Nyheder • 16/04/2015

Månedens virksomhed: “Man skal ikke lade succes lulle én i søvn”

(Billedet foroven er fra mitsvendborg.dk)
E. Aabo Andersen A/S
– i daglig tale AABO maleanlæg – er månedens virksomhed i Fynsk Erhverv. Det er en familievirksomhed fra Svendborg, som har haft skarp vækst og klaret sig eksemplarisk på eksportmarkedet ved at sælge højt specialiserede kvalitetsprodukter til industrivirksomheder.

AABO maleanlæg fremstiller avancerede maleanlæg til virksomheder i hele verden. Over 90 procent af omsætningen kommer fra eksport, og AABO har løbende formået at tilpasse produktionen nye markeder.

De er april måneds virksomhed i Fynsk Erhverv af flere årsager:

Det er en familievirksomhed, der har foretaget et succefuldt ejerskifte midt i en meget svær tid – det er en virksomhed i vækst (AABO maleanlæg blev Børsen Gazelle i 2014 og har været det tidligere) – det er en produktionsvirksomhed med stor eksport til mange forskellige markeder – det er en virksomhed, der viser, at Sydfyn har en stolt produktionstradition – det er en virksomhed, der løbende igennem sine 35 år (virksomheden havde jubilæum fredag d. 10 april i år) har opbygget både et nationalt og et internationalt renommé for kvalitet, miljørigtige løsninger og kundeservice – og så har virksomheden etableret en professionel bestyrelse og har en målsætning om at fordoble omsætningen over de næste par år.

Det vil vi gerne anerkende i Fynsk Erhverv.

Direktør i AABO maleanlæg, Claus Aabo Andersen, peger selv på en vilje til innovation og vækst som årsag til succesen.

– Man skal være på forkant med den teknologiske udvikling og konstant være innovativ, og så skal man ville væksten. Samtidig er det vigtigt at holde sig i gang både i modgangstider, og når det går godt. Man skal ikke lade succes lulle én i søvn, siger han.

Startede i et hus på Thurø
E. Aabo Andersen blev grundlagt i 1980 af Erling Aabo Andersen som en lille, lokal virksomhed, der lavede ingeniørtegninger fra privatadressen på Thurø. Efter fem år begyndte virksomheden også at producere teknologiske anlæg gennem lejede fabriksfaciliteter i Svendborg.

I 2004 etablerede AABO maleanlæg sine egne produktionsfaciliteter på Finlandsvej i Svendborg, og i år har virksomheden købt den lige så store nabogrund, der både giver mere plads til at udvide produktionen og 1.000. kvm. ekstra lagerkapacitet.

– Vi har ansat flere personer i år, og vi har en målsætning om at fordoble vores omsætning indenfor de næste par år, fortæller Claus Aabo Andersen.

Den første eksport startede i firserne og gik til de skandinaviske nabolande, men da Sverige forlod sin fastkurspolitik i 1992, og kursen på den svenske krone styrtdykkede, måtte AABO kigge efter nye eksportmarkeder.

– Vores maskiner kostede pludselig 25 procent mere at købe for svenskerne, så vi måtte ret hurtigt til at se os omkring efter andre steder at sælge dem, og her kiggede vi især sydpå, til Tyskland, som i dag er vores største eksportmarked, fortæller Claus Aabo Andersen.

Han er søn af grundlæggeren og således anden generation i slægten til at stå i spidsen for Svendborg-virksomheden. Han overtog AABO maleanlæg fra sine forældre i 2008, og kort tid efter døde faren og grundliggeren Erling Aabo Andersen. Det var lige midt i finanskrisen, og selvom Claus kendte til firmaet efter at have arbejdet der siden 1997, så var der mange facetter af arbejdet som direktør i en produktionsvirksomhed, han ikke havde erfaring med. Bl.a. derfor etablerede AABO maleanlæg i 2009 en professionel bestyrelse, ligesom der løbende blev ansat folk til at varetage forskellige funktioner.

– Det er en vigtig erkendelse for en leder, at man bliver nødt til at uddelegere ansvaret. Man kan ikke sidde med det hele selv, og der er bl.a. en professionel bestyrelse en stor hjælp, siger Claus Aabo Andersen.

En stor ordre fra Rusland var starten på vejen ud af finanskrisen for Svendborgfirmaet, som siden 2008 har eksporteret stort til det russiske marked.

–  Indtil for nylig var Rusland en meget stor eksportsucces for os, men vi kan i den grad mærke krisen derovre nu. Den falder så heldigvis sammen med, at vi netop har etableret os i Polen, som er et andet stort, nyt marked for os, forklarer direktøren.

I dag har AABO maleanlæg referencer fra markeder over hele verden.

Kvalitet, knowhow og troværdighed
AABO maleanlæg producerer anlæg og ovne til male- og overfladebehandling, hvilket selvsagt er et meget specialiseret marked, og det er netop specialiseringen, der adskiller den sydfynske virksomhed fra konkurrenterne.

– Produktionsomkostningerne er høje i Danmark, så på flere standardkomponenter kan vi ikke konkurrere med udlandet, men vi har en knowhow, som gør, at vi kan levere specialiserede produkter i en meget høj kvalitet, og så har Danmark et rigtig godt ry i udlandet. Folk ved godt, at et ord er et ord heroppe, og at de kan regne med en aftale, forklarer Claus Aabo Andersen, og fortsætter:

– Derudover gør vi også meget ud af energieffektivitet. Der er vi blandt de bedste i verden. Og så har vi en rigtig god medarbejderstab. Vores ansatte er både flittige og selvstændige, og selvom det danske lønniveau er højt, kan det godt betale sig for os at have vores produktion herhjemme. Det er desuden også en stor fordel at have administration, udvikling og produktion samlet ét sted – det giver fleksibilitet.

Dyr transport 
Som produktions- og eksportvirksomhed er transportomkostninger en væsentlig del af  AABO maleanlægs udgifter. Derfor kan det også mærkes på bundlinjen, når der er forskel på transportomkostninger.

– Det er billigere for os at køre en lastbil til Dortmund, end det er at køre den til Skagen, fordi tranport er så dyrt herhjemme. Det kunne også gøre os mere omkostningseffektive, hvis det herhjemme og i hele Europa blev muligt at køre med modulvogntog. De koster kun en smule mere, men kan have langt mere med i fragten – hvilket er en stor ressourcemæssig fordel. Det kunne være sager, Fynsk Erhverv evt. kunne tage op, siger Claus Aabo Andersen.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer