.

Vi kæmper bl.a. for at sikre både den fysiske og digitale infrastruktur, så virksomheder og medarbejdere kan bevæge sig let og uhindret rundt på og uden for Fyn. Vi kæmper for at sikre virksomhederne adgang til kvalificeret arbejdskraft – fra DK, EU og fra tredjeverdenslande. Og vi kæmper for at få gjort op med unødigt bureaukrati og administrativt bøvl. Men vi kæmper også for, at den offentlige velfærd fungerer, så vores medarbejdere kan løse deres opgaver og bidrage til den positive udvikling og vækst i de fynske virksomheder i tillid til, at f.eks. daginstitutionerne holder åbent, når forældrene skal på arbejde, at den kollektive trafik kører, når man skal til og fra arbejdspladsen, at ventetider til f.eks. et nyt knæ ikke forlænger en sygemelding unødigt og at der ikke er ventetid på afklaring og behandling af børn, der mistrives og derfor ikke kommer i skole osv.

Hvorfor er det vigtigt for virksomhederne?

Det viser et nyligt offentliggjort studie, foretaget på foranledning af PFA, der identificerer de 6 overordnede komponenter, der definerer den sunde arbejdsplads. Den arbejdsplads, som er attraktiv at være tilknyttet og som er i stand til at tiltrække den nødvendige arbejdskraft, også blandt de yngre generationer.

Det handler om arbejdspladsens fysisk indretning, hvordan arbejdet organiseres, de specifikke vilkår og strukturer, tilhørsforhold/meningsfuldhed, det psykiske arbejdsmiljø og at kunne være sikker på støtte i særlige livssituationer som f.eks. ved skilsmisse, dødsfald i nærmeste familie, børn med trivsels- eller helbredsproblemer etc.

Vi står på tærsklen til at have fem generationer på arbejdsmarkedet samtidig – og med udsigt til en kraftigt faldende arbejdsstyrke indenfor 5 år. Generation Z vil møde arbejdsmarkedet med helt andre forventninger end Boomer-generationen, og det betyder, at der er mange præferencer, energier, værdier m.fl., der skal balanceres i virksomhederne samtidig. Det vil stille nye krav til ledelse i de fynske virksomheder.

Derfor er det vigtigt, at den offentlige velfærd også spiller sammen med udviklingen på arbejdsmarkedet og understøtter den indsats, der gøres i virksomhederne, for at skabe den sunde arbejdsplads og de bedste vilkår for medarbejderne i enhver livssituation. Det ansvar skal politikerne lokalt og nationalt påtager sig.

Det skal fortsat blive skidt, før det bliver godt

Debatindlæg af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv, bragt i Fyens Stiftstidende den 24. november 2023 Odense Kommune har vedtaget en ny grøn mobilitetsplan, der skal gøre Odense til en klimaneutral by senest i 2030. Planen erstatter den grønne mobilitetsplan, som alle byrådets partier stod bag fra juni 2023. Ambitionen er fortsat at nå dette […]

Intet tages for givet hos Claus Andersen Rustfri Stål

Direktøren for Claus Andersen Rustfri Stål Lars Jensen kom til præsentation af Det fynske Vækstbarometer for at blive klogere og for at netværke

Trængte budgetter flytter aben videre til virksomhederne

De kommunale budgetter for 2024 er på agendaen i de fynske kommuner lige nu og traditionen tro er der besparelser og omprioriteringer i sigte. Det giver god mening i mange tilfælde, men det går sjældent stille af sig.

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier. Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de […]

20 års optimering kræver et nyt navn

I Stentransporten Vissenbjerg har Heine Pedersen i 20 år arbejdet så intenst på at føre faderens livsværk til nye højder, at et navneskifte helt bogstaveligt talt lurer i nær fremtid.

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet. Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for […]

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der anvender emballage i en eller anden form, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse. Er du klar? Kom til Fynsk Miljødag 2023 d. 26. oktober og få viden, løsninger og svar.

Montana: Vi skal være dygtige for at blive i Danmark

I den sydfynske familievirksomhed Montana Furnitures har udviklingen  aldrig gået stærkere, end den gør i dag. Driften bliver løbende automatiseret på alle områder, hvor det er muligt, fokus på bedre bæredygtighed er stadig skarpere og digitaliseringen er rykket højt op på bestyrelsens dagsordenen.

40 fynske erhvervsledere besejrede Mont Ventoux

I september besejrede Fynsk Erhvervs netværksgruppe Business Challenge Cykling årets ultimative udfordring i Provence. Blandt de cyklende er adm. direktør Kim Aage Birkerød Nielsen, der fortæller om sin erfaring med netværket og hvilken styrke sparringen på turene og virksomhedsbesøgene giver ham - både personligt og fagligt. 

Digitalisering skal gøre dyr og gæster glade i Zoo

Odense Zoo investerer i digitalisering og automatisering for at hæve dyrevelfærden og give gæsterne får bedre oplevelser.

SBS-Friction ruster sig til fremtiden

Den sydfynske bremseklodsproducent SBS-Friction satser benhårdt på bæredygtighed og teknologi