Debat • 14/01/2014

Nye udfordringer og opgaver

Så har vi taget hul på et nyt år, og i mere end en forstand går vi mod lysere tider.

Mange fynske virksomheder oplever stigende interesse for og efterspørgsel efter deres produkter og services med det resultat, at flere fynboer kommer i beskæftigelse. På Fyn oplever vi imidlertid på en og samme tid det paradoks, at nogle virksomheder/brancher har alvorlige problemer med at kunne tiltrække tilstrækkeligt kvalificerede medarbejdere, mens andre virksomheder/brancher har et stort udbud at rekruttere fra. Det er en udfordring, som står i vejen for at realisere det fulde vækstpotentiale. Og som vi tager meget alvorlig.
I Fynsk Erhverv er vi i tæt dialog med de fynske virksomheder og har således fingeren på pulsen i forhold til de aktuelle udfordringer.    Vi taler konstant erhvervslivets sag overfor beslutningstagerne og de myndigheder og institutioner, der reelt kan forbedre forholdene og understøtte udviklingen og væksten i de private virksomheder. Sådan får vi både sat erhvervslivets forhold på dagsordenen og skabt øget indsigt i virksomhedernes vilkår.
Det betyder, at de fynske virksomheder kan rette fokus på at blive skarpe på ’egen forretning’ og klare sig godt i kampen om de gode kunder/opgaver.    For f.eks. den fynske byggebranche byder fremtiden på mange nye udfordringer. Det offentlige igangsætter i de kommende år investeringer i milliardklassen, og der ligger gode forretningsmuligheder for fynske virksomheder lige om hjørnet. Men det kræver, at man kan klare sig i konkurrence med andre dygtige virksomheder.
Konkret udbydes der i foråret ca. 45 entreprisepakker i forbindelse med opførelsen af det nordlige p-anlæg under Thomas B. Thriges Gade og musik- og teaterhuset Odeon i Odense. Entrepriser til en samlet værdi af ca. 520 mio. kr.
Det er interessante opgaver, som vi håber i stor udstrækning vil tilfalde fynske entreprenører og konsortier med fynske virksomheders deltagelse. Disse opgaver vil kunne bidrage til øget omsætning og beskæftigelse og danne basis for fremtidig vækst i de private virksomheder på Fyn. Derfor er det vigtigt, at fynske virksomheder forbereder sig grundigt på at indgå i værdiskabende alliancer og konsortier og på den måde skaber grundlaget for fortsat udvikling og vækst – både i egen virksomhed og på Fyn.
Dette gælder ikke kun for byggebranchen. ’Det offentlige’ køber årligt ind for i størrelsesordenen 100 mia. kr. Rigtig mange af disse indkøb og services kan leveres af private virksomheder med store gevinster for såvel udbyder som virksomheder.   At gå i samspil med en offentlig institution om udvikling af løsninger på såvel faktiske som uerkendte behov, giver adgang til værdifuld viden og indsigt i brugernes behov og præferencer. Det kan give adgang til et endnu større marked og evt. åbne op for helt nye forretningsområder i virksomheden.   Det kræver på den ene side parathed i ’det offentlige’- og dygtige fynske virksomheder, der er klar til at byde sig til på den anden side. Så mens virksomhederne forbereder sig på samspillet, tager vi dialogen med de offentlige udbydere.
Det er med en god portion optimisme og stort engagement, at vi i Fynsk Erhverv kigger ind i det nye år.
Kommunalvalget er overstået, ansvar og poster er fordelt.   Nu skal de mange løfter og gode intentioner fra valgkampen indfries. Vi vil med stor interesse følge de nye kommunalbestyrelser og byråd i de fynske kommuner og gøre vores til at sikre et skarpt fokus på de rammer og vilkår, som udgør fundamentet for de fynske virksomheders udvikling og vækst. Det handler bl.a. om at reducere omkostningstrykket på virksomhederne ved at reducere skatter, afgifter og gebyrer, og om at praktisere en udsøgt servicekultur i de offentlige forvaltninger, som sætter virksomhedernes behov i centrum ved enhver henvendelse. Det handler også om at kunne tilbyde attraktive vilkår for bosætning, så virksomhedernes nøglemedarbejdere har lyst til at flytte til. Her spiller ikke mindst gode børnepasningstilbud med fleksible åbningstider og minimalt antal lukkedage en vigtig rolle.
I Fynsk Erhverv garanterer vi for, at der i 2014 vil blive stillet skarpt på virksomhedernes rammer og vilkår – og på et styrket samspil mellem “det offentlige” og de fynske virksomheder.
Vi ser frem til et godt nyt år med masser af udfordringer og nye opgaver til det fynske erhvervsliv.
Godt nytår.
Jytte Reinholdt
Direktør

Netværk er win-win for travl advokat

Ifølge Jeanette Illum-Johansen, der er partner og bestyrelsesmedlem i Mazanti-Andersen, er det muligheden for at sparre med og udvikle sig sammen med profiler fra helt andre grene af erhvervslivet, som hun ser frem til at dyrke yderligere i fremtiden. Derfor er hun trådt ind i vores direktørnetværksgruppe.

Formandens nytårshilsen

Formanden for Fynsk Erhverv, Henrik Neelmeyer, ønsker partnervirksomheder og det fynske erhvervsliv godt nytår og sender en klar appel til de fynske virksomheder.

Brug dit partnerskab til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft

Vi har igennem de senere år haft stor succes med at matche ledige akademikere med fynske virksomheder.  I mange tilfælde virksomheder, der ikke tidligere har haft ansat akademikere.

Geopartner rykker på digitaliseringen i nyt videnforum

Den stigende efterspørgsel efter nye digitale løsninger har blandt andet betydet, at Geopartner tilbyder en bred vifte af ydelser, der kan optimere arbejdsprocesser og levere mere præcise resultater for kunderne. Det mærker IT-driftschef Kenneth Søndergaard, der blandt andet af den grund har meldt sig under fanerne på Fynsk Erhvervs Videnforum for Digital Transformation.

Bliv bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv og gør en forskel!

Vil du være med til at udvikle det fynske erhvervsliv? Vil du være med til at indfri Fynsk Erhvervs vision om at realisere potentialerne – personlige som forretningsmæssige i de fynske virksomheder? Så har du nu en unik mulighed for at blive bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv!

‘Årets Ejerledere’ er et stærkt makkerpar

Makkerparret Allan Hansen og Rune Lund Bendixen fra Broby-virksomheden Ventherm A/S kåret som Årets Ejerledere 2023 på Fyn i et meget stærkt felt.

Byggros fik nyt blod, friske øjne og en ny kollega gennem Next Talent-programmet

Byggros fik i efteråret en af vores Next Talent kandidater ud i forløb, der var så stor en succes, at virksomheden nu har ansat kandidaten.

Netværkets friske øjne fjerner de blinde pletter

For virksomhedsejer Betina Skipper er det helt centralt, at udvikle sine kompetencer kontinuerligt, få udvidet netværket samt have forskellige sparringsmuligheder til rådighed. Det får hun bl.a. igennem vores netværksgruppe SoloConnect.

Robotklynge: Innovation kræver samarbejde

Ifølge Søren Adamsen Mouritsen, der er Head of Innovation i robotklyngen Odense Robotics, skal de fynske virksomheder stå sammen for at udnytte mulighederne i de teknologiske fremskridt