Nyheder • 15/08/2024

Nordic Greens: Revolutionerer branchen med ny teknologi, AI og bæredygtig produktion

Interview med Mads Pedersen, ejer og administrerende direktør i Nordic Greens A/S

For små tre år siden tog Mads Pedersen på studiebesøg rundt i hele verden. Som iværksætterlysten ejerleder i storgartneriet Nordic Greens var han opsat på at finde koden til en revolution af den ellers konservative branche, der blandt andet var presset af et stort ressourceforbrug, ustabile forsyningskæder og stigmatisering om forbruget af pesticider.

Han havde været rundt i Europa, Japan og Sydamerika, før han lidt udenfor Boston i USA fandt et system, der blev basen for den banebrydende salatfabrik, der nu er en del af forretningen.

”Det var et supersmart system, men det var alt for ressourcekrævende. Om aftenen sad jeg på en bar i Boston, hvor jeg mødte en hollænder, der viste sig at have været med til at lave systemet. Vi blev enige om, at vi skulle lave et helt nyt system. Han tog fat i sit bagland, og vi fik skabt et konsortium, som sammen kunne tegne et helt nyt system. Der var amerikanere, canadiere, tyskere, hollændere og danskere,” fortæller Mads Pedersen og fortsætter:

Vi besluttede os for, at når vi havde muligheden for at starte en produktion op fra bunden, ville vi designe den med udgangspunkt i ESG.

“Det er et system, der aldrig nogensinde er blevet lavet før. Det er klart, at når man ressourceminimerer på el, vand og arbejdskraft, så får man også kostpriserne ned. Det var vigtigt for os at skabe en symbiose mellem kostpriserne og ESG.”

For at dokumentere det omfattende arbejde med bæredygtighed arbejder Nordic Greens med en udvidet ESG-rapport, kaldet SBTi. Og man har investeret i en nøglemedarbejder til at stå for opgaven.

Kundernes goodwill giver ro til udvikling

Under sommeren sidste år blev Mads Pedersens vision til virkelighed, for da kunne fabrikken tages i brug. Den har kapacitet til at producere 3000 ton langtidsholdbar convenience-salat om året. Produktionen foregår fuldautomatisk og uden brug af pesticider og klor. Energien kommer fra to solcelleanlæg, mens der vandes med regnvand fra glasarealerne.

Salat er et helt nyt produkt for Nordic Greens, der tidligere udelukkende har produceret tomater, pebere og agurker.

”Vi skulle både få et helt nyt system til at fungere og introducere et nyt produkt til markedet. Vi har heldigvis meget goodwill hos kunderne, som vi har trukket på her i starten, mens vi fik det hele ordentligt op at køre. Det har været en hård opstart, fordi så mange nye maskiner skal arbejde sammen.”

Salaten kan holde sig i minimum to uger og er derfor blevet populær hos forbrugerne. Som konsekvens er fødevarespildet også minimeret.

En langsigtet og fremtidssikker investering

Salatfabrikken har været en stor investering på omtrent en kvart milliard kroner. Mads Pedersen mener, at rejsen har været mulig, fordi Nordic Greens er ejerledet. Han er selv fjerde generation i familien, der er gartner, og han håber på, at sønnen vil blive den femte.

Jeg er nok mere iværksætter, end jeg er CEO.

“Jeg synes, det er spændende at udvikle og at lave fede produkter, der er med til at forandre noget og som lever godt ude i markedet. I sidste ende er det derfor, det er sjovt at gå på arbejde,” siger han og fortsætter:

”Vi har det lange lys på. Der er ikke en masse shareholders, der prøver at profitoptimere for at kunne sælge virksomheden inden for tre år. Vi kunne have bygget et system til den halve pris, hvis vi bare ville producere. Men vi har valgt at udnytte muligheden for at investere i teknologi, der er fremtidssikker.”

Bestyrelsen skal være kritisk

Samtidig er Mads Pedersen ikke bleg for at erkende, at bestyrelsen også har været et vigtigt led i processen med at transformere Nordic Greens.

Et af problemerne som ejerleder er, at der er mange, som rygklapper – specielt når det går godt.

“Hvis jeg ikke bliver en smule irriteret på bestyrelsen en gang imellem, er den ikke kritisk nok. Det giver bedre beslutninger at have en kritisk bestyrelse, fordi man så er bedre forberedt på at få sparring og modspil.”

Mads Pedersen slår fast, at bestyrelsen i Nordic Greens reelt er en af hans allervigtigste investeringer.

En gammel virksomhed med iværksætterkultur

Det nye produkt er blevet modtaget så godt af markedet, at salatfabrikken faktisk har svært ved at følge med efterspørgslen fra både danske og svenske kunder. Da Nordic Greens formentlig snart går ind i Tyskland, kigger man på muligheden for at fordoble produktionen i løbet af de kommende år.

Mads Pedersen arbejder også på at udbrede det nye system i branchen, så andre gartnere kan få glæde af de erfaringer, Nordic Greens har gjort sig.

”Vi har stadig en iværksætterkultur, selvom vi er en gammel virksomhed på 75 år. Vi er en del af en meget traditionel branche, hvor innovation kan gøre en kæmpe forskel.”

Desuden arbejder virksomheden konstant på at optimere produktionen ved hjælp af robotter og ny teknologi. Man vil blandt andet implementere nogle af de nye systemer fra salatfabrikken i produktionen af tomater, agurker og pebere, så den samlede virksomhed bliver mere bæredygtig og effektiv.

ESG kommer buldrende som et tog. Man er simpelthen nødt til at forberede sig på det og helst være foran lovgivningen.

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.