Nyheder • 11/10/2017
KV17 – Erhvervslivets agenda
Kommunerne spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe attraktive rammer og vilkår for virksomhedernes udvikling, vækst og beskæftigelse. Og vi oplever, at erhvervsklimaet generelt er forbedret i de fynske kommuner, og optimismen er tilbage. Men udviklingen går stærkt, og der er behov for konstant at tilpasse den offentlige service og planlægning, så virksomhederne har de bedste rammer og vilkår for at udvikle sig og skabe vækst.
Fynsk Erhverv har i en undersøgelse i Det Fynske Erhvervspanel afdækket de fynske virksomheders udfordringer og ønsker til kommunerne i forbindelse med det forestående kommunalvalg. Derudover har vi sammenholdt resultaterne med en række andre erhvervsklimaundersøgelser samt løbende været i tæt dialog med lokale virksomheder.
På dette grundlag har Fynsk Erhverv som erhvervslivets lokale talerør opstillet det fynske erhvervslivs agenda, som afspejler de forhold, som virksomhederne vurderer vil understøtte den positive udvikling:
Rammevilkårene
Fyn bør fremstå som én attraktiv erhvervsregion, som tiltrækker og understøtter virksomhederne på grund af attraktive rammevilkår. Ambitionen bør være, at Fyn bliver det absolut bedste sted at etablere og drive virksomhed i Danmark.
Rammevilkårene bør således harmoniseres imellem de fynske kommuner, så alle virksomheder på Fyn har samme attraktive (læs laveste) niveau for skatter, afgifter, takster og gebyrer og services, f.eks.
- Ingen dækningsafgift
- Ingen gebyrer for byggesagsbehandling
- Ensartede åbningstider og gebyrsatser for erhvervsaffald på genbrugsstationer
- Minimér de administrative byrder på virksomhederne (læs mindre kontrol, registreringer, indberetninger etc.)
- Korte sagsbehandlingstider (intet afslag uden et alternativt forslag)
- Attraktive erhvervsudstykninger, hvor der er let adgang for såvel erhvervs- som persontrafik (bil, bus, cykel)
- Stærke, åbne iværksættermiljøer
Arbejdskraft
De fynske virksomheder oplever generelt en positiv udvikling og vækst, men også stigende konkurrence fra såvel kendte som ukendte aktører. Den aktuelt største udfordring i rigtig mange fynske virksomheder inden for forskellige brancher er manglen på velkvalificeret og topmotiveret arbejdskraft (læs kernearbejdskraft). Og den seneste undersøgelse i Det Fynske Erhvervspanel viser, at virksomhederne vurderer, at denne udfordring ikke bare er forbigående, men vil være aktuel de kommende år. Samtidig ser langt størstedelen sig nødsaget til at sige nej til ordre og nedskalere virksomheden, såfremt det ikke lykkes dem at tiltrække og fastholde nye medarbejdere og specialister. Derfor bør kommunerne arbejde aktivt for at tiltrække nye borgere til Fyn for at afhjælpe virksomhedernes mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Virksomhederne efterlyser, at kommunerne investerer i og markedsfører
- Attraktive bosætningsmuligheder
- Gode daginstitutioner med fleksible åbningstider, der matcher virksomhedernes behov
- Velholdte folkeskoler med stærkt fokus på faglige og personlige kompetencer
- Et rigt udbud af fritids- og kulturtilbud
- Gode forbindelser (veje, bus, cykelstier m.fl)
Endvidere efterspørger virksomhederne kommunernes hjælp til
- Rekruttering af udenlandske specialister/kompetencer
- Modtagelse af udenlandske specialister/medarbejdere
Infrastruktur
Høj mobilitet og god tilgængelighed er begge forudsætninger for en positiv udvikling og vækst.
Virksomhederne efterlyser en veludbygget infrastruktur, der binder Fyn sammen – og ikke mindst binder Fyn sammen med resten af Danmark og Europa. Det handler således om
- Prioritering af udbygning og vedligeholdelse af vejforbindelser lokalt
- Gode vejforbindelser til den fynske motorvej/Odense
- En hurtig udbygning af den fynske motorvej E20 på strækningen Nr. Aaby- Odense V (Finanslov 2018)
- Udbygning af den fynske motorvej E20 på strækningen Odense V – Odense SØ
- En hurtig afvikling af broafgifterne på Storebæltsbroen (Finanslov 2018)
- Adgang til lokale erhvervsområder med modulvogntog
Derudover efterlyser virksomhederne
- En velfungerende digital infrastruktur og mobildækning over hele Fyn
Offentlig/privat samspil
Der ligger betydelige gevinster i at styrke/dyrke det offentlige/private samspil. F.eks. kan private virksomheder bidrage med ny viden og indsigt, som kan bidrage til en bedre og mere effektiv løsning af opgaverne. Og i andre tilfælde kan kommunerne efterspørge løsninger på problemer/opgaver, som skaber incitamenter i virksomhederne til at eksperimentere og innovere.
Kommunerne bør
- Invitere til nye samarbejdsformer, der understøtter innovation og vidensopbygning i virksomhederne med sigte på kommercialisering
- Aktivt vælge udbudsformer, der styrker konkurrencen (læs mindre udbud giver flere mulighed for at byde ind)
- Styrke udvikling, vækst og jobskabelsen i de private virksomheder ved at efterspørge deres produkter og ydelser
- Afholde sig fra offentligt opgavetyveri og nøje vurdere på, hvilke opgaver, der bedst løses i offentligt regi og hvilke, der bør løses sammen med eller bestilles hos privat virksomhed.
Fynsk Erhverv deltager gerne i valgmøder og -debatter på Fyn frem mod kommunalvalget den 21. november. Kontakt direktør Jytte Reinholdt for nærmere aftale på mail jre@fynskerhverv.dk eller mobil 29 13 03 30.
Læs mere om Fynsk Erhvervs fokusområder her