Debat • 16/10/2024

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Der er afsat midler til stort som småt, og i flere fynske kommuner er der udført godt politisk håndværk, der sikrer fuld opbakning til budgettet.

En af de helt store udfordringer for såvel kommunerne som for os i de private virksomheder er adgangen til kvalificeret arbejdskraft.

Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Mobilitet og tilgængelighed er nøgleord for et velfungerende arbejdsmarked. Og for den sags skyld også for et velfungerende byliv.

Restauranter, caféer, hoteller, butikker m.fl. skal have varer leveret løbende for at tiltrække kunder og gæster. Og der skal varer ud, herunder affald, returemballager og leverancer fra webshop m.fl. Ellers bliver der hurtigt tomt i hovedgaderne.

Ligeledes skal håndværkere m.fl. let og ubesværet kunne betjene såvel det pulserende erhvervsliv som beboerne i bymidterne. Det kræver adgang og plads i bybilledet til varedistribution, håndværkerbiler m.fl.

Det gælder i alle vores byer – du kender remsen: Odense, Bogense, Middelfart og Assens, Faaborg, Svendborg, Nyborg, Kerteminde.

Særligt i Odense er mobiliteten og tilgængeligheden dog udfordret, og med den grønne mobilitetsplan bliver det endnu vanskeligere som erhvervsdrivende at drive og betjene virksomheder, forretninger, restaurationer m.fl. i midtbyen.

Vi appellerer til, at der lyttes til erhvervslivet og findes pragmatiske løsninger, der understøtter det pulserende byliv med plads til servicering og betjening af kunder i centrum.

Vi appellerer til en pragmatisk tilgang til bilismen, ikke mindst i lyset af ny undersøgelse, foretaget af forskere ved Nationalt Center for Energi og Miljø (DCE) på Aarhus Universitet, der har udarbejdet evalueringen af de skærpede miljøzoner for dieselpersonbiler for Miljøstyrelsen. Den viser med al tydelighed, at man ved at forbyde selv de mest forurenende biler i byerne ikke redder danskerne fra luftforurening.

Effekten af de store foranstaltninger, der er lagt an til i Odense for så vidt nulemissionszone, lukning af Skibhusvej for biltrafik, indførelse af busbane på Sdr. Boulevard m.fl. er derfor i højere grad symbolske end reelle klimabidrag. Og det bekymrer os, for det kommer med en høj pris for de erhvervsdrivende.

Konsekvenserne af disse tiltag kan risikere at blive mindre attraktive bymidter og bydele, et svært tilgængeligt kulturliv og et centrum uden virksomheder, spændende forretninger, restaurationer, m.fl. – kort sagt uden dem, der skaber anledningerne til at besøge og bosætte sig i området.

 

Debatindlæg af formand Henrik Neelmeyer, Fynsk Erhverv

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri