Nyheder • 06/09/2024
Kultursociolog Emilia van Hauen: Ledelsen skal få det bedste frem i alle generationerne
Med et arbejdsmarked, hvor gabet mellem ledige hænder og behovet for arbejdskraft er støt stigende, har det aldrig været vigtigere at tiltrække, fastholde og lede medarbejdere.
Og ifølge kultursociolog, foredragsholder og aktuel forfatter til en bestseller om generation Z Emilia van Hauen betyder det også, at der er særdeles god grund til at fokusere på – og forstå – forskellighederne ved de mange generationer, der er på arbejdsmarkedet i dag.
”Lige nu har vi et arbejdsmarked, hvor generation X har opdraget Z’erne, som er de yngste. Y’erne er småbørnsfamilierne, der er på vej ind på direktionsgangene, og så er der også stadig en del boomere på arbejdspladserne. De deler i øvrigt fællesskabstanken med de unge, som er meget demokratisk engagerede, aktivistiske og meget forbundne med hinanden,” siger Emilia van Hauen, der understreger, at ligningen med fire ubekendte godt kan gå op:
”86 procent synes som udgangspunkt, at det er fedt at arbejde i en virksomhed med stor aldersdiversitet. Men ofte opstår der problemer i kommunikationen og fordi ledelsen ikke forstår, hvad der driver de forskellige generationer,” siger Emilia van Hauen, der blandt andet vil adressere den problematik, når hun indtager scenen på Fynsk Erhvervskonference Viden til Vækst den 12. september.
Der er en kæmpe mangel på arbejdskraft, og derfor kan man få en stor fordel, hvis man har øje for de ændringer, der sker.
“For hvordan vi organiserer os, vores relationer og fællesskaber på arbejdspladsen. Det hele er under ombygning,” fortæller Emilia van Hauen, som understreger, at mens en oprørsk ungdom ikke er noget nyt, så er den nuværende ungdom meget anderledes end tidligere generationer.
Alle generationer har udfordret de eksisterende systemer, men tidligere var der alligevel en tendens til, at man arbejdede sig ind i systemet med tiden Det gælder ikke i dag.
“De unge i dag er vokset op i familiedemokrati. De har lært at tage en masse beslutninger, de er vant til at alle skal høres, at alle har behov, der skal tages hensyn til, og det forventer de at tage med ind på arbejdspladsen,” siger Emilia van Hauen.
”De ønsker tætte relationer til deres ledere, men de har ikke specielt stor tiltro til eller respekt for hierarki, og de ønsker tillid og frihed til at føre deres idéer ud i livet,” lyder det videre.
Ifølge den landskendte sociolog giver de mange generationer store fordele på de arbejdspladser, der kan tøjle dynamikken.
Alle, der har en grundlæggende åbenhed, nysgerrighed og interesse, har de egenskaber, der skal til for at være en god leder.
“Som nævnt ønsker alle at arbejde på dynamiske arbejdspladser, og det betyder også, at det er vigtigt, at man får opbygget en kultur, hvor der er respekt for alle ansatte, og hvor alle har en stemme. Man skal ikke kun indrette sig efter de unge, men man skal også indrette sig efter dem,” fortæller Emilia van Hauen, som samtidig advarer om, at selv virksomheder med de bedste intentioner og initiativer kan forvente, at listen af jubilarer bliver mindre omfangsrig i fremtiden.
De unge er i deres job i kortere og kortere tid. De følger energien og deres egen udvikling.
“Derfor handler det om, hvad de har af muligheder, og om hvad lærer de forskellige steder. Hvis der hele tiden er mulighed for udvikling, er det mere sandsynligt, at de bliver, men arbejdsmarkedet har ændret sig. Jeg så en undersøgelse blandt 10.000 Z’ere, og der var 70% af dem, der enten allerede var eller ønskede at være freelancere. De ønsker helt enkelt selv at styre deres eget liv,” slutter sociologen.